Hıdırellez, her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanmaktadır. Bu gelenek, Türk dünyası ve Balkanlar’da yüzyıllardır yaşatılıyor. Hıdırellez, doğanın uyanışını, baharın gelişini ve bereketin artmasını simgeliyor.

Hıdırellez kelimesi, Hızır ve İlyas peygamberlerin isimlerinin halk arasında birleşmesiyle ortaya çıkmıştı. İnanışa göre Hızır (Hz. Hızır) karada, İlyas (Hz. İlyas) denizde zor durumda olanlara yardım eder ve her yıl sadece bir gün, yani 6 Mayıs’ta buluşurlar. Bu buluşmanın olduğu gün, doğanın canlandığı, bereketin arttığı ve dileklerin kabul olduğu kutsal bir zaman olarak kabul edilir.

HIDIRELLEZ GELENEKLERİ

Hıdırellez gecesi ve sabahı birçok bölgede çeşitli geleneksel ritüellerle kutlanır. En yaygın uygulamalardan biri ateş üzerinden atlamaktır. Bunun kötü ruhlardan arınmayı ve hastalıklardan korunmayı sağladığına inanılır. Ayrıca dilekler küçük kağıtlara yazılır, çizilir ya da gül ağacına asılır. Ayrıca, "Hızır’ın görmesi ve kabul etmesi” için dilekler, su kenarına bırakılır.

Bazı yerlerde ise “niyet tutma” veya “baht açma” adı verilen gelenekler uygulanır. Genç kızlar, içine yüzük ya da boncuk gibi objelerin atıldığı su dolu kaplardan rastgele bir nesne çekerek geleceklerine dair yorumlarda bulunur. Anadolu'nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme gibi gelenekler uygulanır. Bu geleneğe göre, kurban ve adaklar "Hızır hakkı” için olmalıdır çünkü tüm bu hazırlıklar Hızır'a rastlamaya yöneliktir.

Yolda yürürken köpek saldırısına uğradı Yolda yürürken köpek saldırısına uğradı

Her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece dilekler tutulur ve bu özel geceye hazırlık yapılır. Çeşitli ritüeller ile birlikte diğer Hıdırellez zamanı gelene kadar yani 1 yıllık dilekler dilenir ve kabul edilmesi beklenir.

Muhabir: Cansu Demir