Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, kurbanlık hayvan alırken hangi hususlara dikkat edilmesi konusunda bilgi verdi. Kurbanlık hayvan seçiminde en önemli hususun hayvanın sağlığı olduğuna dikkat çeken Eker, kurbanlık hayvanın ne şekilde olmasına dair bilgilendirmede bulundu.

HAYVAN SAĞLIKLI VE DÜZGÜN OLMALI

Kurbanlık hayvan seçiminde hayvanın sağlığına ve görünüşüne dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker; “Kurban Bayramına çok kısa bir süre kaldı. Polatlı’da hayvan satışları devam ediyor. Kurbanlık hayvan alırken vatandaşlarımızın en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri sağlık. Alınacak hayvanın çok sağlıklı ve düzgün olmasına bakılması gerekiyor. Hayvanın görüşüne, duruşuna bakılması gerekiyor. Sağında solunda yara olup olmadığına bakılması gerekiyor. Küçükbaşta özellikle dikkat edilecek husus hayvanın yaşlı değil genç olması lazım. Yaşlı hayvana da aynı baskül fiyatı verilmez. Koyun ihtiyarlamış 5,6 kere doğumunu yapmış besiye alınıyor kurbanda satmaya getiriyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Polatlı’da olmaz ama kurban alınırken de dolandırıcılığa dikkat etmek gerekiyor. Satıcı da para alırken sahte olup olmadığına dikkat etmeli. Alınan hayvanların kimlikleri yani pasaportları satıcıdan mutlaka alınmasını istiyoruz. Çünkü alınan hayvanların sistemden düşmesi gerekiyor.” dedi.

POLATLI KURBAN BAYRAMINA HAZIR

Polatlı’da hayvancılık sektörünün çok geliştiğini aktaran Eker, kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu belirtti. Eker; “Polatlı’da kurban sayısı yeterli, fazlasıyla hayvan var. Polatlı büyükşehir gibi değil vatandaşların yüzde 60’ı köylere gidiyor kurban kesmek için. Polatlı Kurban Bayramına hazır. Polatlı’dan Ankara, İstanbul, Bursa gibi şehirlere yıllardır ciddi bir miktarda kurbanlık hayvan götürülüyor. Polatlı özellikle büyükbaş hayvan üzerine Türkiye’nin en iyi ilçesi diyebiliriz. Özellikle son yıllarda oldukça gelişiyor.” dedi.

POLATLI’NIN KÖYLERİNDE BESİCİ KALMADI

Özellikle küçük üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Eker; “Bakanlığımız köylerimiz terk edilmesin diyor, bunun için desteklenmesi lazım. 90 tane köyümüz var gelin görün sormanıza gerek yok zaten oturduğunuzda üretici derdini zaten anlatacağını söyledim. Polatlı’nın özellikle köylerinde besici kalmadı. Köylerde 15-20 tane besicilik yapan insanlar oluyordu. Ahır boşaldıktan, zarar ettikten sonra tekrar dönüşüm çok zordur. Kazanç olsa, kar olsa üretici evlatlarının da işi devam etmesini ister. Şimdi fabrikaya yerleştirebilirsem diye bakıyor. biz elimizden geldiği kadar, yol gösterip teşvik etmeye çalışıyoruz. Özellikle küçük üreticinin desteklenmesi gerekiyor.” dedi.

MALİYETLER ARTTI

Hayvancılık maliyetlerinin son yıllarda çok fazla arttığını aktaran Eker; “Her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de maliyetler oldukça arttı. Artan yem fiyatlarıyla birlikte hayvancılık sektörü de zor bir süreç geçiriyor. Hayvancılık çok zahmetli bir iş olmasına rağmen emek vermeye devam eden hayvan yetiştiricilerimizin, herkesin fedakârlık yaptığı zor bir dönemden geçiyorken yetiştiricilerimiz de ellerini taşın altına koyarak ve durmadan çalışmaya devam etmektedirler. Bu durumdan dolayı maliyetler artsa bile hayvan sayısındaki artıştan dolayı fiyatların ılımlı olduğunu söyleyebilirim. Kurban Bayramı, hayvan üreticilerinin harman zamanıdır.” dedi.