Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, gündemde olan büyükbaş hayvan ithalatı ile ilgili konuştu. Kotalı bir şekilde kontrollü ithalat yapılacağını ifade eden Eker, hayvan kapasitesine göre yüzdelik şekilde hayvan ithal edileceğini, geri kalanının ülkeden sağlanacağını söyledi. Hem üreticiye hem tüketiciye zarar olmasın diye kontrollü yapılacağını belirten Eker, piyasadaki küçükbaş baskül fiyatlarının düştüğü spekülasyonlarına da vatandaşın itibar etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ı ziyaret eden Yavuz Eker, gazetemize açıklamalarda bulundu.

İTHALAT HAZIRLIKLARI YAPILDI

Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “İthalat şu anda açılmadı ama tüm hazırlıkları yapıldı. Tahminime göre 1-2 gün içerisinde ya da önümüzdeki hafta açılacağını düşünüyorum. Dengeyi sağlamak için kontrollü bir şekilde ithalat yapılacak. Örneğin işletme kapasitesi 1000 olan sadece yüzde 25’i kadar ithalat yapabilecek. Geri kalanını Türkiye’den karşılayacak. İşletme kapasitesi 1000-5000 arasında ise yüzde 20’sini ithal edebilecek. 5001 ile daha fazla olan var ise kapasitesinin yüzde 15’i kadar hayvan ithal edebilecek. Bunun amacı kontrol olsun, daha fazla olduğu zaman üretici ve tüketiciye zarar olmasın diye.”

İTHALAT AÇILDIĞINDA HER ŞEYİN İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

“İthalat açıldığında biz besiciler olarak gidip Türkiye’nin her ilinde besilik dana, büyükbaş aldığımız zaman bunların baskül fiyatları neredeyse 80-90 lira 100’e doğru gidiyor. Örneğin 250 kiloluk bir danayı aldığımız zaman 22-23 bin TL arası para tutuyor. Bunun olması gereken rakam en fazla 15 bin TL’dir. İthalat kontrollü bir şekilde açıldığı zaman biz bu alacağımız hayvanları en azından değerinde alırız. İthalatın açılması hepimizin için iyi olacak. 15 bine adlığımız zamanda aldığımız yer kar ediyor. Yüksek olmasının tek sebebi ithalatın kapalı olması, tüm besicilerimizin mal almaya gittiğinde hayvanın kısıtlı olması, besilik erkek dananın yeterli olmaması. Geçen yıldan bu yıla kadar bütün ineklerin kesilmesinin sebebi üretim yapılan ineklerin yüzde 60’ı kesildi. Bunun için daha fazla dana temin edemiyoruz. Şu anda 80-90 liraya verilirken hedefimiz 100 diye sesler geliyor. Besici olarak gittim hayvanı aldım 23 bin liraya koydum. Girdi maliyetlerine göre kazanma şansım sıfır. İşletmenin kapanmaması için, üretimin sağlanması için her şeyin dengeli olması lazım. Kesim fiyatı 6 lira düşmüş 90-91’e ama bizim besicimiz olsun diyor, bizim alışlarımız da dengeli olsun diyor. Devletimizin alış fiyatlarını da denetleyip kontrol etmesi lazım. Ama ithalatın açıldığında her şeyin iyi olacağını düşünüyorum.”

VATANDAŞA DA FAYDALI OLACAK

“Vatandaş içinde örnek olarak ithalat açılmazsa bizim aldığımız malın bir tanesi 23 bin lirayken onu aldıktan sonra en kötü 1 yıla yakın bakacağız. Maliyetler yükseldiğinde bizim hayvan kesimimiz 90-91 lirayken net 140 lira olur. Ama ithalat açıldığında oradaki fiyatlarda dengelenmiş olacak. Zaten ithalat açılıp kotalı olduktan sonra bütün amacı teraziyi sağlamak olacak. İthalatın açılmasıyla bile maliyetlerin yerine geleceğine inanıyorum. Kesim fiyatları dengede olunca bu tezgaha da yansır. Denge sağlandığı anda tekrar durduracak. Talep olunca tekrar açılacak. Et ve Süt Kurumun görevi piyasayı araştırmak, dengeyi sağlamak. Zararına kuzu, kıyma, sucuk satıyor insanımız yesin diye. Piyasadakiler de buna göre fazla uçamıyor.”

