Osmanlı İmparatorluğu'nda sadrazamlık yapmış olan Hobyarlı Ahmet Paşa'nın hayatına dair detaylar araştırılmaya başlandı. Peki, Hobyarlı Ahmet Paşa kimdir ne zaman nerede yaşamıştır? Hobyarlı Ahmet Paşa mezarı nerede? İşte bu soruların yanıtlarını sizin için araştırdık. Merak ettiğiniz tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Hobyarlı Ahmet Paşa kimdir ne zaman nerede yaşamıştır?

Foça kökenli ve "Foçalı", "Kör", "Yekçeşm" gibi lakaplarla da anılan Şehla Hobyarlı Ahmet Paşa, I. Mahmud döneminde, 23 Haziran 1740 ile 21 Nisan 1742 tarihleri arasında bir yıl dokuz ay yirmi sekiz gün süreyle Osmanlı İmparatorluğu'nda sadrazamlık görevini üstlenmiş bir devlet adamıdır.

Doğum yeri Foça'dır. Babasının adı Ca'fer Ağa'dır. İlk olarak amcası olan "Alâiyeli Hacı Ebûbekir Paşa"nın hizmetinde bulunarak Cidde valisi olarak görev almıştır. Daha sonra kapıcıbaşı, kapılar kethüdası ve çavuşbaşı gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur. Aralık 1737'de sedaret kethüdası olarak atanmıştır. 14 Mart 1738'de vezirlik unvanı verilerek sedaret kaymakamı olarak atanmıştır. Ekim 1737'de Aydın mutasarrifi olarak atanmıştır. Mart 1739'da İstanbul'a gelerek rikap-ı humayun kaymakamı olarak görevlendirilmiştir. Kasım 1739'da nişancı olarak atanmıştır.

22 Haziran 1740'ta, I. Mahmut'un yanlış bilgilendirilmesi sonucu Sadrazam Hacı İvaz Mehmet Paşa'nın görevden alınması üzerine sadrazamlığa getirilmiştir. Bir yıl dokuz ay süren sadrazamlığı döneminde daha çok dış ilişkilerle ilgili konularla uğraşmıştır. Ağustos ayından itibaren beş hafta boyunca elçilere bir dizi ziyafet verilmiştir. 26 Aralık'ta Ramazan Bayramı vesilesiyle Paşakapısı'nda padişaha görkemli bir ziyafet düzenlenmiştir. Divan-ı Hümayın baştercümanı İskerletzade Aleksandr Efendi ile yabancı elçiler arasında gizli ilişkilerin olduğu öğrenilmiş, bu kişi idam edilmiş ve reisülkitab Kastamonu'ya sürgün edilmiştir. Mart 1741'de Nadir Şah'ın elçisi gelmiş ve ilişkilerin düzeltilmesi için çaba harcanmıştır. Ancak, Nadir Şah'ın isteklerinde ısrar etmesi sonucu sorunlar çıkmıştır. Sadrazamın bu konularda yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Sadrazam'a dair çeşitli dedikodular da döneminde dile getirilmiştir. 21 Nisan 1742'de Şehla Ahmet Paşa sadrazamlıktan alınmış ve daha bilgili ve dürüst olduğuna inanılan Hekimoğlu Ali Paşa sadrazam olarak atanmıştır.

Şehla Ahmet Paşa'nın devlet işlerine yeterince dikkat etmemesi ve kişisel çıkarlarını ön planda tutması nedeniyle görevden alınması sonrasında, malları devlet tarafından el konulup idam edilmesi bekleniyordu. Ancak, yeni sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa'nın affedici tavrıyla Şehal Ahmet Paşa Rodos'a sürgüne gönderilmiştir.

1743'te affedilen Şehla Ahmet Paşa, Rakka valisi olarak atanmıştır. Daha sonra Sayda valisi olarak atanmış, ardından 1744'te Kars seraskeri olmuştur. Bu görevi sırasında Nadir Şah komutasındaki İran ordusuna karşı parlak bir zafer kazanmıştır.

Sonrasında sırasıyla 1744 Aralık'ta Halep valisi, Nisan 1745'te Anadolu Valisi, aynı yıl ikinci kez Kars seraskeri, Aralık'ta ikinci kez Halep valisi, Kasım'da Kandiye valisi, ardından üçüncü kez Halep valisi, Haziran 1747'de Diyarbakır valisi ve aynı yıl Aralık'ta Bağdat valisi olarak atanmıştır. Ancak, 1748'de bu valilik görevinden istifa etmiştir. Daha sonra İçel mutasarrifi olarak atanmış, 12 Eylül 1748'de Mısır valisi olmuş, Nisan 1750'de Adana valisi, Temmuz 1752'de dördüncü kez Halep valisi olarak atanmıştır.  

Erkan Yolaç'ın eşi Asuman Tuğberk Yolaç kimdir ne zaman Türkiye güzeli oldu? Erkan Yolaç'ın eşi Asuman Tuğberk Yolaç kimdir ne zaman Türkiye güzeli oldu?

Ekran Görüntüsü 2024 03 25 184911

Hobyarlı Ahmet Paşa mezarı nerede?

1747'de Diyarbakır, 1748'de Mısır, 1750'de Adana ve 1752'de Halep valisi olarak görev yapmıştır. 1753'te Halep'te vefat etmiş ve kabri de oraya defnedilmiştir.