İstanbul'da geçtiğimiz günlerde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye’nin yeniden gündemi deprem oldu. Artçı sarsıntıların devam ettiği bu süreçte özellikle çocuklara depremin nasıl anlatılması gerektiği merak konusu oldu.

Deprem Gerçeği Çocuklara Nasıl Anlatılmalı  (2)

Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne özel açıklamalarda bulunan Psikolojik Danışman ve Türk PDR Derneği Ankara İl Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Safiye Yılmaz Dinç, çocuklara depremin nasıl anlatılması gerektiğini örneklerle açıklayarak önemli uyarılarda bulundu.

“ÇOCUKLAR DAHA FAZLA ETKİLENİR AMA DAHA ÇABUK TOPARLANIR”

Çocukların yetişkinlere kıyasla deprem gibi doğal afetlerden daha fazla etkilendiğini belirten Dr. Dinç, buna karşın toparlanma süreçlerinin de daha hızlı olabileceğine dikkat çekti. Bu dönemde çocukların verdiği tepkilerin olağan dışı gibi görünse de aslında “anormal bir duruma verilen normal tepkiler” olduğunu vurgulayan Dinç, ailelerin bu süreçte sakin ve bilinçli davranmasının önemine değindi.

“20-30 GÜNÜ AŞAN TEPKİLERDE UZMAN DESTEĞİ ŞART”

Dr. Dinç, çocukların yaşadığı travmatik davranışların 20-30 günü geçmesi halinde bir uzmandan destek alınması gerektiğini belirterek, “Ailelerin bu noktada hem kendi psikolojik sağlamlıklarını koruması hem de gerekirse çocuklarına profesyonel destek sağlamaları çok önemli” dedi.

DEPREM ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

Çocuklara depremin nasıl anlatılması gerektiğini aktaran Dr. Dinç, şu ifadelere yer verdi:

TBMM Başkanı Kurtulmuş, emekçilerle bir araya geldi TBMM Başkanı Kurtulmuş, emekçilerle bir araya geldi

“Deprem sonrasında çocuklarla konuşurken öğretmenlerin ya da ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli şey, onları etkin dinlemeleri ve soru sormalarına izin vermeleridir. Görüşlerine saygı gösterilmeli ve yaşadıkları duygular normalleştirilmelidir.”

RUTİNLERİ KORUMAK İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRIR

Dinç, çocukların ‘Deprem neden oldu? Neden bizim başımıza geldi? Yine olacak mı?’ gibi sorular sorabileceğini belirterek, bu soruların çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun biçimde açık ve doğru bilgilerle cevaplanması gerektiğini ifade etti. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için oyun ve hikâyelerle anlatımın etkili olduğunu söyleyen Dinç, “Somutlaştırarak anlatmak önemli, ancak anlatırken yalana başvurulmamalı. Örneğin ‘Artık deprem olmayacak’ gibi bir ifade, çocuğun güven duygusunu zedeleyebilir. Bunun yerine ‘Deprem tekrar olabilir ama biz gerekli önlemleri aldık’ gibi bir açıklama yapılabilir” diye konuştu.

Deprem sonrasında çocukların daha hızlı toparlanabilmesi için günlük hayatın olağan düzenine dönmenin büyük önem taşıdığını belirten Dinç, “Normal hayata çabuk dönebilmesi için de rutinleri korumak gerekir” dedi.

Muhabir: SEMA TÜRKEL