Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı’ RTÜK ve TİMBİR işbirliğinde düzenlendi.

Ankara CP Hotel’de gerçekleştirilen konferansta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve RTÜK uzmanları ile akademisyenler, gazeteciler, televizyon yayıncıları, haber ajansı ve internet medyası temsilcileri, hukukçular ve dijital yayıncılık ile pazarlama iletişimi uzmanları olmak üzere sektörün tüm paydaşları sunumlar gerçekleştirdi ve konuşma yaptı.

Dijital Yayincilik Konferansi 6

Bugün (29 Mayıs 2024 Çarşamba) saat 10.00’da başlayan etkinlikte yeni yayıncılık modelleri, yerel medyadaki dijital dönüşümde sorunlar ve örnekler ile yapay zekanın medyaya etkisi ve riskler başta olmak üzere çeşitli konular ele alındı.

"GELECEK İNTERNET MEDYASINDA VE İNTERNET HABERCİLİĞİNDE"

Konferansın açılış konuşmalarını TİMBİR Genel Başkanı Süleyman Basa, RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, 25. ve 26. Dönem AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır ve AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu yaptı.

TİMBİR Genel Başkanı Süleyman Basa, TİMBİR’in çalışmalarının kapsamını anlattı ve geçtiğimiz yıl hayata geçirilen internet yasasının önemini şu sözlerle vurguladı:

Dijital Yayincilik Konferansi 4

Kalecik'te kaçak kazı sırasında patlama: 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise yaralandı Kalecik'te kaçak kazı sırasında patlama: 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise yaralandı

TİMBİR, dünyada bini aşan medya kuruluşu ile ülkemizde bu alanda en büyük birlikteliği temsil etmektedir. İçimizde 200 binin üzerinde gazete, 300 YouTube kanalı 20 uydu kanalı 150 radyo var. Çağımızda artık sadece televizyon ve radyoyla bir yere gidemeyeceğimizi hepimiz görüyoruz. Çok büyük bir gazeteniz de olsa internet haber siteniz daha çok tıklanıyor. Bunun örneğini gazetelerin satışlarının düşmesinden anlıyoruz. Gelecek internet medyasında ve internet haberciliğinde. İnternet medyası geçtiğimiz yıl çıkarılan yasayla ilk defa bir hüviyet kazandı. 15-20 yıldır internet haberciliği yapan arkadaşlarımız sokağa çıkıp haber yapamıyorlardı çünkü gazete hüviyetleri yoktu. İnternet yasasını her anlamda yasayı destekledik çünkü 0, 1’den büyüktür. İlk defa internet habercileri bir basın kartı alma hakkı kazandı. Bu internet haberciliği için çok önemli bir adımdır. Tabii ki eksikleri var, tabii ki düzenlenmesi gereken şeyler var… Başta TİMBİR olmak üzere yerel internet medyası içinde yabancı vakıfların sözcülüğünü yapanı bulamazsınız, gayrımilli niyetleri olanları kendi içimizde barındırmayız. Bu yapıya sahip çıkmak ve desteklemek milli bir medya oluşumunu da tesis edecektir. İnternet medyasının bilgi kirliliği ile mücadele etmenin yanında doğru ve gerçek bilgiye erişmek de en önemli amaçlarımızdan biridir.

RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş ise, dijital medyada yayıncılığın çağımızın en belirleyici ve etkileyici sektörü haline geldiğini söyledi. Karadaş, “İnternetin yaygınlaşması, cihazların artan kullanımı ve sosyal medyanın günlük yaşantımızdaki rolünün büyümesiyle birlikte bilgiye erişim bir bilgi paylaşımı alışkanlıklarımız köklü değişimlere uğradı. Bloglar, video paylaşım siteleri ve sosyal medya kanalları bireylerin ve kurumların kendi içeriklerini üretip yayınlamalarına imkan tanıyor” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.

Dijital Yayincilik Konferansi 1

İlk oturumda ‘Türkiye Yüzyılında Dijital Medya’ konusu ele alındı. Oturumun moderatörlüğünü de üstlenen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Tuncer, Türk medyasının geçmişini ele aldığı bir sunum gerçekleştirdi. Tuncer, sunumunda ilk gazetenin çıkarıldığı yıllardan günümüze medyanın değişimini katılımcılara aktardı.

Tuncer’in ardından RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, RTÜK’ün medya alanındaki çalışmalarından bahsetti ve RTÜK gibi düzenleyici kurumların medyadaki etkisine değindi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Murat Yılmaz ise güvenlik ve medya ilişkisini ele aldı. Yılmaz, “Dijital medyanın meydana getirdiği güvenlik problemi, sadece kamu güvenliği ve devletin güvenliği ile sınırlı değil” dedi ve 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yapay zeka dolayısıyla meydana gelebilecek problemlerin ve güvenlik tehditlerinin ilk kez ele alındığını belirtti.

Dijital Yayincilik Konferansi 18

Konferansın bir diğer oturumunda ise ‘Yeni Yayıncılık Modelleri ve Riskleri’ konusu ele alındı. Oturumun moderatörlüğünü TİMBİR Başkan Vekili ve Güvenli İnternet Medya Merkezi (GİMMER) Başkanı Av. Cüneyd Altıparmak üstlendi.

Oturumun ilk sunumunda RTÜK İzleme Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Mustafa Akşehirlioğlu söz aldı. Akşehirlioğlu RTÜK’ün hangi sebeplerle yayınlara müdahale edip edemediği konusuna değindi.

Dijital Yayincilik Konferansi 10

Akşehirlioğlu’ndan sonra Gazeteci ve yazar Nasuhi Güngör “‘Batı’nın ilmini alalım ama ahlakını almayalım’ tezi eskiden çok tartışıldı. Aldığınız herhangi bir bilgiyi ya da teknolojiyi kendi ahlakından bağımsız olarak yanınıza çekebilmeniz ve kullanabilmeniz mümkün değil. Her teknoloji kendi ahlakıyla ya da kendi ahlak dışılığıyla birlikte gelir. O yüzden bu alanları daha baştan masum gibi ilan edip ‘İyiye kullanırsak iyi olur, kötüye kullanırsak kötü olur’ gibi düşünürseniz bir adım bile ilerleyemeyiz” dedi. İnternet medyasının gelişimi ve sorunlarına da değinen Güngör, internetin ortaya çıkmasıyla birlikte sermaye-iktidar-medya üçgeninin dağılmaya başladığını ifade etti. “İnternet medyası ortaya çıktığında bu merkez medya onları bir tehdit olarak algıladı. Önce küçümsedi, ardından internet medyasının kendi alanlarına bir şekilde müdahil olacağını gördüğü anda internet medyasını reklam ve gelir alanına sıkıştırmaya başladı” diyen Güngör, yazılı basının sonunun her geçen gün daha çok yaklaştığını da belirtti.

Nasuhi Güngör’ün ardından Ankara Reklamcılar Derneği Başkanı Ahmet Bora Hızal, dijital yayıncılıkta pazarlama iletişimi konusuna değindi ve ‘Türkiye Yüzyılı’ ifadesinin pazarlanma sürecini anlattı.

Av. Özge Evci Özalp ise yapay zekanın medyaya etkisi konulu bir sunum gerçekleştirdi. Özalp, sunumunda basın çalışanlarının telif haklarına da değindi.

İkinci oturum sonrasında verilen aranın ardından sıra üçüncü oturuma geldi.

Üçüncü ve son oturumda ise alanında usta gazeteciler, katılımcıların sorularını yanıtladı.

TİMBİR Başkan Vekili, Balkan Günlüğü Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve 24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in yönetiminde, gazeteciler yerelde medyanın dijitalleşmesi konusunu ele aldı.

Dijital Yayincilik Konferansi 12

Kıbrıs Genç TV İmtiyaz Sahibi Ertan Birinci, Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar, Haber 61 İmtiyaz Sahibi Tanju Akıncıoğlu, Azerbaycan Basın Konseyi Üyesi Agil Alesger, TVDEN Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydın, Çay TV Genel Müdürü Hasan Yavuz Bakır, TRSES TV Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdinç ve Kanal 16 Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özdemir, medyanın dijitalleşmesi sürecinde ortaya çıkan sorunlar ve çözümlerini katılımcılarla soru-cevap kısmında tartıştı.

Dijital Yayincilik Konferansi 8

HABER: ÖYKÜ KARABACAK

Editör: Öykü Karabacak