Her yıl 1 Eylül genelinde kutlanan Dünya Barış Günü, insanlığa barışın değerini hatırlatmak ve silahların yerine diyalog ve uzlaşının geçmesi gerektiğini vurgulamak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiştir. Bu günün kökenleri, 1 Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesiyle başlayan ve milyonlarca insanın hayatına mal olan 2. Dünya Savaşı’na dayanır. Savaşın yıkıcılığına karşı bir tepki olarak kurulan Birleşmiş Milletler, barışı sağlamak için uluslararası iş birliğini geliştirme misyonu taşır.

Dünya barışını korumaktan sorumlu olan Birleşmiş Milletler’in 5 daimi temsilcisi – Çin, İngiltere, Rusya, Fransa ve ABD – aynı zamanda dünya genelinde en fazla silah üreten ve satan ülkelerdir. Bu ülkelerin silah sanayii, küresel çatışmaları beslemekte ve barış çabalarına gölge düşürüyor.

Bölgemiz de dahil olmak üzere birçok yer hâlâ büyük bir gerilim içinde yaşamakta, savaşın ve çatışmanın acılarıyla sarsılmaktadır. 

Türkiye’de ise, 1 Eylül, 2. Dünya Savaşı'nın başlangıç tarihi olarak “Dünya Barış Günü” olarak anılır. Barışın sağlanması için, yalnızca diplomatik çabalar değil, aynı zamanda silah tacirleri ve sömürgeciliğin açgözlülüğüne karşı da güçlü bir duruş sergilenmesi gerekir. Barış isteyenlerin bu acımasızlığı kırması, kalıcı barışın önündeki en büyük engellerden birini ortadan kaldırabilir.

Kuşadası’nda 11 adet kalan bu bitkiyi koparmanın cezası 387 bin lira Kuşadası’nda 11 adet kalan bu bitkiyi koparmanın cezası 387 bin lira

Dünya Barış Günü’nde tüm dünya, barışa doğru adım atmaya davet edilirken silahların sustuğu, insanların huzur içinde yaşadığı bir dünya için hep birlikte mücadele vurgusu anlatılıyor. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN