Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, açıklanan kurban baskül fiyatlarının her iki taraf içinde iyi olduğunu ifade etti. Buna göre kilogram başına dana 65 lira, düve 60 lira, inek 55 lira, küçükbaş hayvan 55 lira olarak belirlendi. Fiyatların hem üreticiyi hem de vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde belirlendiğini aktaran Eker, Polatlı’daki hayvan sayısının Kurban Bayramı için yeterli olduğunu söyledi.

İKİ TARAFTA MAĞDUR OLMAYACAK ŞEKİLDE BELİRLENDİ

Fiyatlar belirlenirken hem üreticinin hem de vatandaşın mağdur olmamasının göz önünde bulundurulduğunu belirten Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker; “Yoğun çalışmalarımız sonucunda Kurban Bayramına az bir süre kala canlı hayvan baskül fiyatları belirlendi. Kilogram başına dana 65 lira, düve 60 lira, inek 55 lira, küçükbaş hayvan 55 lira olarak belirlendi. Fiyatlar belirlenirken hem üreticinin hem de vatandaşın mağdur olmaması birinci öncelikti. Kurban baskül fiyatlarının hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

POLATLI’DA HAYVAN SAYISI YETERLİ

Polatlı’daki hayvan sayısının ilçeye yetecek miktarda olduğunu söyleyen Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker; “Polatlı’da son yıllarda hayvancılık sektörü oldukça gelişti. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı oldukça arttı. Polatlı’daki hayvan sayısı Kurban Bayramı için yeterli sayıda. Hayvanlar teknolojiye uygun modern şekilde yetiştiriliyor. Polatlı büyükşehir gibi değil vatandaşların yüzde 60’ı köylere gidiyor kurban kesmek için. Polatlı Kurban Bayramına hazır. Polatlı’dan Ankara, İstanbul, Bursa gibi şehirlere yıllardır ciddi bir miktarda kurbanlık hayvan götürülüyor. Polatlı özellikle büyükbaş hayvan üzerine Türkiye’nin en iyi ilçesi diyebiliriz. Polatlı’nın sermayesi Polatlı’da kalsın, Polatlı kazansın diyerek vatandaşlarımızın Polatlı’dan kurbanlık hayvan almaya davet ediyorum. Küçükbaş bir adeti 2600 ile 3500 arasında büyükbaş adet başı 31500 ile 45000 TL arasında değişiyor.” dedi.

KURBAN BAYRAMI, HAYVAN ÜRETİCİLERİNİN HARMAN ZAMANIDIR

Hayvancılık maliyetlerinin son yıllarda çok fazla arttığını aktaran Eker; “Her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de maliyetler oldukça arttı. Artan yem fiyatlarıyla birlikte hayvancılık sektörü de zor bir süreç geçiriyor. Hayvancılık çok zahmetli bir iş olmasına rağmen emek vermeye devam eden hayvan yetiştiricilerimizin, herkesin fedakârlık yaptığı zor bir dönemden geçiyorken yetiştiricilerimiz de ellerini taşın altına koyarak ve durmadan çalışmaya devam etmektedirler. Bu durumdan dolayı maliyetler artsa bile hayvan sayısındaki artıştan dolayı fiyatların ılımlı olduğunu söyleyebilirim. Kurban Bayramı, hayvan üreticilerinin harman zamanıdır.” dedi.

ALINACAK HAYVAN SAĞLIKLI VE DÜZGÜN OLMALI

Kurbanlık hayvan seçiminde hayvanın sağlığına ve görünüşüne dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker; “Kurban Bayramına çok kısa bir süre kaldı. Polatlı’da hayvan satışları devam ediyor. Kurbanlık hayvan alırken vatandaşlarımızın en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri sağlık. Alınacak hayvanın çok sağlıklı ve düzgün olmasına bakılması gerekiyor. Alacağı kurban randımanlı olması gerekiyor, randımanlı hayvanın kemik payı fazla olmaz. Hayvanın görüşüne, duruşuna bakılması gerekiyor. Kurban alacaklar alacağı kurbanın pasaportu, kimliği, küpe numarası gibi etmenlere dikkat edilmesi gerekiyor. iki yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Sağında solunda yara olup olmadığına bakılması gerekiyor. Küçükbaşta özellikle dikkat edilecek husus hayvanın yaşlı değil genç olması lazım. Yaşlı hayvana da aynı baskül fiyatı verilmez. Koyun ihtiyarlamış 5,6 kere doğumunu yapmış besiye alınıyor kurbanda satmaya getiriyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Polatlı’da olmaz ama kurban alınırken de dolandırıcılığa dikkat etmek gerekiyor. Satıcı da para alırken sahte olup olmadığına dikkat etmeli. Alınan hayvanların kimlikleri yani pasaportları satıcıdan mutlaka alınmasını istiyoruz. Çünkü alınan hayvanların sistemden düşmesi gerekiyor.” dedi.