Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası sayılan Sakarya Meydan Savaşı’nın yapıldığı son savunma hattı üzerindeki Gazi Tepe, Türbe Tepe ve Mangal Dağı’nın ağaçlandırılmasıyla yapılan Duatepe Anıtı,Ankara ve Polatlı’dan gelen ziyaretçileri karşıladı.

Polatlı Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Kadim Koç tarafından Ankaralı ve Polatlılı ziyaretçilere tanıtılan anıt vatandaşlardan beğeni topladı.

Ziyaretçilere Duatepe Anıtı’nın anlam ve önemini anlatan Polatlı Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Kadim Koç şu ifadeleri kullandı;
“Bugün yine Ankara'dan ve Polatlı'dan misafirlerimiz vardı. Duatepe de karşılaştığım öğrencilerin yüzündeki tebessüm bizler için güç kaynağımızdır. Öğretmen ve öğrencilerimizle birlikte onları bu alanda karşılayıp anlatımda bulunan çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.”

Duatepe'de gençlerin ayak izi (2)

Duatepe’nin önemi

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Eylül 1921 tarihinde başlattığı taarruzla düşmandan geri alınan ilk tepedir. Duatepe düşmanın Ege Deniz’ine dökülünceye kadar kovalandığı, sonu aydınlık bir sürecin başlangıç noktasıdır.

Anıt simgesel olarak Anadolu halkının Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde coşkun bir ırmak gibi zafere ve uygarlığa koşma öyküsünü anlatır. Mustafa Kemal’in şahlanan atının üzerindeki figürü Türk Milletinin önderi olmaktan duyduğu gurur ve mutluluğu ifade eder. Geri planda yer alan Atatürk, İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak’ın heykelleri emir komuta birliğini, Halide Edip Adıvar’ın heykeli ise Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’na katkısını anlatır. Atatürk ve yaverinin dürbünle ovayı izledikleri sahne ise biraz sonra kazanılacak olan zaferi ve ardından gelecek bağımsızlığı umutla bekleyen Türk Ulusunu ifade eder.

Duatepe'de gençlerin ayak izi (3)

Duatepe, Mustafa Kemal Paşa’nın Gazi Tepe’den attan düşmesi sonucu kaburga kemiklerinin kırılmasına rağmen görevini ısrarla sürdürdüğü ve bu nedenle Türk’ün azim ve kararlılığının simgesi olmuştur. Anıtta bulunan iki bayraktan biri 38. Alay’ın sancağını, diğeri ise Türk Bayrağı’nı ifade eder. Ayrıca Mustafa Kemal’in şahlanan atının üzerindeki figürü, bir çoğun en çok sevdiği oyuncağı ile oynarken yaşadığı mutluluğu ve heyecanı ifade eder.

HABER:ARDA ÖZDEN