Ankara’nın ‘sakin şehir’ unvanlı ilçesi Güdül’de ‘leblebicilik’ mesleği hayatta kalmaya çalışırken, Güdül Belediyesi'nin bu kapsamda farklı çalışmaları mevcut.

Bakan Şimşek, Türkiye’ye dış kaynak gelmediği iddialarına cevap verdi Bakan Şimşek, Türkiye’ye dış kaynak gelmediği iddialarına cevap verdi

Güdül Belediyesi, leblebicilik mesleğinin devam etmesi için bazı projeler geliştirerek, geçtiğimiz sene Leblebiciler Sokağı'nı yeniledi ve Güdül evlerinin dokusunun korunduğu modern dükkanlar inşa etti.

Güdül'ün 50 Senelik Leblebicisi Eski Usul Çalışmaya Devam Ediyor (6)

Güdüllü leblebici esnafı Mehmet Ökmen, ailesinde bu mesleği yapan üçüncü ve son kuşak.

Ökmen, dedesinden babasına, babasından ise kendisine miras kalan leblebiciliği severek yaptığını söyledi. 

Güdül'ün 50 Senelik Leblebicisi Eski Usul Çalışmaya Devam Ediyor (3)

Ökmen, eski usullerle devam ettirdiği mesleğinin ayrıntılarını paylaşarak, “Köylüden nohutu alıyoruz, boy boy ayırıyoruz, toprağın üstüne atıyoruz, 1 ay yatıyor. Sonra kabuğu çıktığında, tekneye atıyoruz makinede ısıtıyoruz. Mavrakla kabuklarını soyuyor, birinci ikinci kalite olarak ayırıyoruz” şeklinde anlattı.

Güdül'ün 50 Senelik Leblebicisi Eski Usul Çalışmaya Devam Ediyor (5)

“İKİ KİŞİ KALDIK”

İki kızı olduğunu fakat onların başka meslekleri olduğunu söyleyen leblebici Mehmet Ökmen, eski usul ile üretilen leblebicilik ile ilgilenen kişilerin az olduğunu, Güdül’de sadece iki kişi olduklarını belirtti.

Güdül'ün 50 Senelik Leblebicisi Eski Usul Çalışmaya Devam Ediyor (2)

Güdül leblebisinin en lezzetli leblebi olduğunu söyleyen Mehmet Ökmen, bir hatırasını ise şu şekilde anlattı:

“Bir arkadaşım Çorum’dan geldi, leblebi getirdi. Bir de ben leblebi yaptım bir kilo, o da götürdü. Güdül leblebisi en çok beğenilen olmuş.”

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN