İlhan İrem kimdir? İlhan İrem kaç yaşında? İlhan İrem asle nereli? İlhan İrem nerede doğdu? İlhan İrem ödülleri neler? İlhan İrem ne zaman öldü? İlhan İrem'in hayatını sizler için araştırdık...

İlhan İrem kimdir?

İlhan İrem, asıl adı İlhan Aldatmaz (1 Nisan 1955, Bursa - 28 Temmuz 2022, İstanbul), Türk şarkıcı ve söz yazarıdır.

İlhan Aldatmaz, 1 Nisan 1955'te Bursa'da doğdu.

Ortaokulda solfej ve flüt dersleri almaya başladı ancak 1969 yılında (14 dönem) son sınıflarda okul orkestrasına solist olarak seçilerek müzik hayatına adım attı. 1970 yılında üyesi olduğu Meltemler Orkestrası, Milliyet gazetesinin düzenlediği Liselerarası Müzik Yarışması'nda Marmara Bölgesi birincisi oldu.Bu dönemde İstanbul'daki birçok profesyonel müzik kursundan teklif aldı ancak 1972 yılına kadar tercihini Bursa'da yaptı. 1972 yılına kadar Bursa Çelik Palas Oteli ve Uludağ diskolarında aynı kadroyla dans müziği söylemeye devam etti.

İlhan İrem 70'lerde

İlhan İrem, 70'lerdeki sanatı "romantik dönem" olarak adlandırıyor. Bu dönemde single plaklar ve romantik hit şarkılar üretti ancak 1973 yılında kendi imkanlarıyla Diskotür şirketi için çıkardığı ilk single'ı Birlessin All Eller - Bazen Joy Bazen Keder ile beklediği başarıyı elde edemedi. Plak şirketinin en iyi şarkılarını başka sanatçılara söyleme talebini geri çeviren ikinci single'ı "Yarınlara Yazık - Haydi Gözlerini Sil", genç sanatçıyı bir anda Türkiye'nin en popüler şarkıcılarından biri haline getirdi. 1975 yılında üçüncü single'ı "Anlasana"yı kaydetmeye devam etti.

1976 yılında Tanrı'yı ​​sorguladığı dördüncü single'ı "Kuklacı Amca" eklendi ve baskılar sonucunda plak şirketi tarafından el konuldu. 1976 yılında ilk uzunçaları İlhan İrem 1973-1976'yı yayımladı. "Hava Nasıl", "İşte Hayat", "Son Selamlar", "Ayrılık Akşamı", "Biliyorsun", "Bal Ağzı" gibi yaptığı her şey listelerin başında yer aldı. Esin Engin'in düzenlemesiyle 1973-1981 yılları arasında toplam 10 45'lik yayımlanan Valentine senfonik LP'si Valentine ile ilk kez akademik bir çalışmayla müzik hayatında yeni bir yola çıktı. Valentine albümünde ilk kez kendi yazdığı sözler dışında Nazım Hikmet'in "Hoşgeldin Kadınım" şiirini besteledi ve "Hoşgeldin"i seslendirdi.

İlhan İrem 80'lerde

80'li yıllarda Window albümünden başlayarak popüler kültürden uzaklaşır. Bu döneme ait ürünlerde sosyal ilişkilere yönelik gelişimin arttığı görülmektedir. Bu dönemde İlhan İrem, kendi deyimiyle 12 Eylül 1980 Darbesi ve ardından gelen "Amerikan-Arap karma liberalizmi"ne tepki gösteren, şifa ve insani değerlerin yok edilmesinin ilerleyişine tepki gösteren sahnelerden çekilmeye başladı. Öncelikle kendi deyimiyle "kararların samimiyetsiz, soluk, gündelik ve anlamsız kalabalıklar içinde alındığı" ve "ürettiğinden çok konuşulanla ilgilenen" popüler kültürden uzak durun. . Tarabya'daki ev 87'ye kadar sürecek bir inziva nedeniyle kapatıldı. Bu dönemde bilenler kendi deyimiyle "kendine, iç mekanlara derin yolculuklar yapmayı" bilirler.

Bugün müzikte 70'lerin şarkılarındaki hüzün duygusundan, huzur ve metafizikle söylenen şarkılara kadar uzanan bir süreç başladı. Bu süreçte bir rock senfonisi yazdı. Askerliği sırasında bestelediği bestelerden oluşan "Bezgin"in 1981 yılında yayımlanmasının ardından 150 kişilik senfonik rock üçlemesi Pencere (1983), Köprü (1985), Ve Ötesi (1987)'nin ürünü oldu. Yedi yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu albüm, 1983 yılında üç ayrı albüm halinde yayımlandı. Rock senfonisinin kesintisiz bir müzik yapısından oluşan ilk albümü olan Window, 1983 yılında yayınlandığında Altın Plak ödülünü aldı. "Pencere", İlhan İrem'in "Koridor" ve "Seni Seviyorum" albümleriyle birlikte birçok kez "Tüm Zamanların En İyi Albümü" seçildi.

1984 yılında Bulgaristan'da düzenlenen Altın Orfe Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti. Gazeteciler Özel Ödülü'nü kazandı.

1985 yılında üçlemenin ikinci albümü "Köprü" ve İlhan İrem'in ilk kitabı "Pencere... Köprü... Ve Ötesi..." yayımlandı. Kitapta İlhan İrem'in rock senfonisindeki müzikal anlatımı, yazdığı hikaye, Nuri Kurtcebe'nin resimlediği bu hikayenin satırları ve Burak Eldem, İzzet Eti ve Adnan Özer'in İlhan İrem müziği üzerine kısa bir incelemesi yer alıyordu. 1986 yılında yazdığı "Halley", Melih Kibar tarafından bestelendi ve o yıl Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'nin en iyi performansını tekrarladı. 1987 yılında üçlemenin son bölümü olan "Ve Ötesi" albümü ve ikinci kitabı "Uzaklarda Biri Var" yayımlandı. Bir sonraki albümleri Dünden Yarına ve 1989'da Uçun Kuşlar Uçun çıktı. Kültür Bakanlığı, "Uçun Kuşlar Uçun" adlı albüme yayın izni verdi ve "Blues For Molla" şarkısı albümden çıkarıldı.

Humeyni'nin yazar Salman Rüşdi'ye verdiği ölüm fetvasını hicveden şarkı, sanatçı tarafından 29 Ekim 2008'de Cumhuriyetin 85. yıl dönümünde gün yüzüne çıkarılarak radyo istasyonlarına dağıtıldı. .. Ve Ötesi..." üçlemesi özet konseptli olarak tek albüm olarak yayınlandı.

İlhan İrem 90'larda

İlhan-ı Aşk albümüyle başlayıp ardından gelen "Koridor" ve "Seni Seviyorum" albümleriyle devam eden albümler belli oldu. Bu dönemde siyah giymeye başladı. Toplumda ve sanat ortamında bilgisini dile getiren duyarlılığa karşı sessiz bir direniş olarak popüler kültürden tamamen çekilerek 1992-2006 yılları arasında konserlerine ara verdi. İlhan İrem'in "Işığa ve yeni boyutlara bölünmüş koridor" tanımıyla başlattığı fiziksel yok oluş süreci, albüm çalışmalarının aralıksız devam ettiği, kitap ve edebiyatın yoğunlaştığı dönemdir. Bu dönem sanatçı ile müziğin kesişen boyutlara dönüşerek kalabalıkla buluştuğu aralıktır. Ayrıca İlhan İrem bu dönemde 4 albümden oluşan oldukça kapsamlı bir "Best Of" serisi çıkararak repertuarının tamamını çalmaya başladı.

1992 yılında İlhan-ı Aşk albümünü çıkardı. 1994 yılında yayınlanan Koridor ve Romans albümleriyle birlikte aynı yıl dördüncü kitabı "Delirium" (denemeler) çıktı, 1995 yılında Sevgililer Günü / İlhan İrem'in En İyileri 1, Aşk İsiri & Witch Ağaç / The Best Of İlhan İrem 2 1998 yılında. 2015 yılında Hayat Öpücüğü / The Best Of İlhan İrem 3 albümü ve beşinci kitabı olan "Millenium / Virtualization Fareler, Yarasalar ve Diğerleri" (Denemeler) okuyucularla buluştu. .

İlhan İrem 2000'lerde

2000 yılında eski eserleri "Bezgin", "Windows... Köprü... Ve Ötesi..." albümleri, "Bezginin Gizli Mektupları", "Soluk Mavi Pencere", "Köprüye Giden Yol" gibi bazı bölümleri remiks kaydıyla yayımlandı. Bulutlar", "Düşler ve It", "Otesi" adıyla yeniden yayımlandı.

Yeni şarkılardan oluşan "Seni Seviyorum" 2001 yılında yayınlandı. Sanatçı, 2003 yılında "Bir Meleğe Aşığım / İlhan İrem'in En İyileri 4" ve 2004 yılında "Işıkla ve Sevgiyle 30 Yıl" albümlerini çıkardı. Sanatın değişmesi, “Cennete İlahiler” albümüyle başlar. İrem, bu dönemde verdiği konserlerden birinin de adı olan "kalp büyüsü" seçeneğiyle kayıtlıdır. Sahneye dönüyor ve ender solo konserler veriyor. Bu dönemde onun hakkında çeşitli kitaplar  yayımlandı. müziğiyle ilgili çeşitli araştırmalar ve paneller düzenlendi. Ayrıca İlhan İrem'in siyasi yazıları da bu dönemde yoğunlaşmıştır.

İlhan İrem'in yeni şarkılarından oluşan "Cennet İlahileri" adlı albümü 2006 yılında yayımlandı. 2007 yılında "Kara Kuğu Şarkısı" adlı kırsal kitabı "Senfonik Şiir" alt başlığıyla yayımlandı. 2008 yılında çocuklara yönelik hazırlanan "Tozpembe / Aşamalı Çocuk Şarkıları" adlı bir albüm yayınlandı. İlhan İrem, Türkiye'deki son deneyimlerini yazdığı "Güneş Ülkesinin Karanlık İnsanları" adlı yedinci kitabını 2014 yılında yayımladı.

İlhan İrem, Akşam gazetesinden Olcay Ünal Sert ile 17 Eylül 2013 tarihli röportajında, "Eserlerimi hiçbir zaman belirli kalıplar içerisinde üretmiyorum. Her biri canlıdır. Her birinin kendine göre bir dinamiği vardır. Bir senfoni gibi ses çıkarırlar. Onu ürettiğim anda tamamen trans halinde çalışıyor." dedi.

Son yıllarda yeni albüm çalışmalarına devam eden sanatçı, 2006'dan sonra her yıl İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde konserler veriyor. 30 yıl sonra doğduğu yer olan Bursa'da 4 Haziran 2016'da konsere katılın.

İlhan İrem, Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finallerine 3 kez katılmıştır. "Bir Yıldız" adlı bestesi 1979 Eurovision Türkiye finaline kaldı. Ancak rekabet edemeden askere alındı. İlhan İrem'e finallerde yarışması için Türk Silahlı Kuvvetleri'nden özel izin verilmiş olmasına rağmen, sanatçının bağlı olduğu plak şirketi, içinde "Bir Yıldız" şarkısının yer aldığı "Sevgiliye" albümünü satın almaktan kurallar gereği diskalifiye edildi.  İlhan İrem, 1988'de "Yurtta Barış, Dünya Barışı" ve 1990'da "Komedi" adlı besteleriyle iki kez daha Eurovision yarışmasına katıldı.

Acun Ilıcalı'nın erkek kardeşi Ömer Cenker Ilıcalı kimdir kaç yaşında? Ömer Cenker Ilıcalı ne iş yapıyor? Acun Ilıcalı'nın erkek kardeşi Ömer Cenker Ilıcalı kimdir kaç yaşında? Ömer Cenker Ilıcalı ne iş yapıyor?

İlhan İrem, 1986 yılında Norveç'te Türkiye'yi temsil eden Klips ve Bizim grubu için seslendirdiği Melih Kibar'ın bestelediği "Halley" adlı şarkının söz yazarıdır.

İlhan İrem Ne Zaman Öldü?

28 Temmuz 2022'de böbrek tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Haber, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından açıklandı. 30 Temmuz 2022'de Atatürk Kültür Merkezi ve Bebek Camii'nde düzenlenen törenlerin ardından vasiyeti Aşiyan Mezarlığı'nda verildi.

İlhan İrem Ödülleri

İlhan İrem, sanat hayatı boyunca birçok ödüle layık görüldü ve 6 kez Altın Plak Ödülü'ne layık görüldü. Aralarında Hey ve Ses'in de bulunduğu çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından birçok kez "Yılın Erkek Sanatçısı" ve "Yılın Sanatçısı" ödüllerine layık görüldü. Pek çok şarkı ve albüm, çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından "Yılın Şarkısı/Yılın Albümü" seçildi.

Evli mi?

1 Ekim 1991'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji mezunu eşi Hansu İrem ile evlendi. Son dönem eserlerinin birçoğunun şiirlerini kocası yazdı. Aynı zamanda albümlerinin kapakları da çekiliyordu. Hansu İrem aynı zamanda İlhan İrem'in sanat yönetmenliğini de üstlendi. Çiftin çocuğu yok

Diskografi
Plakları
1973: Birleşsin Bütün Eller \ Bazen Neşe Bazen Keder
1974: Yazık Oldu Yarınlara \ Haydi Sil Gözlerini
1975: Anlasana \ Ne Güzel Bak Yaşamak
1975: Bir Varmış Bir Yokmuş (Kuklacı Amca) \ Hasretim Sana
1975: Ver Elini \ Üzülme Dostum
1976: Havalar Nasıl \ Gözünü Seveyim
1977: Sensiz de Yaşanıyor (İşte Hayat) \ Son Selam
1978: Ayrılık Akşamı (Sazlıklardan Havalanan) \ Sen Bilirsin
1979: Bir Zamanlar \ Yeni Bir Şarkı
1980: Er Mektubu Görülmüştür \ Bal Ağızlım
Albümleri
1979: Sevgiliye
1981: Bezgin
1983: Pencere
1985: Köprü
1987: Ve Ötesi
1989: Uçun Kuşlar Uçun
1992: İlhan-ı Aşk
1994: Koridor
1994: Romans
2000: Uçuk Mavi Pencere
2000: Düşler ve Ötesi
2000: Bulutlara Köprü
2001: Seni Seviyorum
2006: Cennet İlahileri
2008: Tozpembe/Progressive Çocuk Şarkıları
Toplamalar
1976: 1973-1976
1988: Dünden Yarına
1990: Pencere... Köprü... Ve Ötesi...
1995: Sevgililer Günü \ The Best Of İlhan İrem 1
1997: Aşk İksiri & Cadı Ağacı \ The Best Of İlhan İrem 2
1998: Hayat Öpücüğü \ The Best Of İlhan İrem 3
2003: Bir Meleğe Aşık Oldum \ The Best Of İlhan İrem 4
2004: Işık ve Sevgiyle 30 Yıl
Yeni basım
2000: Bezginin Gizli Mektupları
Kitapları
1985: Pencere... Köprü... Ve Ötesi... (Öykü)
1987: Uzaklarda Biri Var (Denemeler)
1990: Katastrof (Şiirler)
1994: Delirium (Denemeler)
1998: Millenium / Sanalizasyon Fareleri, Yarasalar ve Diğerleri (Denemeler)
2007: Siyah Kuğunun Şarkısı (Senfonik Şiir)
2014: Güneş Ülkesinin Karanlık İnsanları (Denemeler)