Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 dönemine ait "Hayat Tabloları" sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre Türkiye’de kadınlar, erkeklere göre daha uzun yaşarken, erkekler ise daha uzun süre sağlıklı kalıyor. Doğuşta beklenen yaşam süresi Türkiye genelinde ortalama 77,3 yıl olarak belirlendi. Bu süre kadınlarda 80,0 yıl, erkeklerde ise 74,7 yıl oldu. Böylece kadınların erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun yaşadığı bir kez daha netlik kazandı. TÜİK’in 2022 verilerinde bu fark 5,5 yıl olarak açıklanmıştı.

ERKEKLER KADINLARA GÖRE DAHA SAĞLIKLI YAŞIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan son verilerde dikkat çekici bir başka veri ise sağlıklı yaşam süresine ilişkin oldu. 2021-2023 dönemine ait hayat tablolarına göre, sıfır yaşındaki bir bireyin herhangi bir sağlık problemi olmadan günlük yaşamını sürdürebileceği süre Türkiye genelinde 57,6 yıl olarak hesaplandı. Ancak bu süre, erkeklerde 59,0 yıl, kadınlarda ise 56,3 yıl olarak belirlendi. Yani, erkekler, kadınlara kıyasla 2,7 yıl daha sağlıklı yaşam sürüyor.

Ankara Keçiörengücü Kocaelispor karşısında hüsrana uğradı Ankara Keçiörengücü Kocaelispor karşısında hüsrana uğradı

UZUN YAŞAMANIN SIRRI NE?

Uzmanlara göre kadınların daha uzun yaşamasında biyolojik ve genetik faktörler rol oynarken, erkeklerin daha uzun süre sağlıklı kalabilmesinde yaşam tarzı, sağlıklı beslenmek, hareket etmek ve stresten kaçınmak gibi faktörler olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, uzun ömürlü olmanın yalnızca yüzde 25’inin genetik faktörlere bağlı olduğunun altını çizerken, geriye kalan yüzde 75’lik kısım ise bireyin yaşam tarzına, beslenmesine, hareket düzeyine ve stresle başa çıkma biçimlerine göre şekillendiğini vurguladı.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