ESK HER AY FİYAT GÜNCELLEYECEK

“Et ve Süt Kurumu olmasa bugün 90 lira dediğimizi biz 80 liraya zor kestiririz. Şu anda piyasada 91 liradan kesim yapılıyor. Et ve Süt Kurumu teşvik, prim, kesim fiyatı veriyor. Hepsini birleştirdiğinde piyasanın fiyatına geliyor. Almasa daha kötü. Aldığı zaman piyasadaki firmalar onun altına düşemiyor. Yoksa herkes çok büyük fırsatçılık yapıyor. Mesela elinde 10-20 ineği olanların süt yemi daha pahalı. 350-400 liraya dayanıyor. Bu üretim yapan insanlar onun yavrusunu alacak, büyütecek zarar ediyor. Üretiyor sütü bidona koyuyor zarar. Yavrunun aşısı var, büyütmesi var bu kadar kolay değil ki işler. Et ve Süt Kurumumuz araştırarak her ay fiyat açıklayacak büyükbaşta. Maliyet hesabı yapacak. Türkiye’nin her tarafını arayacak. Maliyet hesabı sonrası fiyatını güncelleyecek.”

SPEKÜLASYONLARA İNANMAYIN

“Piyasada kuzu fiyatları, baskül fiyatları düştü diye spekülasyonlar yapılıyor. Tam tersi Et ve Süt Kurumumuz toklu fiyatlarını yükseltti. Sadece kendi mağazalarında satış yaptığı eti tüketiciye yüzde 25 piyasanın altında veriyor. Tüketicimiz ucuz et yesin diye. Hatta dana kıyma, kuşbaşı, sucuğu bile çok düşük fiyatlara veriyor. Aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatiflerinin tümünde Et ve Süt Kurumumuzun kıyması, kuzu etleri, kuşbaşı, sucuğu şu an bulunmaktadır. Aynı zamanda bundan sonra anlaşırlarsa Et ve Süt Kurumunun personeli bizzat satışı yapacak.”

MERALARIN KULLANILMASI LAZIM

“Meraların kullanılması lazım. Koyun, kuzu içeride beslendiği zaman eti kokar. Yem maliyetleri çok yüksek. Yemin maliyeti 350 lira. Koyun kuzu yediği zaman maliyet iyice artıyor. Meraların düzgün şekilde kullanılması lazım. Besiye kuzu sonra yeniden alınacak ama özellikle koyun komple merada olması lazım. Merada olması zaman yürüyor, yayılıyor, kanı hızlanıyor, oksijeni, havasıyla lezzete dönüşüyor. Bunu da işin ehlisi yapması lazım. Başka iş yapanlar olumlu olumsuz girdiği zaman piyasanın dengesini bozuyor. Sadece bu işi yapıp anlaması lazım. Sadece çoban tutmakla olmaz. Özellikle inek ve koyuna gelince mal sahibinin ayağında çizme sahada olması lazım. Bana göre 100-150 koyunu olan bir fabrikada çalışan asgari ücretliden daha iyi olacağına, aylığının 10 bin TL’ye geleceğine inanıyorum. Ama kendisi başında olacak. Kendi başında olmazsa 100 koyun kışın 70’e düşer.”

POLATLI İÇİN ET VE SÜT KURUMU MAĞAZASI TALEBİNDE BULUNACAĞIM

“Polatlı için Et ve Süt Kurumu Mağazası talebinde bulunacağım. Eğer ki mağaza açılışı onaylanırsa özellikle tüketici için daha faydalı olacağına inanıyorum. Mağaza olduğu gibi hijyenik, güvenilir, fiyatı uygun Et ve Süt Kurumu güvencesi altında olacak. Ankara’da nasıl 5 tane varsa Polatlı’da olması için de talepte bulunacağım. Merkezi bir yerde olmasını istiyoruz. İnsanımız yemek veriyor. Gelip güvenilir bir şekilde alışveriş yapabilirler. Burada satışların yoğun olacağını ve Polatlı için iyi olacağını düşünüyorum.”