Merhaba tüm kadınlarımıza ,annelerimize saygılar,ahirete göç etmiş analarımızı büyüklerimizi rahmetle anıyoruz. 8 Mart Dünya kadınlar günü.Ben bu günleri hergün gibi hatırlanıp yaşatıldığını düşünüyorum.Bunun dışında olanlara belki duyarlılık kazandırabilir.Dünya kadınlar günü nereden doğdu.8 mart 1857malum emperyal ABD nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi nin çalışma koşulları isteğiyle bir tekstil fabrikasında greve başlaması, ancak polisin işçilere saldırma ve işçilerin fabrikada kilitlenmesi ,yangın çıkması arkasından fabrika önüne barikatların kurulması sonucu 120 kadar kadın işçi vefat etmiştir.1917 yılinda Sovyetler birliğinde, yıllar sonra avrupa da Danimarka nın Kopenhag kentinde uluslararası sosyalist kadınlar konferansında 8 Mart 1957 kutlanması akabinde birleşmiş milletler genel kurulunda kabul edilmiştir İnsan hakları tanımında kadınların ekonomik siyasi ve sosyal başarıları olarak kutlanmaktadır. Çok eski zamanlara geriye gittiğimizde batı da kadın hakları konusunda kötü sınav vermiştir Kadının köle yerine konması o dönemlerde ölüm oranlarının yüksek olması nedeniyle kadınların sadece çocuk vermeleri beklenmiştir.Mesala italya da Mussoline kadınlara yüksek öğrenim hakkını yasaklamistir. Almanya da Hitler 1914 yılında kadınları üç k olan (kinder=çocuk, kuche=mutfak, kirche=kilise)üçlüsünün içine sokmuştur. Tarihe baktığımızda araştırdığımızda kadınların siyasi haklardan uzak tutulmalarının istismarları görülmektedir. Bazı yabancı sosyologlar açıklamaları nda temel ve siyasi meselelerin savaş ve zorbalık terimleriyle sarıldığı zamanda ruhsal yapıları ve özel mantık düzenleriyle kadınların bu terimleri anlamasını ve benimsemesinin güçlüğünden bahseder.Ama bu bir fosa dönmüştür. Ülkemize ,dünyaya şimdi baktığımızda Başbakanlar,başkanlar,uluslararası idareciler her alanda başarı ile yöneticilikler yapmaktadır.Cahiliye dönemine baktığımızda kız çocuğunu, kadını ganimet görüp, kız çocuğunu utanç zannedip diri diri toprağa gömme adeti vardı.Bunlar karşısında Allah tan İslam dininin kadına tanıdığı hakların değer ve önemini daha iyi kavrayabiliyoruz.İslam ile artık kadın iffetine gölge düşürücü sözler söylemeyecek. (en-nûr 24-4-6).


Kız çocukların hor görülmesi kesinlikle yasaklanmış.(enam 6-151,el-kaide 17-31).Kız evlat ile erkek evlat arasında hicbir değer farkının bulunmadığı ifade edilmiştir (en-nahl 16-56-59)


Kadının fiziki yapısı bakımından erkeğe göre zayıf olduğu gerçeği kabuk edilmekle birlikte (en-nisa 4/34) Bu onun için dışlanma sebebi satılmayıp aksine bu vesileyle erkeğe kadını himaye etme ,sevgi ve şefkat ihtiyaçlarını gösterme ihtiyaçlarını karşılama gibi görevler yüklemiştir.(en-nisa 4-24-25)


Bütün bunların ötesinde kadına anne olması itibariyle hiç bir medeniyette görülmeyen bir yüksek değer verilmiştir. (Mün feyzul-kadir lll-361).Hepsinin sonucunda çıkaracağımız kadın erkek ayrımı yapmadan aslonan "Insan"olmasıdır. Temel insan hakları hepsini kapsar. Buna göre hayat hakkı, mülkiyet ve tasarruf hakkı kanun önünde eşitlik ve adaletle muamele görme hakkı,mesken dokunulmazlığı, şeref ve onurun korunması, inanç ve düşünce hürriyeti, evlenme ve aile kurna hakkı ile özel hayatının gizliliği ve dokunulmazlığı,geçim teminatı gibi temel haklar bakımından kadınla erkek arasında fark yoktur .İslam kadına her türlü hakkı özgürlük tanımıştır.Ögrenir,okur ,şahitlik yapar, ticaretle uğraşır, sosyal faaliyetlere katılır, güvenlik gücü bile olabilir. Vatan için fedakarlıklar yapan Türkiyemiz için milli mücadele sırasında Halide Edip Adıvar'lar ,Nezahat onbaşılar,Şerife bacılar, Erzurumlu kara Fatma lar,Kastamonu lu Halime çavuşlar, Akhisar li Gördesli Makbule, Aydın lı çete emir Ayşe ler,Adana li tayyar Rahmiye ler ve daha aynı ruha sahip,kadınlarımızı,analarımızı saygıyla rahmetle anıyoruz.Cumhuriyet le bereber 86 yıl önce 1934 yılında kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı kanunlarla kazandırılmıştır. Dünyaya getiren,besleyip büyüten, sevgi,şefkat ve vefa ile her yere değer katan kadınlarımıza her günümüzde saygılar annelerimize sevgiler.Selam ve dua ile.