Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumunun sözleşmeli besicilik uygulamasını hakkında Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker gazetemize açıklamalarda bulundu.

Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu (ESK), mevcut besi işletmelerinin atıl kapasitelerini üretime kazandıracak, verimliliği artıracak ve kırmızı et üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yürürlüğe koyduğu sözleşmeli besicilik uygulamasını değerlendirdi. Sözleşmeli besiciliğin iyi olduğunu söyleyen fakat kesim fiyatlarından dolayı besicinin zarar ettiğini söyledi.



KESİM FİYATI EN AZ 120 TL OLMALI

Karkas et kesim fiyatının en az 120 TL olması gerektiğini belirten Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, “Et ve Süt Kurumumuzun başlatmış olduğu sözleşmeli besicilik piyasa fiyatlının bizim maliyetlerimizin altında fiyat açıklanmıştır. Girdi maliyetlerinin çok aşırı yükselmesine rağmen piyasada her şeyin bir yıl içinde yüzde oran olarak yükselmesine rağmen bizim besicilerinin girdi maliyetlerinden en önemlisi yem fiyatlarının ve diğer girdi maliyetlerinin artmasına rağmen kesim fiyatları düşük bir çuval yem bir yılda 120 TL’den 300 TL’ye çıktı. Bizim de beslediğimiz hayvanın maliyeti satış fiyatlarının altında kaldı. Bizim maliyetimiz en kötü 120 TL olmasına rağmen 80-90 TL arasında karkas kesim fiyatları devam ediyor. Et ve Süt Kurumu sözleşmeli besicilikte açıklamış olduğu fiyatın bizim maliyet hesaplarımızı yaptıktan sonra ona göre yapması gerekiyor. Sözleşmeli besicilik iyidir, sadece maliyet hesabının yapılması gerekir. Şu an ki açıklamaya göre besicimiz zarar etmektedir.” dedi.

SATTIĞIMIZ HAYVANI YERİNE KOYAMIYORUZ

Bir yıl önce 10 bin TL’ye alınan besilik hayvanları şu anda 23-24 bin TL’ye aldıklarını söyleyen Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, “Aynı zamanda şu anda biz 1 yıl önce 10 bin TL’ye aldığımız besilik hayvanlarımızı 23-24 bin TL’ye alıyoruz. İşletmemizde örneğin 100 hayvanımız varsa sattığımız zaman tekrar yerine 100 hayvanımızı koyamıyoruz. Besicimiz, üreticimiz sıkıntılı durumda. Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle karkas et fiyatlarının yükselmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK NEDİR?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu (ESK), mevcut besi işletmelerinin atıl kapasitelerini üretime kazandıracak, verimliliği artıracak ve kırmızı et üretiminde sürdürülebilirliği sağlayacak sözleşmeli besicilik uygulama esaslarını belirledi. Uygulama sektöre model teşkil etmesi amacıyla hazırlandı. Buna göre, uygulamaya ilişkin ön talep başvuruları, besici tarafından ESK’nin internet sitesinde yayımlanan form doldurularak kombina müdürlüklerine yapılacak.

ASGARİ 5 BAŞ AZAMİ 200 BAŞ HAYVAN

Bir besiciyle sözleşme imzalanacak hayvan adedi asgari 5 baş azami 200 baş olacak. Başvurusu uygun görülen besiciler ile kombina müdürlükleri arasında sözleşme imzalanacak. Başvurular 1 ay içerisinde sonuçlandırılacak. Sözleşme imzalanan besici ile mevcut taahhüdünün yüzde 90’ı bitmeden yeni sözleşme imzalanmayacak. Yeni sözleşme imzalamak isteyen besicinin ilk sözleşmesi ve ikinci sözleşmedeki toplam hayvan adedi bir yıl içerisinde 200 başı geçmeyecek. Sözleşmeli besicilik öncelikle atıl kapasitesi bulunan besiciler ile yapılacak. Destekleme ödemeleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ziraat Bankası aracılığıyla besicilerin hesabına aktarılacak. Sözleşmeli besicilikten kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri yararlanamayacak.

5 YIL OLARAK UYGULANACAK

Bakanlıkça Hayvan Hastalıkları Tazminatı Mevzuatı kapsamında mecburi kesime tabi tutulan sığırlar ile kesim sonrası muayenede karkasın imhasına karar verilen sığırlar ve TARSİM sigortaları havuzu kapsamında hasarı ödenmiş sığırlar için destekleme ödemesi yapılmayacak. Sözleşme imzalanacak besicilerden hayvan başına 100 lira hizmet bedeli peşin veya besi süresi sonunda alınacak. Hizmet bedelini besi süresi sonunda ödemek isteyenlerden taahhüt senedi alınacak. Sözleşmeli besicilik 5 yıl olarak uygulanacak ve sözleşmeler yıllık yapılacak.

BESİCİYE AİT HÜKÜMLER

Büyükbaş hayvanlar besici tarafından tedarik edilecek. Hayvanların bakımı, beslenmesi ve güvenliği besiciye ait olacak. Besicinin hayvan sağlığı ve refahı standartlarına uyması gerekecek. Bakanlık tarafından onaylanmamış aşı, biyolojik madde, ilaç veya hormonlar kullanılmayacak. Hayvanların kesimhane veya kombinaya nakli de besiciye ait olacak.

KURUMA AİT HÜKÜMLER

Kesimler, sözleşmede belirtilen tarihte Kurum kombinalarında veya anlaşmalı kesimhanelerde yapılacak. Karkas ağırlığı 201-250 kilogram aralığında olanlara kilogram başına 2,5 lira, 251-300 kilogram aralığında olanlara kilogram başına 3,5 lira ve 301 kilogram ve üzeri olanlara da kilogram başına 5 lira destekleme ödemesi yapılacak. Kurum, kayıt sistemi oluşturacak ve besicinin işletmesini besi periyodu boyunca en az 1 defa ziyaret edecek ve işletme ile ilgili gözlem raporu hazırlayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı gerek gördüğü hallerde, destekleme birim fiyatlarında değişiklik yapabilecek.