Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde etkili bir rol oynayan Çandarlılar ailesinin İznik merkezli olduğu düşünüldüğünde, bölgede büyük konaklar veya saraylarının bulunduğu tahmin edilmektedir. İznik'teki İbrâhim Paşa Sarayı'nın, II. Murad'ın kaçan şehzadesi Mustafa Çelebi'nin sığınağı olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda, İsmâil Bey Hamamı'nın bu sarayın ahşap bir hamamı olabileceği düşünülmektedir.

Ancak zaman içinde harabe hâline gelen yapı, özellikle Kurtuluş Savaşı sırasında el değiştirmiş ve zarar görmüştür. İznik'in restore edilmesi ve canlandırılması sürecinde, 1995 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından bazı koruma önlemleri alınmış, ancak bu önlemlerin yetersiz olduğu ifade edilmektedir.

İznik’teki tarihi bir anıtın hikayesi İsmail Bey Hamamı-1

ZENGİN BİR GÖRÜNÜM SUNMAKTADIR

VEKAM desteğiyle Ankara Kent Müzeleri konulu değerlendirme toplantısı yapılacak VEKAM desteğiyle Ankara Kent Müzeleri konulu değerlendirme toplantısı yapılacak

İsmâil Bey Hamamı'nın temel yapısı, kare biçiminde dört küçük mekândan oluşmaktadır. Bu mekânların kubbe geçişleri ve kubbeleri çeşitli geometrik süslemelerle bezenmiştir. Özellikle kubbelerin içindeki geometrik bezemeler, duvar sıvalarında malakârî nakışlarla birleşerek zengin bir görünüm sunmaktadır.

Günümüzde hamamın birçok bölümü harabe durumundadır. Ancak güneydeki ılıklık mekânında bir kurna nişi ve diğer ilginç detaylar bulunmaktadır. Ayrıca, dördüncü mekânın helezonlu kubbesi ve kurna nişleri, hamamın özel ve dikkat çekici özelliklerinden biridir.

İznik'teki İsmâil Bey Hamamı, tarihî ve mimarî açıdan önemli bir yapıdır. Ancak zaman içinde zarar görmüş ve restorasyon ihtiyacı doğmuştur.

HABER: KARDELEN ÇIKMAZ