Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, artırılan çiğ süt alım fiyatlarını değerlendirdi. Eker, alım fiyatı artsa bile inek kesiminin önüne geçmek için yeterli olmadığını dile getirdi.

Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, 8,50 TL’ye çıkarılan çiğ süt alım fiyatlarını değerlendirdi. Alım fiyatının artırılsa bile inek kesimlerinin önüne geçemeyeceğini ifade eden Eker, “Üretici süt fiyatının 8,50 TL olmasına rağmen zarar ediyor. Girdi maliyetleri 3 TL yükseldi süt 1 TL arttı üretici zarar ediyor. Bu nedenle İnek çok kesildi. Bu şekilde olursa kışın bakım şartları daha zor olduğu için kış boyu kesim devam eder oda ülke için iyi olmaz.” dedi.



İLERİKİ YILLARDA ÇOK BÜYÜK SIKINTILARINI ÇEKECEĞİZ

Artan fiyatın zararın önüne geçemeyeceğini belirten Eker, “Özellikle üretim yapanlarda çok büyük sıkıntılar var. Sıkıntıların en büyüğü süt fiyatının düşük olması. Üretici süt fiyatının 8,50 TL olmasına rağmen zarar ediyor. Girdi maliyetleri 3 TL yükseldi süt 1 TL arttı üretici zarar ediyor. Bu nedenle İnek çok kesildi. Bu şekilde olursa kışın bakım şartları daha zor olduğu için kış boyu kesim devam eder oda ülke için iyi olmaz. Çok aşırı şekilde Türkiye’de inekler kesiliyor. Bir ineğin her yıl doğum yapacağını düşünürsek daha memesi süt dolu verimli olacak bir inek kesime gidiyor. Kesime gittiği zaman ileriki yıllarda çok büyük sıkıntılarını çekeceğiz. Kış geleceği için içeride ineğini besleyemez, maliyetin altında kalır. Hayvancılık sektöründe en zor olan konu üretimin olduğu yer yani dişi hayvan bakımı. Şu anda dişi hayvan bakımı yapan tüm üreticilerimiz zarar ediyor. Yarın bir gün inekleri kesilince hem süt sıkıntısı olacak hem reyonlarda süt ürünleri fiyatları yüksek olacak. İneklerin kesilmesinin önlenmesi lazım.” şeklinde konuştu.



ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR

Üreticinin zarar ettiğini aktaran Eker, “Devletimizin bunu çözmesi lazım. Üretici zarar ediyor. ben malımı zararla satmam. Niye satayım? Niye zarar edeyim ki? Enflasyon düşecek, et ucuz görünecek diye ben zararına malımı mı satayım? Etin 120 TL’ye çıkması lazım. Fiyatların dengede tutulup insanların zarar etmemesi lazım. Üreticilerimiz gerçekten zarar ediyor. kimse çok şükür ben para kazandım diyemiyor, herkes zarar ediyor. Sabah ahıra gidiyorsunuz hayvanların altını temizliyorsunuz. O kokuyu pislği alıyorsunuz ve işin sonunda bakıyorsunuz zarar etmişsiniz, kapasitenizi düşürmüşsünüz. İnsanların morali, psikolojisi bozuluyor. Ödeme gelince para ödeyemiyor faize giriyor ve sorunlar çıkıyor.” dedi.

DESTEKLERDE AVRUPA ÖRNEĞİ

Desteklerde Avrupa örneğini veren Yavuz Eker, “Avrupa’da işletmeye veteriner geliyor aşısını ne gerekiyorsa yapıyor. Özellikle doğum olduktan sonra geliyor örneğin doğumda 4 bin TL’ye yakın ödeme yapıyor. Hayvana 4 ay iyi bak ölmesin diyor gelip kontrol edip 4 bin TL daha vereceğim diyor. Oradaki üretici seve seve bakıyor. Bir aile işletmesi olsa bile hem işletme sahibi hem eşi hem oğlu koştura koştura bakıyor. Ama bizim burada zarar olunca nasıl sürdürebilecek. Bizim Polatlı’da üretim yapan en büyük işletmelerden biri Ekrem Tetik. Bırakacağım diye yemin etti. Sabah 6’da giriyorum akşam 10’da çıkıyorum. Benim derdim ne zarar ediyorum dedi. Eğer bu sektörde Ekrem Tetik bırakıyorsa Türkiye’de hiç bir şekilde üretici kalmaz.” dedi.

İNEKLERİN KESİLMESİ BESİCİLERİ DE ETKİLİYOR

İneklerin kesilmesinin besicilere de büyük zararlar verdiğini belirten Eker, “İneklerin kesilmesi besicilere de zarar veriyor. İnekler kesime gidince bizde besiciyiz yetişmiş hayvanımızı satmak istediğimizde piyasa şişiyor. Arz talep bitiyor. Bu sefer de bu sıkıntılar başlıyor. Dengeler bozuluyor. Bütün denge bozulduğu zaman toparlanma zor olur.” dedi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA DA SIKINTI VAR

Sadece büyükbaşta değil küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin de zarar ettiğini ifade eden Eker, “Şu anda küçükbaş hayvanlarda zarar ediyor. Koyun ve kuzularını yetiştirip girdi maliyetlerinden dolayı normalde kesim yapması gereken fiyatın altında ve bir ay ödemeli kesim yapılıyor. Üreticilerle görüşüyorum hepsi zarar ediyor. Şu durumda küçükbaş hayvanın kuzu kesimi yapan firmalar derisinden, kellesinden sakatatından iyi kar ediyor. Ama bu hayvana bakan ceremesini çekenler zarar ediyor.” dedi.