Haymana’da yoğun yağış sele neden oldu Haymana’da yoğun yağış sele neden oldu

Doğu Anadolu’nun yüksek dağlarında doğal olarak yetişen ve halk arasında “doğunun muzu” olarak bilinen ışkın, baharın gelmesiyle birlikte yeniden tezgahlarda yerini aldı.

NİSAN AYININ ORTASINDA TOPLANIYOR

Sadece dağlık alanlardan toplanabilen ve tarımı yapılamayan nadir bitkiler arasında yer alan ışkın, her yıl nisan ayının ortalarından itibaren kısa bir süre için tüketiciyle buluşuyor. Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis gibi illerin yüksek kesimlerinde yetişen bu özel bitki, özellikle yöre halkı tarafından şeker, kalp rahatsızlıkları, sarılık ve iştahsızlık gibi birçok sağlık sorununa iyi geldiği inancıyla rağbet görüyor.

Çiğ olarak tüketilen ve hafif ekşi tadıyla dikkat çeken ışkın, aynı zamanda reçel, şurup ve kurutulmuş ürün olarak da değerlendirilerek raf ömrü uzatılabiliyor. Doğal ve katkısız yapısıyla kent pazarlarında ve yöresel ürünler fuarlarında büyük ilgi görüyor.

"YILDA BİR KEZ TOPLANIYOR, HERKES BEKLİYOR"

Pazarda ışkın satışı yapan esnaf Mehmet Yılmaz, “Yılda sadece bir kez toplandığı için vatandaşlar dört gözle bekliyor. Doğal olması ve şifalı olduğu düşüncesi alımı artırıyor” diyerek ürünün gördüğü ilgiyi anlattı.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK