Et ve Süt Kurumu’nun piyasa fiyatlarının altında kesim yapması nedeniyle besicinin serbest piyasada kesim yaptığını belirten Polatlı Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, 2 bin 500 liralık bu desteğin sadece ESK’da değil tüm kesim yaptıran üreticiye verilmesi gerektiğini söyledi.


Tüketicilere ucuz et sağlanması, besici ve tüketicinin korunması, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının önlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından ramazan ayı süresince kesimi ve satışı yapılan veya yaptırılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira destekleme ödemesinde bulunulacak. Et Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 2 Nisan'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Et ve Süt Kurumu’nun piyasa fiyatlarının altında kesim yapması nedeniyle besicinin serbest piyasada kesim yaptığını belirten Polatlı Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, bu desteğin sadece ESK’da değil tüm kesim yaptıran üreticiye verilmesi gerektiğini söyledi.

KRİTERLER ESK TARAFINDAN BELİRLENECEK

Sığırların kesimi ve satışı, ESK tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde yapılacak ve yaptırılacak. Kesimi yapılan hayvanların ve yetiştirici bilgilerinin yer aldığı ıslak imzalı ve onaylı icmal, ESK tarafından hazırlanacak ve Tarım ve Orman Bakanlığının Hayvancılık Genel Müdürlüğüne (HAYGEM) gönderilecek. Hazırlanan icmallerde yer alan bilgilerin doğruluğundan ESK sorumlu olacak. HAYGEM, ESK'den gelen icmali, kesilen hayvan sayısı ve destekleme tutarı açısından kontrol ederek bütçe imkânları çerçevesinde Ziraat Bankası aracılığıyla yetiştiricilerin hesabına aktaracak. Karar kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ayrılacak. Yetiştiricilere konuya ilişkin destekleme ödemeleri, icmallerin elektronik ortamda Ziraat Bankasına iletilmesiyle Tarım ve Orman Bakanlığınca gerekli kaynağın bankaya aktarılmasından sonra yapılacak. Ödenen tutarın yüzde 0,2'si komisyon olarak Ziraat Bankasına ayrıca ödenecek. Karar kapsamında yapılan destekleme ödemeleri, kamu kaynağı niteliğinde olduğundan hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz, icra ve temlik işlemlerine konu edilemeyecek. Karar hükümlerinin yürütmesi Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluğunda olacak.

ET VE SÜT KURUMUMUZ PİYASANIN 10-15 TL AŞAĞISINDA KESİM YAPIYOR

Polatlı Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, “Et ve Süt Kurumumuz kesim yapılan hayvan başına 2 bin 500 TL desteğini açıkladı ama piyasada yağsız kesim fiyatları 87 Lirayken Et ve Süt Kurumumuz bundan 10-15 TL aşağısında kesim yapıyor. Bu 2 bin 500 TL’yi Türkiye’nin her yerinde üretici besici hayvanı yetiştirmişse bakmışsa versin ki besici malına daha iyi baksın, meraları daha iyi kullansın, oğluna şehirlerde iş aramasın. Girdi maliyetleri var. Özellikle yeme yüzde 200 zam gelmiş. Et ve Süt Kurumu üreticiye destek olmak istiyorsa piyasa fiyatlarını takip etmesi gerekiyor. Et ve Süt Kurumunu destekliyoruz. Ne zaman malı eksik olsa bizden istese fedakarlık yaparak 2-3 lira aşağı vermeye razıyız. Ama bunun bir maliyeti var.” dedi.

ET VE SÜT KURUMU ZARARINA SATIŞ YAPIYOR

Et ve Süt Kurumunun zararına satış yaptığını söyleyen Eker, “Tarım Kredi Kooperatifleri Marketlerinde satılan etlerden Et ve Süt Kurumu zarar ediyor. Üreticiden alınan etin fiyatında hazineden para dönüyor. Zaten yurtdışından getirmeye kalksa burası 2 bin 500 ise orada hayvan başı 5 bin lira zarar eder. Tüm üreticiye destek verilsin ki iç piyasa dönsün, dışarıya dolar, euro döviz gitmesin.” dedi.

POLATLI’YA ESK SATIŞ MAĞAZASI ŞART

Polatlı’ya Et ve Süt Kurumu Satış Mağazası açılmasının  şart olduğunu ifade eden Eker, “Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Bey ile görüşme yaptım Polatlı’ya Et ve Süt Kurumu Satış Mağazası açılmasıyla ilgili. Bugün Sincan’da var. Polatlı oradan daha mı küçük. Polatlı bugün il bazında. Polatlı’nın merkezi bir yerine cephesi büyük Et ve Süt Kurumu satış mağazası olsa güvenceli olsa Polatlı’da çok satar. Kıyma, kuşbaşı, sucuk olsa da yeter. Zekeriya bey benim yanımda Et ve Süt Kurumu Genel Müdürünü aradı, AOÇ Müdürünü aradı buyursun gelsin dedi. Ben daha bakanlıktan çıkmadan bir telefon geldi. Kombine müdürü eti bizim mağazadaki satış fiyatından vereceğiz dedi. Eti satış fiyatından verirse üstüne fiyat koymak gerekir. Türkiye’nin her yerinde fiyat aynı olması lazım.” dedi.

KÖYLERİMİZDE BESİCİ KALMADI

Köylerde besicileri tutmak için büyük çaba gösterdiklerini aktaran Yavuz Eker, “Bir köyde 22 besici varken düşmüş 2 besiciye. O kalan iki besicide bırakıyordu. Bizim verdiğimiz uğraşla, destek ve yol göstermeyle zar zor köyde durdular. Birlik olarak köylümüze hayvanı nerden alması gerektiğini nasıl alması gerektiğinin yolunu da gösteriyoruz. O hayvanı beslerken ne alacağını ne zaman alacağını, zamanında olmadığında daha farklı boyutlara geliyor. Besicilik bu saatten sonra yüzde 80 hesap işi oldu. Piyasa fiyatları hakkında da yardımcı oluyoruz.” dedi.