Türkiye’de kadınların ekonomik güçlerini artırmak, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak ve yerel ekonomileri desteklemek amacıyla önemli bir rol oynayan kadın kooperatiflerinin sayısı gün geçtikçe artmakta.

Çubuk Belediyesi ilçe genelinde denetimleri arttırdı Çubuk Belediyesi ilçe genelinde denetimleri arttırdı

Kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanmalarına yardımcı olmanın yanı sıra yerel ekonomilere de katkı sağlayan kadın kooperatifleri Ankara’nın uzun süredir hakkı verilmemiş ürünlerini gün yüzüne çıkarmaya başlıyor. Ankara’nın çevre ilçelerinin meşhur ürünleri, kurulan kadın kooperatifleri sayesinde bir markaya dönüşerek, tüm ülkeye hatta dünyaya yayılmaya başladı.

Kalecik Karası üzümü ile ünlü olan Kalecik ilçesinin Kalecik Hanımeli Kooperatifi, hem kadınlara istihdam sağlaması hem de ortaya çıkardıkları ürünler ile ilçede ekonomik kalkınmaya destek olmak için 2019 yılında 8 kadının ortaklığı ile kuruldu.

KALECİK KARASI İLE BAŞLADI

Şu anda birçok üyesi ve çalışanı olan Hanımeli Kooperatifi yola tek bir ürünle çıkıyor; Kalecik Karası Üzümü Pekmezi. Gelen siparişler sonrasında, diğer ürünlere de yönelmeye başlayan kooperatifin kadınları, ev hanımlarına yepyeni bir hayatın kapısını aralıyor.  

Kalecik Karası Üzümü Pekmezi ile başladıkları üretim hayatına elma, alış, kavun sirkeleri, tarhana, erişte gibi ürünlerle devam eden Hanımeli Kooperatif üyeleri, şimdilerde kurutma sistemleri ile ilçede yetişen meyve ve sebzeleri kurutmanın peşine düşmüş durumdalar.

Ankara Üniversitesi işbirliği ile tezgahlara bol ürün yelpazesi çıkartan Kalecik Hanımeli Kooperatifi, her sene ilçede gerçekleşen Uluslararası Kalecik Karası Üzüm Festivali’nde günden güne artan ürünleri ile bulunmaya devam ediyor.

ŞİMDİ SIRA KURUTULMUŞ ÜRÜNLERDE!

Bu festivalde açıklamalarda bulunan Kalecik Hanımeli Kooperatifi Kurucu Üyesi İmre Bektaş, “2019 yılında, 8 üyeyle kurulmuş bir kooperatifiz. Öncelikle, Kalecik Karası’nı baz alarak bir ürün yaptık. Pekmez ile başlayarak şu anda 6 çeşit sirkemiz, eriştemiz, tarhanamız var. Şu anda bir de kurutma tesisi kurduk, burada da kivi kurusu ile başladık. Domates kurusu ile devam ediyoruz. İleride de pazara göre devam edeceğiz” dedi.

KÜÇÜK İLÇELERDE AZ SAYININ ÖNEMİNİ BELİRTTİ

Kooperatifleşmenin çok önemli olduğunu fakat bu konuda yanlış yapılan bir gerçek olduğunu dile getiren Bektaş, özellikle küçük ilçelerde çok sayıda kooperatifleşmenin güzel sonuçlar doğurmadığını söyledi.

İmre Bektaş, bu konuda kadınların birkaç kooperatif çevresinde bir araya gelmelerinin, alacakları destek konusunda önem taşıdığını söyleyerek, “Bir ilçede 3-4 tane kooperatife gerek olmadığını düşünüyorum. Mesela, burada biz bir kooperatif kurduk, sonrasında başka kooperatifler daha kuruldu ama şimdi yeniden gıda üretimi için bir kooperatif daha kuruldu. Ben, küçük ilçelerde bu kadar fazla kooperatifin gerekli olmadığını düşünüyorum. Yeni açılan kooperatifler keşke gelip bize katılsalar” ifadelerini kullandı.

Kurucu Üye İmre Bektaş, herkesi kooperatifin ürünlerini denemeye davet ederek, Kalecik ilçesinin kendine has ürünlerine hem internetten hem de sosyal medyadan ulaşabileceklerini söyledi.

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN