Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" kapsamında Polatlı’da da çalışmalar devam ediyor. Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bu konuda hatırlatmada bulundu.



Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Polatlı’da da çalışmalar devam ederken Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kimliklendirme ile ilgili hatırlatmada bulundu.

İLÇE TARIM YA DA YETKİLİ YERLERDE YAPILABİLİYOR

Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi  ve  Kayıt  Altına  Alınmasına  Dair Yönetmelik gereği; Sahipli kedi, köpek ve gelincikler kimliklendirilerek kayıt altına alınmaktadır. Bu kapsamda kırsalda ve kent merkezlerinde bulunan tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin, il/ilçe müdürlüğüne ya da Bakanlıkça yetki verilen kurum/kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere, en geç 31/12/2022 tarihine kadar beyanname ile  başvuru yaparak her yaştaki hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemi ile kayıt altına aldırmaları gerekmektedir.”

SON GÜN: 31 ARALIK

Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaraları ile aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor. Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Hayvanların kayıt altına alınması ile muhtemel olumsuz durumların önüne geçilmesi hedefleniyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği para cezası uygulanacak.