46 yaşındaki bir kadın Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Polikliniğine başvurması sonrasında manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkiki yapıldı. Bu sırada gerçek zamanlı hasta verilerini analiz eden bir yapay zeka algoritması, hastada tümör tespiti üzerine doktorlar harekete geçti.

Acil olarak ameliyata alınan hastanın hayatı erken müdahale edilerek kurtarıldı.

MR çekimi sırasında, yapay zeka algoritması tarafından teşhis edilen ve doktorların hemen müdahale etmesi neticesiyle bu durum ilk klinik vaka olarak Journal of Neurosurgery: Case Lessons dergisinde yer aldı ve tıp literatürüne girdi.

"Hastamız dünya tarihinde ilk insan oldu"

Konuyla ilgili açıklama yapan Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Çeltikçi, “Literatürde gerçek zamanlı çalışan bir algoritmayla tespit edilmiş gerçek bir hastanın girişimini görmedik ve işin aslı bu durum bizi şaşırttı. ABD'de yapay zeka ile böyle bir durumu gerçek zamanlı test etme kapasiteleri yok, bürokratik engeller buna izin vermiyor. Hastamız dünya tarihinde, yapay zeka tarafından tespit edildikten sonra MR'ının çekildiği günün ertesi günü müdahalesi yapılan ilk insan oldu” dedi.

Dünya literatüründeki ilk vakanın Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Çeltikçi, “Deneysel amaçlı değil. Gerçek bir hasta bir MR cihazına girdi, yapay zeka beynindeki tümörü tespit etti ve doktorlara haber verdi. Ardından hastaya müdahale edildi. Çok mutlu ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.

Çeltikçi, yapay zeka kullanarak beyin tümörünün erken teşhisinin sağlandığını ve böylece MR tetkik sonucunun raporlaştırması beklenmeden hastaya acil müdahale edilebildiğini belirterek, özellikle acil servislerde inme riskinin erken tespit edilmesine yönelik geliştirilen yapay zekanın kullanılabileceğini belirtti.