Polatlı Sobacılar Odası Başkanı Cabbar Çepur, Milli Eğitim Bakanlığının “Mesleki Eğitim Merkezleri Seni Bekliyor” projesi hakkında bilgi verdi. Proje hem işverenler hem de çalışanlar (çırak, kalfa) için sunduğu pek çok fırsatın yanı sıra ortaokul mezunları için lise diploması, lise mezunları için ise Ustalık Belgesi olanağı da veriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'deki nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerine göre meslek seçmelerini ve meslekler hakkında bilgilendirilmelerine önem veriyor. Bu çerçevede Mesleki Eğitim Merkezleri, Türkiye'nin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda devam eden projelerden biri olan “Mesleki Eğitim Merkezleri Seni Bekliyor” projesi hakkında Polatlı Sobacılar Odası Başkanı Cabbar Çepur bilgi verdi.





MAAŞ, İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI SİGORTA, DİPLOMA VE MEZUNLARIN KENDİ İŞ YERLERİNİ AÇMA OLANAKLARI

Çepur, yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi: “Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeyle mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık 1275 lira ücret alıyor. Üç yılın sonunda kalfa olanların ücreti 2 bin 125 liraya yükseliyor. Bu ücretlerin tamamı devlet tarafından ödeniyor. Tüm öğrenciler, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyor. 181 farklı dalda mesleki eğitim fırsatı; 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 30'u, 12'nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 50'sine kadar maaş, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta, diploma ve mezunların kendi iş yerlerini açma olanakları gibi fırsatlar sunuluyor. Proje 31 Aralık 2022 tarihine kadar devam edecek. Yapılan yeni düzenlemeler, mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde yeni bir dönem başlattı. Artık mesleki eğitim merkezleri hem işverenler hem de kısa sürede işgücü piyasasına geçmek isteyen gençler için çok cazip bir model hâline geldi. İlk kez mesleki eğitimde hem işveren hem de gençler için cazip bir mekanizma oluşturulmuş oldu.”

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?    

“Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:

-En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.

-Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.

-Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).

-Kayıt için yaş sınırı yoktur.”

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE NASIL BAŞVURULABİLİR?    

“Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir. Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler. Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında "işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin" imzalanmasıyla başlar. Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir. Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.”

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE BAŞVURU SÜRECİ VE AŞAMALARI    

“Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır. En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar. Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR?    

- 33 Alan ve 181 farklı dalda mesleki eğitim imkânı

- Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı

- 9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta

- 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30'u,

- 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı

- Ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı

- Mezun olduğu alanda %88 istihdam oranı.

PROJE KAPSAMINDAKİ İŞ ALANLARI

Ayakkabı Ve Saraciye Teknolojisi, Bilişim Teknolojileri, El sanatları Teknolojisi, Elektrik- Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Gemi Yapımı, Grafik Ve Fotoğraf, Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri, İnşaat Kimya Teknolojisi, Konaklama Ve Seyahat Hizmetleri, Kuyumculuk Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Matbaa Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Metalürji Teknolojisi, Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı, Moda Tasarım Teknolojileri, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Plastik Teknolojisi, Seramik Ve Cam Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri.