Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Polatlı genelindeki tarlalarda tarla faresi kontrolleri gerçekleştiriyor.

Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce, hububat ekili tarım arazilerde tarla faresi kontrolleri gerçekleştiriliyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü koordinesindeki ekipler tarafından yapılan kontrollerde bazı bölgelerde tarla faresi bulunsa da net bir artış olmadığı ifade ediliyor. Teknik olarak tarlada 25 metrekarede 5 işlek delik görüldüğünde mücadelenin yapılması gerekmektedir. İşlek olan her beslenme deliğine zehirli yem bırakılır. Uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemler farenin dışarıda ölmesine sebep olup, bunları yiyen diğer hayvanları da öldürerek yaban hayatını yok etmektedir. İlaçlama sonrasında tarlalar gezilip fare ölüleri toplanarak imha edilmelidir. Mücadele edilmediği zaman tarım arazilerinde yüzde 100’lere varan zarar olmasına sebebiyet vermektedir.
TARLA FARELERİ İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN DA RİSKLİ
Tarla fareleri, kültür bitkileri ile çayır – mera bitkilerinin yeşil aksamlarını, tohum ve meyvelerini yemek suretiyle zarar yaparken ürünleri kirlettiklerinden sağlığımız açısından da risk oluştururlar. Ayrıca meyve, kavak ve orman fidanlarının gövde ve kök boğazlarını kesmek ve kemirmek suretiyle zarar verirler.
TARLALARA GECELERİ DAHA ÇOK ZARAR VERİRLER
Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Gece gündüz faaldirler. Bilhassa sessizlikten dolayı, geceleri daha çok zarar yaparlar. Ömürleri 3-4 yıldır. Yılda 4 – 6 doğum yaparlar, her doğumda da 5 -6 yavru verirler. Yavruları da 15 – 20 gün sonra zarar vermeye başlarlar. En uygun mücadele zamanı, kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları dönem olan Şubat, Mart, Nisan ayları ile kışa girecekleri dönem olan Ekim, Kasım, Aralık aylarıdır.

DOĞAL DÜŞMANLARI

Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar. Bu canlıların korunmaları için avlanmamaları ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı gereksiz olarak tarım ilacı kullanılmaması gerekmektedir.

KÜLTÜREL ÖNLEMLER

Derin toprak işlemesi, münavebe (ekim nöbeti), tarla temizliği gibi önlemlerle zarar bir dereceye kadar azaltılabilmektedir. Mekanik Mücadele Kapan kullanmak ve işlek delikleri su ile soldurmak suretiyle de mücadele yapılabilmektedir.

KİMYASAL MÜCADELE

Kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları erken ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır. Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlamak gerekirse de bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre daha az delik olması durumunda da mücadeleye başlanabilir. İlçe Tarım Müdürlüğünden alabileceğiniz çinko fosfürlü zehirli yemler tahta kaşık veya flinta denen ayarlı kamışlarla deliklere bırakılır. Zehirli yem uygulamasında, zehirli yemin her beslenme deliğinin içerisine 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içine bırakılmasına özen gösterilmelidir. Ülkemizde ruhsatlandırılarak kullanımına izin verilen güncel bitki koruma ürünlerine Tarım ve Orman Bakanlığı https:// bku.tarim.gov.tr/ web sayfasından ulaşılabilmektedir. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır. Uygulamanın tamamlanmasından sonra, ilaçlanan alan mutlaka kontrol edilerek, fare ölüleri toplanıp derin bir çukura gömülmelidir.

TANIMI VE YAŞAYIŞI

Tarla Faresi genellikle tıknaz vücutlu, başı büyükçe, burnu basık ve kulakları kısadır. Kuyruk vücuda oranla kısa olup vücut uzunluğunun beşte biri kadardır ve başlangıç noktasından ucuna kadar kısa, seyrek ve açık renk kıllarla kaplıdır. Sırt tüyleri dip tarafta esmer gri, üste kahverengi kızıldır. Karın beyaz veya kirli beyazdır. Vücut 90-180 mm, kuyruk 18-53 mm, arka ayak 19-24 mm uzunlukta olup vücut ağırlığı 30-60 gr’dır. Deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar bitki yetişen hemen her yere yayılmışlardır. Tarla fareleri, 4-12 giriş deliği bulunan 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri aktiftirler. Dişileri her ay doğurabilirler. Ancak, yılda ortalama 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda en çok 9, ortalama 5-6 yavru verirler. Gebelik süreleri 3 haftadır. Doğan yavrulardan ortalama yüzde 40 kadarı çeşitli nedenlerle ölürler. Doğumdan 15-20 gün sonra sütten kesilen yavrular kendileri beslenmeye başlarlar ve bu andan itibaren zararlı olurlar. 2-3 ay içinde ergin olurlar. Ortalama 3-4 yıl yaşamaktadırlar.

TARLA FARESİ DELİKLERİ

Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar; 1. Beslenme deliği, 2. Hafriyat (toprak çıkarma) deliği, 3. Dışkılama deliğidir. Bu delikler kolayca tespit edilebilir. Çünkü Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır.

ZARAR ŞEKLİ

Kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler.