Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2025 yılı Haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Bolat, cari işlemler açığındaki gerilemenin sürdüğüne dikkat çekerek, temmuz ve ağustos aylarında cari fazlanın mümkün olduğunu ifade etti.

CARİ AÇIKTA GERİLEME DEVAM EDİYOR

"Ekonomide yüz güldüren veriler gelmeye devam ediyor" diyen Bakan Bolat, özellikle ihracat ve hizmet gelirlerindeki artışın cari denge üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirtti. Haziran ayında cari işlemler açığının yıllıklandırılmış bazda 18,9 milyar dolara düştüğünü aktaran Bolat, geçen yıl aynı dönemde bu rakamın 20,2 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

Haziran ayında cari işlemler hesabı 2 milyar dolar açık verirken, altın ve enerji hariç tutulduğunda ise 2,6 milyar dolar fazla verildiği bilgisi paylaşıldı. 2025’in ilk yarısında toplam cari açık ise 23,1 milyar dolar olarak kaydedildi. Bolat, yılın ikinci yarısında bu açığın daha da daralacağını ve olumlu trendin devam edeceğini öngördüklerini dile getirdi.

Türkiye’nin İHA filosu, orman yangınlarına gece gündüz gözetimle müdahale ediyor
Türkiye’nin İHA filosu, orman yangınlarına gece gündüz gözetimle müdahale ediyor
İçeriği Görüntüle

İHRACAT VE HİZMET GELİRLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Hizmet ihracatındaki güçlü artışa da dikkat çeken Bolat, Haziran 2025 itibarıyla yıllık bazda hizmet ihracatının yüzde 7,1 artarak 117,7 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Seyahat gelirleri 58,1 milyar dolar, taşımacılık gelirleri ise 40,2 milyar dolar seviyesine çıktı.

Mal ve hizmet ihracatının toplamda yüzde 4,3 oranında artarak 384,7 milyar dolara yükseldiğini belirten Bolat, ihracatın artırılmasına yönelik teşvikler ve ithalatı dengelemeye yönelik önlemler sayesinde cari dengede istikrarın devam ettiğini vurguladı.

Kaynak: İHA