İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ailesiyle ilgili hazırlanan yeni MASAK raporunda dikkat çeken tespitler yer aldı. Raporda özellikle, İmamoğlu İnşaat’ta “şantiye şefi” olarak çalışan Baran Gönül’ün, Dilek İmamoğlu adına kayıtlı taşınmazları satın alması öne çıktı. 

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, Ekrem İmamoğlu’nun ortağı olduğu 'Tetra Yapı Endüstri Turizm Organizasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait 3 taşınmaz, 28 Şubat 2023’te Baran Gönül’e devredildi. Ardından Gönül’ün, 1 Mart 2023’te Dilek İmamoğlu’nun banka hesaplarına toplamda 10 milyon lira aktardığı tespit edildi. Bu paranın elden ve kaynağı belirtilmeden yatırıldığı ifade edildi. 

MASAK raporuna göre, taşınmazların devrinden kısa süre sonra Baran Gönül söz konusu mülkleri başka kişilere devretti. 17 Ağustos 2023, 22 Eylül 2023 ve 27 Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleşen bu devirlerin toplam satış bedeli ise 9 milyon lira oldu. Böylece Gönül’ün işlemler sonucunda 1 milyon lira zarar ettiği görüldü. 

Raporda, taşınmaz alım ve satım işlemlerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekildi. MASAK, bu işlemlerin “muvazaalı” olduğunu belirterek, yani gerçekte yapılmayıp resmi olarak yapılmış gibi gösterildiğini değerlendirdi. Özellikle 10 milyon liranın kaynağının belirsizliği vurgulandı. 

Rapor, ayrıca Baran Gönül’ün bu işlemler sırasında herhangi bir ticari kazanç elde etmemesini, satışların doğal bir piyasa hareketiyle açıklanamayacak düzeyde olduğunu belirtti. Satışların zararına yapılması da şüpheli bulundu. 

İlgili raporun savcılığa iletildiği, yolsuzluk dosyası kapsamında delil olarak kullanılacağı belirtildi.