Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın almış olduğu büyükbaş hayvan ithalatı ve küçükbaş hayvan ihracatı kararlarını Polatlı Postası Gazetesine değerlendirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 150 bin baş besilik sığır ithalatı kararı aldı. Bakanlık ayrıca üreticilerin beklediği küçükbaş ihracatını da açtı. Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, büyükbaş hayvan ithalatı ve küçükbaş hayvan ihracatı kararlarını değerlendirdi. Her iki kararın da üretici için olumlu olduğunu dile getiren Eker, ithalat ve ihracat kararlarının üreticiye sağlayacağı yararları Polatlı Postası Gazetesine anlattı.



KAPASİTESİ 500’DEN AZ OLAN İTHALAT YAPAMAYACAK

Büyükbaş hayvan ithalat kararı ile ilgili konuşan Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Geçtiğimiz hafta ithalat hazırlıklarının yapıldığını ve yakın zamanda açılacağını söylemiştik. Beklenen karar çıktı ve büyükbaş hayvan ithalatı açıldı.  Dengeyi sağlamak için kontrollü bir şekilde ithalat yapılacak. Büyükbaş hayvan kapasitesi 500’ün altında olanlar ithal hayvan alamayacak. Örneğin üreticinin 500 hayvan kapasitesi var ve 300 hayvanı var diyelim kalan 200 hayvanın yüzde 25’i kadarını ithal etmek için başvurabilecek. Kapasitesi 1000 ve 700 hayvanı var. Kalan 300 hayvanın yüzde 25’ini ithal edebilecek. Geri kalanını Türkiye’den karşılayacak. Bu şekilde hem üretici hem tüketicinin zarar etmemesi amaçlanıyor. Ayrıca ithal edilecek hayvanlar için ahırın boş olması gerekiyor. Çünkü hayvanlar geldiğinde sağlık açısından karantinaya girecek. 150 bin büyükbaş hayvan ithalat sınırı var. Arz talebe göre hak edilen sayı değişecek. Örneğin, 300 hayvan hak ediyorsan ama talep çok fazlaysa 200’e düşecek. İthalat bittikten sonra arz talebe ve piyasaya göre yeniden ithalat açılabilir. Başvuru için son gün 31 Ağustos.”

İTHALATIN AÇILMASININ FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

“Biz besiciler olarak gidip Türkiye’nin her ilinde besilik dana, büyükbaş aldığımız zaman bunların baskül fiyatları neredeyse 80-90 lira 100’e doğru gidiyor. Örneğin 250 kiloluk bir danayı aldığımız zaman 22-23 bin TL arası para tutuyor. Bunun olması gereken rakam en fazla 15 bin TL’dir. İthalat kontrollü bir şekilde açıldığı için biz bu alacağımız hayvanları en azından değerinde alırız. İthalatın açılması hepimizin için iyi oldu. 15 bine adlığımız zamanda aldığımız yer kar ediyor. Yüksek olmasının tek sebebi ithalatın kapalı olmasıydı, tüm besicilerimizin mal almaya gittiğinde hayvanın kısıtlı olması, besilik erkek dananın yeterli olmaması. Geçen yıldan bu yıla kadar bütün ineklerin kesilmesinin sebebi üretim yapılan ineklerin yüzde 60’ı kesildi. Besici olarak gittim hayvanı aldım 23 bin liraya koydum. Girdi maliyetlerine göre kazanma şansım sıfır. İşletmenin kapanmaması için, üretimin sağlanması için her şeyin dengeli olması lazım. İthalatın açılmasıyla her şeyin iyi olacağını düşünüyorum.”

VATANDAŞ İÇİNDE FAYDALI

“İthalat açılmasa maliyetler yükselir. Maliyetler yükseldiğinde bizim hayvan kesimimiz 90-91 lirayken net 140 lira olur. Ama ithalatın açılmasıyla oradaki fiyatlarda dengelenmiş olacak. Zaten ithalat kotalı olduktan sonra bütün amacı teraziyi sağlamak olacak. İthalatın açılmasıyla maliyetlerin yerine geleceğine inanıyorum. Kesim fiyatları dengede olunca bu tezgaha da yansır. Denge sağlandığı anda tekrar durduracak. Talep olunca tekrar açılacak. Et ve Süt Kurumun görevi piyasayı araştırmak, dengeyi sağlamak.”

KÜÇÜKBAŞ İHRACATI ARTIK ŞART OLMUŞTU

Küçükbaş hayvan ihracatının artık şart olduğunu belirten Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, karar ile ilgili düşüncelerini şu şekilde aktardı; “Geçtiğimiz haftalarda Et ve Süt Kurumu ile yaptığımız görüşmelerde kuzu ihracatı ile ilgili dosyamızı verdik. Üretimin çok olduğunu ve yığılmaların meydana geldiğini aktardık. Yurtdışından gelen koyunları da piyasa kaldırmayınca ihracat şart oldu.”

ÜRETİCİYE YARAYACAK

“Küçükbaş hayvan ithalat kararı üreticiye yarayacak. Örneğin 10 bin kuzu varsa piyasa 3 bin diyelim. Kuzu sayısı fazla olduğu için alıcı fiyat düşürüyor. İhracatın açılmasıyla birlikte piyasa dengelenmiş olacak. İhracatla birlikte hem ülkeye döviz girişi olacak hem de üretici malını değerinde satacak. Et ve Süt Kurumu hiç almazdı önce piyasada fazla yığılma olduğu için kendi aldı. Yetmeyince ihracat açıldı.”

MERALARIN KULLANILMASI LAZIM

Meraların kullanılması gerektiğine dikkat çeken Eker, “Meraların kullanılması lazım. Koyun, kuzu içeride beslendiği zaman eti kokar. Yem maliyetleri çok yüksek. Yemin maliyeti 350 lira. Koyun kuzu yediği zaman maliyet iyice artıyor. Meraların düzgün şekilde kullanılması lazım. Besiye kuzu sonra yeniden alınacak ama özellikle koyun komple merada olması lazım. Merada olması zaman yürüyor, yayılıyor, kanı hızlanıyor, oksijeni, havasıyla lezzete dönüşüyor. Bunu da işin ehlisi yapması lazım. Başka iş yapanlar olumlu olumsuz girdiği zaman piyasanın dengesini bozuyor. Sadece bu işi yapıp anlaması lazım. Sadece çoban tutmakla olmaz. Özellikle inek ve koyuna gelince mal sahibinin ayağında çizme sahada olması lazım. Bana göre 100-150 koyunu olan bir fabrikada çalışan asgari ücretliden daha iyi olacağına, aylığının 10 bin TL’ye geleceğine inanıyorum. Ama kendisi başında olacak. Kendi başında olmazsa 100 koyun kışın 70’e düşer.” dedi.