Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM), işitme ve konuşma engelli vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıran örnek bir sistem sunuyor. 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veren ESİM, modern teknolojiyi kullanarak işitme engelli bireylerin doktor randevusundan muayene sürecine kadar tüm sağlık ihtiyaçlarında yanında oluyor.

Merkezde görevli 8 işaret dili tercümanı ve 4 sağlık personeli ile yürütülen hizmet, Türkiye'de sağlık iletişimi konusunda çığır açan bir model olarak dikkat çekiyor. Vatandaşlar, cep telefonlarına indirecekleri özel bir uygulama sayesinde ESİM’e bağlanarak görüntülü görüşme yoluyla sağlık desteği alabiliyor.

Esim 1

Ankara'da vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması başladı Ankara'da vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması başladı

MERKEZ 8 YILDIR DESTEK VERİYOR

İşaret dili tercümanı Samet Ünal, merkezin yaklaşık sekiz yıldır binlerce hastaya yüzbinlerce konuda destek verdiğini belirterek, “İşitme engelli bir birey için sağlık hizmetinin ilk adımı olan randevu alma, muayene, tetkik ve sonuç alma gibi tüm aşamalarda çevrimiçi destek sunuyoruz. Biz sadece çeviri yapmıyoruz, aynı zamanda sağlık hizmetine köprü oluyoruz” dedi.

Uygulamayı indirip üyelik işlemlerini tamamlayan vatandaşlar, dört tuşa basarak anında işaret dili tercümanı ile bağlantı kurabiliyor. Görüşme sırasında vatandaşın sağlık şikayeti dinleniyor, doğru bölüme yönlendirme yapılıyor ve uygun hastane ile doktor seçimi gerçekleştirilerek randevu veriliyor. Gerekli durumlarda muayene sırasında da canlı destek sunuluyor.

Ortadaki dil bariyerini ortadan kaldırıyoruz” diyen Ünal, sistemin işitme engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini sadece kolaylaştırmadığını, aynı zamanda onları sağlık sisteminin doğal bir parçası haline getirdiğini ifade etti.

Kaynak: İHA