İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Al Karama Kuleleri yakınlarına yasaklı olduğu kaydedilen fosfor bombası attığı ileri sürüldü. İsrail'in Gazze'ye bu saldırısının ardından sosyal medyada yayılan paylaşımlarla birlikte fosfor bombası  ile ilgili pe çok arama yapıldığı kaydedildi. Peki, Fosfor bombası neden yasak? Fosfor bombası etkisi nedir? sorularının cevapları işte burada...

Fosfor bombası neden yasak?

Beyaz fosfor silahlarının kimyasal silah olarak kabul edilip edilmeyeceği, "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW)" tarafından yayınlanan "Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (CWC)" ile belirlenmektedir. Kapsamı “Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretilmesi, Stoklanması, Kullanımının Yasaklanması ve Bu Silahların İmhası” ile ilgilidir. Bu kuruluş bağımsızdır. Kimyasal ve biyolojik silahların yasaklanmasına yönelik hükümetlerarası işbirliği, 1968 yılında 18 ülkenin yer aldığı "Silahsızlanma Komitesi" ile başladı. 1984 yılında "Silahsızlanma Konferansı (CD)" düzenlendi. 1992 yılında "Silahsızlanma Komitesi" tarafından hazırlanan "Kimyasal Silahlar Sözleşmesi"nin yıllık raporu BM Genel Kuruluna sunuldu. Bu Sözleşme, 13/01/1993 tarihinde Paris'te BM Genel Sekreteri'nin imzasına açılmıştır. "Kimyasal Silahlar Sözleşmesi" yürürlüğe girdiği 29/04/1994 tarihine kadar imzaya açık tutuldu. "Kimyasal Silahlar Sözleşmesi"nin uygulanmasının izlenmesi "Kimyasal Silahları Yasaklama Kurumu" tarafından gerçekleştirilmektedir. Kurum yetkilileri beyaz fosforun aydınlatma amaçlı kullanılmasının yasaklanmadığını belirtti. Ancak toksik özelliğinden dolayı bu maddenin silah olarak kullanılmasının yasak olduğunun altını çiziyorlar. 80'li yıllarda beyaz fosfor, yangın çıkarıcı silah olarak "Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi" kapsamına alındı. Bu sözleşme "yangın çıkarıcı silahların siviller üzerinde veya sivillerin yoğunlaştığı bölgelerde kullanılmasını" yasaklıyor. Ancak ABD bu sözleşmeye taraf olmasına rağmen yangın çıkarıcı silahların yer aldığı 3 numaralı protokolü imzalamamıştır.

Şehmuz Özer neden öldü? Futbolcu Şehmuz Özer hangi takımlarda oynadı? Şehmuz Özer neden öldü? Futbolcu Şehmuz Özer hangi takımlarda oynadı?

New York merkezli "İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)", İsrail ordusunun 10-11 Ekim 2023'te Lübnan ve Gazze'ye açtığı topçu ateşinde beyaz fosfor atıldığının görgü tanıkları ve görsellerle doğrulandığını dünya kamuoyuna duyurdu. , sırasıyla. Beyaz fosforun top mermisi, bomba ve roketlerle atıldığını belirtti. Havayla (oksijen) reaksiyona girdikten sonra 800-815 °C sıcaklık ve yoğun duman çevreye yayıldı. Sarımsağa benzer bir koku yayan bu maddenin etkisi, zehirlenmeden çok alev almada etkilidir. Fosfor bombası, beyaz fosfor adı verilen kimyasal maddeyi içeren patlayıcı bir silahtır. Yangın çıkarıcı bir silah olarak beyaz fosfor, "1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi" kapsamına girmektedir. Bu sözleşme, yangın çıkarıcı silahların sivillere karşı veya hava saldırıları sırasında sivillerin yoğunlaştığı bölgelerde kullanılmasını yasaklamaktadır.

fosfor bomb

Fosfor bombası etkisi nedir?

Beyaz fosfor, iyileşmesi yavaş olan ve enfeksiyon olasılığı yüksek olan kemiğe kadar ciddi yanıklara neden olur. Bazen bu yanıklar genellikle ölümcüldür. Beyaz fosforun bulaştığı alanlar iyice temizlenmezse yaralar daha da kötüleşebilir. Havayla temas ettiğinde yeniden alev alabilir. Ayrıca solunum sistemi hasarına ve organ yetmezliğine neden olur. Beyaz fosfora maruz kalıp hayatta kalanlar ise ömür boyu acı çekiyor. Kalıcı kas gerginlikleri, hareket kabiliyetinin azalması, travmalar, ağrılı yaralar ve psikolojik sorunlar ortaya çıkar. Bu onların toplumdan dışlanmasına yol açar. Silahlı çatışma ortamlarında sağlık çalışanları için büyük risk bulunmaktadır. Fosfor dumanlarının solunması akciğerlerde ani yaralanmalara neden olur ve inhalerin boğulmasına neden olur. Bir sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanar. Çoğu zaman beyaz fosforla yanan kişinin kıyafetlerinde çok fazla iz kalmaz ve yanma reaksiyonu vücudun içinden cilde doğru devam eder. Beyaz fosforun sivillere karşı kullanılması yasaktır çünkü insan derisiyle teması halinde çok ciddi ve acı verici yanıklara neden olur.