Gölbaşı Hayvan Barınağı'nda son dönemde sıkça gündeme gelen ishal vakalarının ardında ciddi bir sağlık sorunu olduğu öne sürüldü. Barınağa giden vatandaşların uzun süredir dile getirdiği şikayetler üzerine yapılan bireysel araştırmalarda, barınaktaki köpeklerde Giardia adlı paraziter hastalığın görüldüğü belirlendi. Uzmanlara göre bu hastalık, kirli ve denetimsiz su yoluyla bulaşıyor.
BARINAĞIN ŞEBEKE SUYU YOK
Edinilen bilgilere göre, Gölbaşı Hayvan Barınağı’nda belediyeye ait bir su şebekesi bulunmuyor. Barınakta kullanılan suyun yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Gölbek Köyü'nden temin edildiği belirtildi. Suyun sağlıklı olup olmadığına dair herhangi bir resmi denetim kaydına ulaşılamazken, bu durumun köpeklerde Giardia enfeksiyonuna yol açtığı iddia ediliyor.
Giardia, hayvanlarda öncelikle şiddetli ishale, ardından hızlı kilo kaybına ve tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olabiliyor. Aynı zamanda oldukça bulaşıcı olan bu parazit, ortak yaşam alanlarındaki diğer hayvanlara kolaylıkla yayılabiliyor.
KÖYDE ALTYAPI SORUNLARI
Barınağa su sağlandığı belirtilen Gölbek Köyü'nde de güvenlik ve altyapı açısından ciddi eksiklikler olduğu belirtildi. Köylülerden alınan bilgilere göre, su deposu kilitli değil ve elektrik panosu ile kablolar açıkta bulunuyor. Bu durum hem köylüler hem de bölgedeki hayvanlar açısından risk oluşturuyor. Ayrıca köyde yaşayan vatandaşlar da düzenli suya erişimde sıkıntı yaşandığını ifade ediyor.
ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Hayvanseverler ve bölge sakinleri, hem barınaktaki hayvanların sağlığı hem de köy halkının güvenliği açısından gerekli adımların atılmasını istiyor. Barınağa kalıcı bir su hattı çekilmesi ve mevcut risklerin giderilmesi yönünde adım atması bekleniyor.
Yetkililerden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Ankara Gölbaşı barınağına giden herkes köpeklerin ishal olduğuna dair şikayetlerini iletiyordu. Buna kafayı çok takmıştım. Araştırmalara başladım, belli bir noktaya kadar geldim ve bugün tamamladım. Söylenen o ki, Gölbaşı barınağında su şebekesi hattı yok ve suyu Gölbek köyünden… pic.twitter.com/pQrtmAFNvn
— OnNumara (@DokuzOlmaz) August 16, 2025