Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” kapsamında ki çalışmalar Polatlı’da devam ediyor. Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, evcil hayvan sahiplerine mikroçip uygulamasına ilişkin hatırlatmada bulundu. Hayvan sahiplerinin 31.12.2022 tarihine kadar sahip oldukları hayvana mikroçip taktırarak kimliklendirmesi gerekiyor.



Polatlı İlçe Tarım Müdürlüğünden konu hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında her yaştan ev hayvanlarının kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması işlemlerinin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği 31.12.2022 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir. Ancak sürenin daralması nedeniyle yoğunluk yaşanması, kayıt sisteminde yaşanabilecek problemler, yeterli mikroçip bulunamaması gibi nedenlerle mikroçip uygulaması ve kayıt işlemlerinin gecikmesi halinde, ev hayvanı sahibi vatandaşların yasal yaptırıma muhatap olmamaları ve mağduriyet yaşamamaları için; Hayvan sahiplerinin 31.12.2022 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerimize Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan “Beyanname” ( İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilecek) ile başvurmaları halinde, mikroçip uygulamasının ve kayıt işleminin takip eden süreçte herhangi bir yasal yaptırım uygulanmadan tamamlanacaktır.”

MİKROÇİP TAKTIRMAYANLARA 3 BİN 642 LİRA, HAYVANLARINI TERK EDENLERE İSE 6 BİN 72 LİRA PARA CEZASI

Kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvurması halinde her yaştaki sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kayıt işlemleri yapılabilecek. 31 Aralık’a kadar evde yaşayan hayvanlarına mikroçip taktırmayanlara 3 bin 642 lira, hayvanlarını terk edenlere ise 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.

SON TARİH 31 ARALIK 2022

Bilindiği üzere “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” 26/2/2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmelik gereği ev hayvanı sahiplerinin, kedi, köpek ve gelinciklerine kimlik çıkartarak; doğum, ölüm, kayıp ve sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri İl ve İlçe Müdürlüklerimize süresi içinde bildirmesi zorunlu hale getirildi. Buna göre, ev hayvanı sahibi; kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü tutuldu. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibi ve hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele etmek amacıyla ev hayvanlarının kimliklendirilerek, elektronik ortamda kayıt altına alınması için protokol imzalandı. Tüm köpek sahiplerinin 1 Ocak 2021, tüm kedi ve gelincik sahiplerinin ise 1 Ocak 2022’den itibaren en geç bir yıl içinde İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak her yaştaki kedi, köpek ve gelinciklerinin kimliklendirme ve kayıt işlemlerini yaptırabileceği hükmü getirilmişti. Ancak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişiklikle 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde “Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlüdürler. Dijital kimliklendirme yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.” hükmü ile Geçici madde 4 te “Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31/12/2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorundadır.” hükmüne yer verilmiştir.