Polatlı Belediyesince Zafer ve İstiklal Mahallesini içeren ve geçtiğimiz günlerde askıya çıkarılan imar planlarına itirazlar artıyor. Vatandaşların itiraz ettiği konuların başında emsal oranı geliyor. Planda 0.6-1.0 arasında değişen emsal oranları yer alırken vatandaşlar Üçpınar-Şehitlik bölgesinde 1.8’e çıkarılan emsal oranını örnek göstererek mahalleler arasındaki oran farkına tepki gösterdi. Örneğin aynı yüzölçümüne sahip iki araziden birinin payına karşılık 4 daire düşüyorsa emsal oranının yüksek olduğu mahallede daire sayısı 12-16 arasında değişiyor. Hal böyle olunca vatandaş ‘Neden mahalleler arasında böyle büyük bir ayrım var?’ diyerek planlara itiraz ediyor.

YILDIZKAYA: EMSAL ORANLARINI BÜYÜKŞEHİR BELİRLİYOR

İmar planına itirazlar artınca konuyla ilgili Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ile yaptığımız görüşmede Başkan Yıldızkaya, emsal oranlarının Ankara Büyükşehir Belediyesince belirlendiğini söyledi. Bunun üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Selami Ovacık ile görüştük. Ovacık da Büyükşehir İmar Komisyonunda çoğunluğun cumhur ittifakında olduğunu belirtti.

OVACIK: POLATLI BELEDİYESİ YÖNETİMİ İMAR KONULARINDA SINIFTA KALMIŞTIR

CHP’li Meclis Üyesi Ovacık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Büyükşehir’de imar komisyonunda çoğunluk cumhur ittifakında. Burada bir mağduriyet var fakat bizim bu mağduriyette millet ittifakı olarak bir dahlimiz yok. Komisyonda çoğunluk bizde olmadığından dolayı her önerimizin geçme durumu da olmuyor. 2016 yılındaki Şehitlik-Üçpınar imar planı da bu şekilde geçti. Melih Gökçek döneminde meclis çoğunluğu onlarda olduğu için planı istedikleri gibi yaptılar. İhtiyaca göre değil ranta göre hazırlanmış bir plandır. Oradaki hassasiyet Polatlı’nın diğer mahallelerine gösterilmedi. O bölge 0,8 iken 1.8’e çıkarıldı. Biz vatandaşın arsasına düşman değiliz. Polatlı’daki imar dağılımının hakkaniyetli dağıtılması gerektiğini savunuyoruz. Bu konuda kamuoyunun aydınlatılmasında önceliğim olmuştur. Bu sorunun kaynağıyla ilgili Polatlı kamuoyunun dikkatini biz çektik. Polatlı Belediyesi yönetimi imar konularında sınıfta kalmıştır.”

İMAR KONULARINDA İŞLER RAYINDA GİTMEDİ, GİTMİYOR

“Bu konu 2016 yılında belediye meclisinde temsil edilmediğimiz bir döneme geldi. Buna rağmen konunun hassasiyetini ilçe başkanı olduğum o dönem kamuoyu ile paylaştık. Fakat ne hikmetse bu imar konularında işler rayında gitmedi, gitmiyor. Bu, mevcut Belediye Başkanı ve yönetiminin imar konularında şeffaf olmaması ile ilgili bir durum. Bu bir yönetim tarzı ve anlayışı.”

SAYIN BAŞKAN TOPU HEMEN BÜYÜKŞEHİR’E ATIYOR

“5000’lik planının yapılma yetkisi elbette ki Ankara Büyükşehir Belediyesinin. Fakat İstişare kiminle yapılıyor? Polatlı Belediyesiyle yapılıyor. Belediye Başkanı ve imar dairesi ile istişareler sonucunda oluşur bu planlar. Sayın Başkan topu hemen Büyükşehir’e atıyor. Her seferinde ‘Sorumluluk Büyükşehir’de’ diyerek işin içinden sıyrılamaz. 2016 yılında yapılan Şehitlik-Üçpınar imar planında 5000’lik büyükşehirden geçti, peki 1000’liği nereden geçti? Önce 5000’lik Nazım İmar Planı geçer, daha sonra 1000’lik Uygulama İmar Planı geçer. Bu planlar birbiri ile uyumlu olmak zorundadır. Belediye Başkanı ve imar dairesinin tutumu planın yön almasında etkilidir. 5000’lik plandaki uygun olmayan durumlar 1000’liğe yansıyabilir. Bunu tersine çevirecek olan Polatlı Belediye Başkanı ve imar dairesidir. ‘Topu Büyükşehir’e attım, işin içinden sıyrıldım’ diye bir şey yok.”

