Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sağlıklı beslenmek de oldukça önem kazandı. Sağlıklı beslenmenin yanında uzun oruç süresince özellikle çalışanlar için daha az acıkma duygusu hissetmek de önemli. Oruçlu olduğunuz süre boyunca acıkmamak için yapmanız gerekenlerle ilgili faydalı olacağına inandığımız bazı önerileri sizlerle paylaşıyoruz. Tok tutan yiyecekler nelerdir, oruç tutarken açlık hissetmemek için neler yenmeli? Tüm bu soruların cevapları haberimizde...

Oruç tutan insanların uzun saatler boyunca açlık, ve susuzluk ile başa çıkabilmeleri için yapacağı pek çok şey var. Oruç tutarken açlık ve susuzluğun neden olduğu bazı problemlerle karşı karşıya kalmamak ve sorunsuz bir oruç için acıkmamak için neler yenmeli?

Uzun süre aç ve susuz kalınacağı için mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahurda yenen protein açısından yüksek besinler gün içinde tok kalmanıza yardımcı oluyor.

ŞEKERLİ BESİNLERDEN UZAK DURMAK GEREK

Beyaz undan yapılmış ekmek yerine tam buğday ekmeği, kepekli, ekmek, tam tahıllı ekmekler tüketin. Özellikle sahurda şekerli ve şeker ihtiva eden yiyecekleri tüketmemeye gayret edin ya da çok az tüketin. Patates, pirinç, bezeleye, havuç, hamur işleri glisemik indeksi yüksek diğer besinlerdir. Glisemik indeksi düşük besinler daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.

PROTEİNE AĞIRLIK VERİN

Çok fazla yağlı olmayan kırmızı et, beyaz et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, kaşar peyniri gibi yiyecekler uzun süre acıkmamanızı sağlar. Aşırıya kaçmamak koşuluyla sahurda bu yiyeceklerden tüketmeye özen gösterin.

MEYVE SUYU YERİNE MEYVENİN KENDİSİNİ TÜKETİN

Elma, armut, kiraz, erik, şeftali gibi meyveleri aşırıya kaçmadan tüketmenizde fayda var. Bunlar vücut direncinizi de artırıcı yönde etki yapacaktır. Sahurda meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemek daha faydalıdır. Meyveler lifli yapısıyla hem yavaş sindirilirler hem de meyve suyundan alacağınız şeker miktarından daha azını almış olursunuz.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir sahurda sofranızda muhakkak bulunması gereken yiyecekler. Protein, karbonhidrat ve yağ içeren besin grubu olan süt ve süt ürünlerinin tok tutma özellikleri vardır.

KURU BAKLAGİLLERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN

Kuru baklagillerin glisemik indeksleri düşüktür ve lifli yiyeceklerdir. Kuru baklagiller, bağırsaklardan salgılanan iştah azalmasını sağlayan kolesistokinin hormon salgısını artırır ve dolayısıyla iştahı azaltmaktadır. Sahurda hazırladığınız salataya haşlanmış yeşil mercimek, barbunya veya kuru fasulye ilave edebilir ya da yaz aylarında lezzetli ve doyurucu bir alternatif olan kuru baklagilleri içeren soğuk çorba hazırlayabilirsiniz.

YAĞLI KURUYEMİŞLER TÜKETİN

Yağlı kuruyemişlerden olan fındık, fıstık, badem ve ceviz birçok vitamin, mineral ve posadan zengindir. Tok tutma özelliklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruyan omega-3 yağ asitlerini de içerirler.

TOKLUK SÜRENİZİ UZATMAK İÇİN ELMA SİRKESİ

Sahurda hazırlayacağınız salatalara veya söğüş sebzelere ekleyeceğiniz elma sirkesi tokluk süresini uzatabilir. Elma sirkesi yediğiniz yiyeceklerin glisemik indekslerini düşürmeye yardımcıdır ve mide boşalmasını geciktirir. Böylece kan şekerin daha dengeli yükselir ve daha uzun süre kendinizi tok hissedersiniz.

SAHURDA SUSATMAYAN GIDALAR

İftar ile sahur arasında su tüketiminize ek olarak geleneksel Türk mutfağından da yardım alabilirsiniz. Evde hazırlanan hoşaf ya da kompostoları sahurda tüketmek hem gün içinde daha az susamanızı sağlar hem de serinlemenize yardımcı olur. Fakat hoşaf ve kompostoya atılan şeker miktarına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle Ramazan aylarında salatalık, marul, kıvırcık, kabak ve karpuz gibi sulu sebze ve meyvelere iftar ve sahur sofralarınızda yer verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken başka bir durumsa çay tüketiminiz. İftar ile sahur arasında içeceğiniz 3-4 bardak çay yeterli olacaktır. Fazla çay içmenin vücuttan su atılımına neden olacağını unutmayın. Yoğurt, sulu yapısı ve yoğun probiyotik içeriği sayesinde sizi hem tok tutacaktır hem de daha az susamanıza yardımcı olacaktır. Ayran olarak da içebileceğiniz yoğurdu özellikle sahurda tüketmeniz daha çabuk uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.

Tabi tüm bu önerilerin yanında en önemlisi su kaybına uğramamak için iftar ve sahur arasında en az iki litre su tüketmelisiniz.

HABER MERKEZİ