Hüseyin Nihal Atsız'ın ölüm yıldönümünde google aramalarda araştırılıyor. Peki Hüseyin Nihal Atsız neyi savunur? Nihal Atsız olayı nedir? Hüseyin Nihal Atsız kimdir? İşte merak edilenler...
Hüseyin Nihal Atsız kimdir?
Hüseyin Nihâl Atsız, 12 Ocak 1905'te Kadıköy, İstanbul'da doğdu ve 11 Aralık 1975'te İstanbul'da hayatını kaybetti. Türk yazar, Türkolog, şair, düşünür ve öğretmen olarak bilinen Atsız, Türklerin tarihini konu edinen edebi eserleri ve tarih araştırmaları ile tanınmıştır. Türkçü-Turancı ve ırkçı bir dünya görüşüne sahipti. İslam dinini yaşamının son yıllarında "Araplar tarafından Araplar için kurulmuş bir din" olarak eleştirdi.
Atsız'ın babası Deniz Güverte Binbaşısı Mehmet Nail Bey, annesi Deniz Yarbayı Osman Fevzi Bey'in kızı Fatma Zehra Hanım'dı. Ailesi, Gümüşhane'nin Midi köyü ile Trabzon'un Kadıoğulları ailesine dayanmaktaydı. Soy atası Ahmed Ağa olan Hüseyin Ağa, 1850-1852 arasında deniz eri olarak İstanbul'a gelmiş ve Deniz Kuvvetleri'nde görev yapmıştır. Mehmet Nail Bey, Osmanlı Donanması'nda Deniz Güverte Binbaşılığı'ndan emekli olmuştur.
Atsız'ın ilk eşi Fatma Zehra Hanım'dan Hüseyin Nihal (Atsız), Ahmet Nejdet (Sançar) ve Fatma Nezihe (Çiftçioğlu) adlı üç çocuğu oldu. Mehmet Nail Bey'in ikinci eşi Fatma Zehra ile olan evliliğinden ise Necla (Çiftçioğlu) adında bir kızı dünyaya geldi. Mehmet Nail Bey, ilk eşinin ölümünden sonra 1931'de ikinci kez evlendi, ancak bu evlilik kısa süre sonra sona erdi.
Hüseyin Nihal Atsız neyi savunur
Nihal Atsız, Türkçülük hareketinin öncülerinden biri olarak kabul edilir. Türk dilini, tarihini ve edebiyatını iyi bilen bir Türkolog olarak görülür. Türk tarihinin özellikle Göktürk dönemine ilgi duyan Atsız, bu dönemi "Bozkurtların Ölümü" ve "Bozkurtlar Diriliyor" adlı eserleriyle romanlaştırmıştır. "Deli Kurt" adlı romanı Osmanlı tarihini konu alır. Atsız'ın şiirleri "Yolların Sonu" adıyla kitap halinde yayımlanmıştır. Ayrıca "İki Onbaşı", "Dönüş", "Erkek Kız", "Şehitlerin Duası", "Her Çağın Masalı: Bozdoğlanla Sarı Yılan" ve "Dostum Esra" gibi öyküleri de bulunmaktadır. Atsız'ın yayınlanmamış eserleri arasında "II. Mahmut'tan Günümüze Kadar Osmanlı Hanedanı Tarihi" adlı bir eser de bulunmaktadır.