Fizikçi Engin Arık, 30 Kasım 2007 tarihli Isparta uçak kazasında hayatını kaybeden bilim insanları arasındadır. Türk parçacık fizikçisisi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörü olan Engin Arık, Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile nam salmıştır. İşte, Prof. Dr. Engin Arık hakkında merak edilen bazı bilgiler…

ENGİN ARIK KİMDİR?

Fizikçi Engin Arık, 14 Ekim 1948'de İstanbul'da doğmuştur. Şimdiki adı Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi olan, Atatürk Kız Lisesi'nden 1965 yılında mezun oldu. Engin Arık 1969'da İstanbul Üniversitesi'nden matematik ve fizik diploması aldıktan sonra, aynı üniversitenin Kuramsal Fizik Kürsüsü'nde öğrenci asistanı olarak görev almaya başlamıştır.

ENGİN ARIK NEDEN ÖLDÜ?

Arık, 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybetti. Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.

ENGİN ARIK NE ZAMAN ÖLDÜ?

Engin Arık, 30 Kasım 2007 tarihindeki uçak kazasında hayatını kaybetmiştir.

Fizikçi Engin Arık Kimdir, Neden Öldü, Ne Zaman Öldü, Engin Arık, Toryum Açıklaması Ve 1976'Da Ne Yaptı 3

ENGİN ARIK TORYUM AÇIKLAMASI

Engin Arık, Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile bilinmektedir. Prof. Dr. Engin Arık toryum hakkında, “En zengin toryum yatakları bizde. Türkiye senede 50 ton toryum ile senelik enerji ihtiyacını karşılayabilir.” şeklinde kritik bir açıklama yapmıştır.

ENGİN ARIK 1976 YILINDA NE YAPTI?

Prof. Dr. Engin Arık, deneysel yüksek enerji fiziği alanında Pittsburgh Üniversitesi'nde 1971'de master (M.S.) 1976'da doktor (Ph.D.) unvanı almıştır. Doktora çalışmasının ana temasını değişik elementler üzerine hyperon demeti yollanarak gözlenen rezonansları oluşturuyordu. 1976-1979 doktora sonrası araştırmacı olarak Londra Üniversitesi ve Rutherford Laboratuvarları'nda hidrojen hedef üzerine yollanan pion demeti ile exotic delta oluşumlarını inceleyen deneylerde yer almıştır.

1979'da Türkiye'ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'ne girmiştir. Deneysel yüksek enerji fiziği alanında yaptığı çalışmalarla 1981 yılında doçent olmuştur. 1983'te, Control Data Corporation'da iki yıl çalışmak üzere üniversiteyi bıraktı ve ardından Boğaziçi Üniversitesi'ne dönerek 1988'de profesör olmuştur.

Yemekteyiz Şeyda kimdir kaç puan aldı? Şeyda kaç yaşında nereli ne iş yapıyor? Yemekteyiz Şeyda kimdir kaç puan aldı? Şeyda kaç yaşında nereli ne iş yapıyor?

Arık 1997 ve 2000 arasında Viyana'da Birleşmiş Milletler'in bir kuruluşu olan Comprehensive Test Ban Treaty Organization'da radionuclide görevlisi olarak çalışmıştır.

1990'dan sonra CERN'deki çalışmalara katıldı. ATLAS ve CAST deneylerine katılan Türk bilim insanlarına liderlik yaptı. Arık deneysel yüksek enerji fiziği alanında yüzün üzerinde makale yayımlamış, yüzlerce atıf almıştır. Aynı zamanda Türk Ulusal Hızlandırıcı Projesi'nin de yürütücülüğünü yapmıştır.