KENDİSİ 1000’LİK PLANI NEDEN ONAYLAMIŞ?

“Sayın Mürsel Yıldızkaya, bu konuda Polatlı Kamuoyunu yanlış yönlendirmesin. Bir dur bakalım. Peki, kendisi 1000’lik planı neden onaylamış? Onu zamanında onaylamaması lazımdı. Bunlar büyükşehirle koordineli şekilde çözülmesi gereken sorunlardır. Polatlı Belediyesi bu anlamda sınıfta kalmıştır. Polatlı Belediyesi Polatlı’nın imara açılan alanlarıyla ilgili eşitlik, hakkaniyet anlamında üzerine düşeni yapmamıştır.”

BİZİM ARAZİMİZ NEDEN 0.6 OLUYOR DA ORASI 1.8 OLUYOR

“Şimdi itirazların yoğun olduğu askıdaki İstiklal planı daha öncesinde büyükşehre gitmişti. Polatlı planında mevcut arsa stokunun 600 bin nüfusu karşılayabileceği görüşünden dolayı 1.20 verilen oran yüksek bulundu ve Polatlı’ya iade edildi. Hal böyle olunca 1.2’lik yerler 1’e, 1’lik yerler 0.8’e, 0.8’lik yerler 0.6’ya düşmüştür. Sorun biraz da bundan kaynaklanıyor. Bu teknik bir konu ama vatandaş burada tabi yanlış bir örnekle karşı karşıya olduğu için itiraz ediyor. Şehitlik-Gazi-Üçpınar planındaki yanlış uygulamayı gördüğü için vatandaş bizim suçumuz ne diyor. Bizim arazimiz neden 0.6 oluyor da orası 1.8 oluyor diyor. Haklı olarak vatandaş bunu düşünüyor.”

ŞEHİTLİKTE %120 RANT ARTIŞI OLDU

“Şehitlikte 3000 dönüm arsası olan 7 daire sığacak yerde 15 daire sahibi oluyor. Orada %120 rant artışı oldu. Toplam alanda 7 bin daire sığacakken 15 bin daire sığdı. Bunun parasal karşılığı yaklaşık 12 milyar TL. Şu an orada 4+1 daire 1 milyon 500 bin TL civarında. O bölgedeki rant artışının rakamsal karşılığı bugünün parasıyla 12 milyar TL ediyor. Emsal dağılımında Polatlı’da hakkaniyetli bir çalışma yapılmamıştır. Diğer bölgelerdeki yanlış uygulamalar vatandaşın dikkatini çekmektedir. Polatlı’daki birçok mahallemizde imar sıkıntıları var. Bunları mevcut yönetimin düzeltme şansı yok çünkü zaten yaptıkları yanlışlar ortada. 2024 yılında Polatlı Belediyesine sosyal belediyecilik anlayışını getirdiğimizde bu sorunları ortadan kaldırmak için çalışacağız. Her seferinde sorunun kaynağı büyükşehir demesinler. Sorunun kaynağı kendilerinin imarla ilgili bakış açılarıdır. İsteselerdi bu yanlışlar o senelerde durdurulabilirdi. Bu Polatlı’ya hançerdir diyerek büyükşehre gidip itiraz edebilirlerdi. Sonuç olarak bu sorunun müsebbibi Ankara Büyükşehir Belediyesi değil Polatlı Belediye Başkanı ve Yönetimidir. Sayın başkan hiç sağa sola çamur atmasın. Vatandaşlarımız bu konuda hakkını aramakta çok haklı.”