Avrupa Birliği'nin kararı sonrası, Türkiye'den de BTK'dan önemli bir adım geldi. Yıl sonuna kadar tüm elektronik cihazlarda standart USB Type-C şarj kablosu kullanımı olması bekleniyor. Bu değişiklikle birlikte, tüketiciler artık ürünleri şarj cihazı olmadan da satın alabilecekler. Böylelikle yılda 7,5 milyon adet tasarruf sağlanması hedefleniyor.

USB TYPE-C'YE UYUMLU OLMASI BEKLENİYOR

Taslak, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-kitap okuyucular, klavyeler, fare cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarların USB Type-C'ye uyumlu olmasını öngörüyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre, bu telsiz ekipmanlar, belirlenen şarj yeteneklerine uygun şekilde üretilecek ve imal edilen şarj cihazları, diğer aksesuarlarla uyumlu olacak. Belirli kategorilere ait kablosuz iletişim ekipmanlarının piyasaya sunumu, şarj cihazı olmaksızın da düzenleniyor. Buna göre, işletmeler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasaya sürdüklerinde, kullanıcılara aynı ekipmanı şarj cihazı olmadan da alma olanağı sağlayacak.

Ortak Şarj (1)

28 ARALIK 2024'TEN İTİBAREN UYGULANACAK

Yönetmelik, telefonlar, tabletler ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024'ten itibaren uygulanacak. Dizüstü bilgisayarlar için ise sadece 28 Nisan 2026'dan sonra yürürlüğe girecek. AB ülkelerinde harici şarj cihazlarına yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanıyor ve kullanılmayan şarj cihazları yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj çözümüyle yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalacak. Tüketicilerin şarj cihazlarına harcadığı meblağ ise 250 milyon euroyu buluyor.

Türkiye'de yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satılıyor ve ortak şarj kullanımıyla potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adet düşüş bekleniyor. Bu durumda, üretimde yılda yaklaşık 7,5 milyon adet ile 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlanması umuluyor.