Ramazan ayına sayılı günler kala son zamanlarda birçok üründe olduğu gibi et fiyatları da yükseldi. Kasaplar, özellikle zincir marketlerde ucuz olduğu söylenen etlerin dana değil sığır olduğunu, sığır ve dana etinin kalite nedeniyle fiyatlarının farklı olduğunu belirterek zammın ise ağırlıklı olarak yem fiyatlarından kaynaklandığını söyledi.

Son dönemde dünya genelinde yaşanan tedarik zinciri sorunları ve enerji fiyatlarındaki yükselişler temel besin kaynaklarının da fiyatlarını yukarı yönde etkiliyor. Son zamanlarda pek çok gıda ürününde yaşanan fiyat artışları nedeniyle Ramazan öncesinde birçok vatandaş kara kara düşünüyor. Bu kapsamda son günlerde kırmızı et fiyatları da cep yakmaya başladı. Kasaplarda dana et kıyma kg 130-140 TL, kuşbaşı et kg 140-150 TL, dana biftek ise 160 TL'den satılıyor. Bunun yanında kuzu eti kilogram fiyatları ise 160 TL civarında.

“BUNUN SEBEBİ ÇOĞUNLUKLA YEM FİYATLARI”

İlçemizde faaliyet gösteren Huzur Kasap firmasından Müslüm Gençkan ve Kadir Arslan, etteki fiyat artışları hakkında şunları söyledi: “Sığır eti normal etlere göre yüzde 40 civarında ucuz. Çoğu zincir market ucuz et satabilmek için sığır eti satıyor. Kasaplara gelen ürün dana eti oluyor ve fiyatları yüksek. Dana etiyle sığır etinin arasında kalite farkı oluyor. Keşke dana eti ucuz olsa da bizler kasaplar olarak ucuza satabilsek. Şu anda kıymanın kilosu 130 TL, kuşbaşı 140 TL, dana biftek 160 TL'den satıyoruz. Geçen sene bu zamanlar etin kilosu 70 TL'ydi şimdi ise ortalama 140 TL. Geçen sene bir kilo et alan vatandaş şimdi ise yarım kilo eti zor alabiliyor. Bunun sebebi ise çoğunlukla yem fiyatlarından kaynaklanıyor. Et ithal edileceğine yem ithal edilse, üreticiye de destek verilse, fiyatlar bu kadar yükselmemiş olurdu.”

“6-7 AY SONRA FİYATLARDA YENİ BİR ARTIŞ GÖREBİLİRİZ”

“İnsanlar et ettir diyor, sığır mı dana mı ayırt edemiyor, aradaki kalite farkını anlamıyor. Ucuz diye insanlara dana yerine sığır eti satıyorlar. Şu anda ne alıcı ne satıcı, kazanan kimse yok. Kredi kartıyla yaptığımız satışlarda ödemeyi bir ay sonra alıyoruz. Bir ayda ürünün fiyatı aynı kalmadığı için zarar ediyoruz. Eskiden çiftçi sütü sattığında en azından yem fiyatını karşılayabiliyordu. Şimdi bu da yok. Bu sebeple sütçüler ve besicilerde de %40 azalma oldu. Biz bunun etkisini de 6-7 ay sonra fiyatlarda artış ile göreceğiz.”

“BÜYÜKŞEHİR’İN VATANDAŞA ET DESTEĞİ BİZLERE DE KATKI SAĞLADI”

“Son zamanlarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Başkent Kart’a et parası yüklemesi hem vatandaşa hem de biz esnaflara katkı sağladı. Biz nebze de olsa vatandaş et görüyor, biz de et satıyoruz. Bu uygulama devam ederse çok faydalı olacak. Bu anlamda yetkililere teşekkür ediyoruz. Devam etmesini umuyoruz.”

DEMİRBİLEK: “KÖYLÜ ÜRETİME TEŞVİK EDİLMELİ”

İlçemizde faaliyet gösteren bir diğer firma Özkan Et Ürünleri yetkilisi Özkan Demirbilek ise et fiyatlarındaki artış hakkında; “Son 1-1,5 ayda neredeyse %120 fiyat artışı yaşadık. Kurban bayramında geçen yılın iki katına kurbanlık satılacağını düşünüyoruz. Müşteri tepkili biz de mahcubuz. Sattığımız ürünü aynı fiyattan yerine koyamıyoruz. Devletimizin çiftçiye üreticiye destek çıkması lazım. Özellikle dişi malların kesilmemesi erkek üretimi için de destek verilmelidir. 300 kg ve üzerine dana başı en az bin lira destek veriyorum demeliler. Böylelikle üretim artar ve fiyat düşer. Köylü üretime teşvik edilmezse üç beş besici piyasada istediği gibi oynama yapabiliyor. Bazıları fiyat yükseltmek için piyasaya ürün vermediler, sonra yüksek fiyattan sattılar. Bununla beraber besiciler fiyat yükselttikçe yemciler de yükseltiyor. Hal böyle olunca fiyat istikrarı da sağlanamamış oluyor.”diye konuştu.