İslam aleminde önemli sahbelerden olan Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin hayatı merak ediliyor. Peki, Ebû Eyyûb el-Ensârî Kimdir Kısaca Hayatı? Ebû Eyyûb el-Ensârî sahabe mi? Ebû Eyyûb el-Ensârî nin kabri neden İstanbul'da? İşte kısaca sizin için derlediğimiz bilgiler…

EBÛ EYYÛB EL-ENSÂRÎ KİMDİR KISACA HAYATI?

Ebû Eyyûb el-Ensârî, asıl adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb olan, Hz. Muhammed'i Medine'ye hicreti sonrası evinde konuk eden ve Türkiye'de "Eyüp Sultan" olarak bilinen sahabedir.

Ebû Eyyûb el-Ensârî, Medine'de doğmuştur.  Hicretten iki yıl önce hanımı Ümmü Eyyûb Nüseybe ile birlikte Müslüman oldu.

Ebû Eyyûb el-Ensârî, 622'de gerçekleşen 2. Akabe Biatı'na katıldı. Hz. Muhammed'i Medine'ye hicreti sonrası evinde yedi ay misafir etti. Bu sebeple "Mihmandâr-ı Nebî" unvanıyla anılır.

el-Ensârî, Bedir, Uhud, Hendek, Hayber, Mekke'nin Fethi ve Huneyn Savaşı başta olmak üzere birçok savaşa katılmıştır.

Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeler Ebu Bekir, Ömer ve Osman döneminde de çeşitli fetihlere katıldı.

EBÛ EYYÛB EL-ENSÂRÎ SAHABE Mİ?

Ebû Eyyûb el-Ensârî bir sahabedir. Hatta Hz. Muhammed'i Medine'de evinde misafir eden ilk sahabedir ve bu sebeple "Mihmandâr-ı Nebî" unvanıyla anılır.

İnci Taneleri Meltem kimdir gerçek adı? Dilber dizisi Nusret'in kardeşi Meltem'i Gözde Kocaoğlu hangi dizilerde oynadı? İnci Taneleri Meltem kimdir gerçek adı? Dilber dizisi Nusret'in kardeşi Meltem'i Gözde Kocaoğlu hangi dizilerde oynadı?

Ebû Eyyûb el-Ensârî, Hz. Muhammed'i misafir etmesi, birçok gazveye katılması ve İstanbul'un fethine katılması gibi birçok önemli olaya şahitlik etmesi bakımından önemli bir sahabedir.

EBÛ EYYÛB EL-ENSÂRÎ NİN KABRİ NEDEN İSTANBUL'DA?

Ebû Eyyûb el-Ensârî , 670 yılında Hz. Muaviye döneminde İstanbul'un kuşatmasına katıldı.

Kuşatma sırasında hastalanmış ve vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine surların dibine defnedildi.

Defnedildiği yer zamanla Eyüp Sultan Camii ve Türbesi'nin bulunduğu külliyeye dönüştü.

1453 yılında İstanbul'un Fethi'nden sadece beş yıl sonra Osmanlı padişahı II. Mehmed(Fatih) tarafından 1458'de alana bir külliye inşa edildi.

Efsaneye göre Fatih Mehmed Sultan, hocası Akşemseddin ile sohbet ederken, Eyüp Sultan'ın mezarının nasıl bulunacağını sormuştur. Akşemseddin, "Şu karşı yakadaki tepenin eteğinde bir nur görüyorum. Orayı kazacağız, bir beyaz mermer çıkacak. Eyüp Sultan orada olmalıdır." der.

Kazılan bölgede "Haz-a kabri Halit İbni Zeyd" yazılı beyaz bir mermer bulunur. Bunun üzerine, bulunan mezarın biri baş ucuna, biri ise ayak ucuna olmak üzere iki adet fidan dikilerek bölgeden ayrılırlar.

Bu haberi alan II. Mehmed, alanın çevrilmesini ve her bölgeye çeşme yapılmasını emreder. Dikilen fidanları da caminin girişindeki çeşmelerin yanına taşıtır. Bu nedenle Eyüp Sultan Türbesi İstanbul’dadır.