Polatlı Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, son günlerde gündeme gelen karkas et fiyatlarındaki artış ile ilgili açıklamalarda bulundu. Et ithalatı lobisince manipülasyon başlatılarak et ithalatının dolayısı ile rant kapısının aralanmak istendiğini ifade eden Eker, et ithalatı lobisinin bu manipülasyon çalışmalarının sonuç vermeyeceğini ve karkas et kesim fiyatlarındaki artışın maliyetlerdeki artış ile paralel olarak bu seviyelerde kalacağı kanısında olduklarını söyledi.

RANT KAPISININ ARALANMAK İSTENDİĞİNİ ÜZÜLEREK İZLEMEKTEYİZ

Et ithalatı lobisi tarafından manipülasyon çalışması yapıldığını belirten Eker, “Son günlerde tüm medya ortamlarında, kırmızı et fiyatları bilinçli olarak gündeme taşınarak fiyatların arz kısıtlamasına gidilerek arttırıldığı hatta kırmızı ete fiyatı ile dahi ulaşılamadığı konusunda “et ithalatı lobisince” manipülasyon çalışmalarının başlatılarak et ithalatının dolayısı ile rant kapısının aralanmak istendiğini üzülerek izlemekteyiz. Karkas et fiyatlarındaki mevcut artış, üretim maliyetlerimizdeki aşırı artışlardan kaynaklı olup tüm üreticilerimizin piyasa koşullarınca oluşan günlük fiyatlara uyarak aralıksız her gün yetişmiş olan hayvanlarını kestirip üretim süreçlerine devam ederek işletmelerine yeni besilik hayvanlarını almaya devam etmekte olduğu görülmektedir.” dedi.

KARKAS KESİM FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN BU SEVİYELERDE KALACAĞI KANISINDAYIZ

Et ithalatı lobisinin manipülasyonlarının sonuç vermeyeceğini vurgulayan Eker, “Hiçbir üreticimiz aşırı fiyat artışından yana olmadan tüm ülkemiz tüketicilerinin ihtiyacını bundan önce olduğu gibi bugünde karşılama kapasitesine sahiptir. Üreticilerimizin bu kapasite ve özverili çalışmaları ile hayvancılığımızın geleceğinin korunması dikkate alınarak “et ithalatı lobisinin” bu manipülasyon çalışmalarının sonuç vermeyeceği ve karkas kesim fiyatlarındaki artışın maliyetlerdeki artış ile paralel olarak bu seviyelerde kalacağı kanısındayız.” dedi.

BESİCİLİK ARTIK HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİR İŞ DEĞİL

Artan maliyetlerden dolayı besiciliğin artık herkesi yapabileceği bir iş olmadığını söyleyen Yavuz Eker, “Girdi maliyetleri yükseliyor. Arpa, yem, yonca, saman, mazot, elektrik, işçilik maliyetleri gibi hayvan alımı da çok yükseldi. 8 bin liraya aldığımız besilik dana 20 bin lira oldu. Besicilik artık herkesin yapacağı iş değil. Hesabını iyi yapamayan zamanında arpa, yem, silaj, yonca, saman, mazot gibi erzaklarını almayan zarar eder.” dedi.

İNEK KESİMİNİN DURDURULMASI GEREKİYOR

İnek kesiminin önüne geçilmesi gerektiğini de ifade eden Yavuz Eker, “Birde altı yedi aydır Türkiye’de çok aşırı inek düve kesimi yapıldı. Süt ve yavru verecek inekler kesilince bunun sıkıntısı ileriki yıllarda daha çok tüketiciye yansıyacak. İnek kesiminin mezbahalarda durdurulması gerekiyor. Bunun için Bakanlığımızın ivedilikli şekilde önlem alması gerekiyor. Tüm il ve ilçe Tarım Müdürlüklerinin denetlemesi, bu işi durdurması, kontrol etmesi gerekiyor. Önlem alınmazsa ülke olarak bunun acısını hep beraber çekeriz.” dedi.

DİŞİ HAYVAN SAHİPLERİNİN DESTEKLEMELERİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR

İnek kesiminin önüne geçmek için dişi hayvan sahiplerinin desteklerinin arttırılması gerektiğini söyleyen Eker, “Peki neden kesiliyor inekler. Kış boyu inek işletmede, ahırda yediği yem, arpa, silaj, saman gibi maliyetinin altında gelir elde edemediği için zarar ediyor. Bende olsa bende keserim, zarara kim dayanabilir. Hem kırsalda, köyde çok zor şartlarda üretim yapacaksın birde zarar edeceksin. Özellikle üretim yapan dişi hayvan sahiplerinin desteklemelerinin artırılması gerekiyor. Bana göre şu an yediği karşılığında zarar ettiği için süt fiyatlarının artırılması gerekiyor. Üreticiden sütü alan firmaların işi kolay maliyet hesabını yapıyor, üzerine karını ekliyor ve satıyor. İneğe bakan, her gün sağan, sağlık bakımını yapan, ineğin karnını doyuran, gübresini taşıyan, çilelerle onun maliyet hesabı niye yapılmıyor. Kısacası inek kesimlerinin durdurulması gerekiyor.” dedi.