Et ve Süt Kurumu, maliyetler artmasına rağmen büyükbaşta karkas kesim fiyatlarını güncellememesi tepkilere neden oluyordu. Gelen tepkiler üzerine karkas kesim fiyatları güncellenirken, yerli hayvanda fiyatlar 50 liradan 60 liraya, ithal hayvanda 48 liradan 58 liraya çıkarıldı. Ancak artışın kırmızı et üreticisine aynı oranda yansımadığını belirten Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, “Yem fiyatlarında yaşanan yüksek artışa rağmen karkas kırmızı et fiyatları kırmızı et üreticisine aynı oranda yansımamıştır.” dedi. Besicinin zarar etmemesi için kesim fiyatının en az 70 lira olması gerektiğini ifade eden Eker, inek kesimlerinin önüne geçmek için de buzağı destekleme ödemesinin artması gerektiğini söyledi.

ALIM FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA KALMIŞTIR

Alım fiyatlarının maliyetin altında kaldığını belirten Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, “Yem fiyatlarında yaşanan yüksek artışa rağmen karkas kırmızı et fiyatları kırmızı et üreticisine aynı oranda yansımamıştır. Yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı süt hayvanının beslenme maliyeti de yükseldiğinden dolayı anaç havyan kesimi hızlanmıştır. Süt ve et üretim sektörünün gidişatı kaygı verici durumdadır. Üretici geleceği göremediği ve artan maliyetlerin satış fiyatlarına tam olarak yansımadığı için üretimden çekilme yoluna gitmiştir. Üreticiden ucuz alınan karkas et halka daha yüksek fiyata sunuluyor. Üretici kendi ürettiği ürününü alamaz olmuştur. Et ve Süt Kurumu üreticinin artan maliyetler altında ezilmemesi için fiyat alımlarını güncellemiştir ancak bu alım fiyatları maliyetin altında kalmıştır.” dedi.

BUZAĞI DESTEKLEME ÖDEMESİNİN ARTMASI LAZIM

İnek kesimlerinin önüne geçilmesi için buzağı destek ödemesinin artırılması gerektiğini ifade eden Eker, “Bu işin sürdürülebilmesi için dişi büyükbaş genç ineklerin kesilmemesi gerekir. İnek çok kesiliyor. Sebebi ise dişi hayvanın yediği ve işçilik maliyet giderleri başında yem olmak üzere gelirden fazla olduğundan zarara üretici köylü dayanamadığından meydana gelmektedir. Maliyete göre süt fiyatlarının az olduğundan dolayı üretimi sürdüremediğinden kesilmemesi gereken ineklerini kestiriyorlar. Türkiye geneli olması gereken, doğan buzağıya destekleme ödemesinin yükseltilmesi gerekiyor. Buza doğduğu zaman bir destekleme ödemesi birde dört ay yetiştirici iyi baktıysa, meydana getirdiyse, ölmediyse ikinci desteklemesinin verilmesi gerekiyor. Yoksa inek kesimleri ile baş edilmez, herkes kestirir. Sonra üç yıl sonra dışa bağımlı olur ülke. İç piyasada karkas kesim fiyatlar yükselir oda tüketiciye yansır.” dedi.

KARKAS ET KESİM FİYATI 70 LİRA OLMALI

Et ve Süt Kurumu’nun besicinin maliyetini bildiği halde zararına fiyat açıkladığını söyleyen Yavuz Eker, “Besiciler yerli dana kesim fiyatı sadece karkas et kilogram fiyatı 63 liraya veriyorlar. Sakatatı, ciğeri, derisi, kellesi bunlar ücretsiz gidiyor. Kilogramda 2 lira zarar ediyoruz. Maliyetimiz 65 liradır. Satış fiyatı 70 lira olması gerekiyor. Yani bizler şu an zarar ediyoruz. Aynı Polatlı’da soğanda olduğu gibi soğan üreticisi  depo kirası dahil fire dahil maliyeti 1,50 lira olduğu halde 0,50 kuruş veriyorlar. Besicimizde aynı durumda maliyet hesabını yapıp örneğin yüzde 10 karını belirleme yetkisi bile yok tüm üreticilerin. Et ve Süt Kurumu’nun besicimizin maliyetini bildiği halde  zarar ettiğimi bile bile zararına fiyat açıklaması yapıyor. Et ve Süt Kurumu’nun bizim maliyetimizin hesabını bizden daha iyi biliyorlar. Et ve Süt Kurumu besiciye zarar ettirmeden haftalık ihtiyacına göre bizzat besiciden alması gerekiyor. Fakat ne hikmetse genelde aracı ihaleyi alıyor. Aracı Firmalar zaten besiciden alıp Et ve Süt Kurumu’na teslim ediyor. Et ve Süt Kurumu birliğimizi arasa aracının almış olduğu komisyon ortadan kalkar. Oda üreticiye yansır. Yani Et ve Süt Kurumu’nun kendisinin kesim yapması gerekiyor. Maliyetinin altında alım yapmasın Et konseyi ve Tarım Bakınlığımız Besicinin maliyet hesabını yapıp ona göre alım yapması gerekiyor. Maliyetin altında fiyat açıkladığı zaman Besici zarar eder işine devam edemeyecek  duruma gelir. İşini sürdürebilmesi için zarar etmemesi gerekiyor. Zarar ateşten gömlek Kimse dayanamaz. Zaten kırsal yerlerde köylerimizde  kolay değil. Bu soğukta  çok zor şartlarda yaşıyorlar. İşleri çok zor. Bıraktığı zamanda geri dönme şansı yok. Köylerimiz boşalır virane olur. Onun için özellikle küçük aile işletmeleri zarar etmeden emeğinin karşılığını alması gerekiyor.” dedi.