İsrail’in Suriye’yi hedef alan son saldırılarına dünyadan tepkiler sürerken, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’tan dikkat çeken bir açıklama geldi.
Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini ifade eden Barrack, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun desteğiyle, Türkiye, Ürdün ve komşu ülkeler tarafından da benimsenen bir ateşkes konusunda anlaşmaya vardı" ifadelerini kullandı.
Çatışmaların tüm taraflarını silahlarını bırakmaya çağıran Barrack, "Dürzileri, Bedevileri ve Sünnileri silahlarını bırakmaya ve diğer azınlıklarla birlikte, komşularıyla barış ve refah içinde yaşayacakları yeni ve birleşik bir Suriye kimliği inşa etmeye çağırıyoruz" dedi.
El-Vatan gazetesi ile yerel kaynakların aktardığına göre tarafların üzerinde uzlaştığı ateşkes anlaşmasının bazı önemli şartları şu şekilde:
- Devletin güvenlik ve askeri kurumlarının Süveyda’ya girişine izin verilecek.
- Süveyda’daki tüm gruplar feshedilecek.
- Dürzi ve Bedevi gruplara ait ağır ve orta ölçekli silahlar teslim edilecek.
- Grupların üyeleri güvenlik ve savunma bakanlıklarına entegre edilecek.
- Süveyda’daki kamu kurumlarına devletin idari ve güvenlik organlarının dönüşü sağlanacak.
- Tarafların işlediği ihlaller hukuka uygun şekilde yargılanacak.
- Anlaşmayı reddedenlerin güvenli çıkış hakkı tanınacak.
NE OLMUŞTU?
Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde 13 Temmuz'da Bedevi Arap aşiretleri ile bazı Dürzi silahlı gruplar arasında küçük çaplı çatışmalar başladı. Bölgeye sevk edilen Suriye güvenlik güçlerine, bazı Dürzi grupların saldırılarında çok sayıda asker öldü.
Güvenlik güçleri ile yerel silahlı bazı Dürzi gruplar arasındaki çatışmaların büyümesinin ardından taraflar arasında ateşkes sağlandı. Ateşkes kısa sürede bozuldu ve İsrail ordusu, Suriye güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledi.
Güvenlik güçlerinin çekildiği Süveyda'da, çatışmalar ve İsrail'in saldırılarında, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.