Polatlı İldeniz Eczanesi sahibi Ömer İldeniz Demir, geçtiğimiz gün Polatlı Anadolu Lisesi Kariyer Günlerinin konuğu oldu. Demir, öğrencilere Eczacılık mesleği, fakülte eğitimi ve iş imkanlarına ilişkin bilgiler vererek sorularını cevapladı.

Eğitim üzerine yaptığı kaliteli çalışmalarla öne çıkan Polatlı Anadolu Lisesi Mezunları Derneği (PALMED) ve Polatlı Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi tarafından Üniversite sınavına girecek öğrencilere yönelik düzenlenen Kariyer Günleri programı hız kesmeden devam ediyor. Okulun mezunları yıllar sonra mezun oldukları okula gelerek meslekleri hakkında Üniversite sınavına girecek öğrencilere bilgi veriyor, öğrencilerin meslek seçimi sürecine katkıda bulunuyor. Bu kapsamda okulun 1999 yılı mezunu, İldeniz Eczanesi sahibi ve aynı zamanda AK Parti İlçe Başkanı Aysel Demir’in oğlu Ömer İldeniz Demir, geçtiğimiz gün Polatlı Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluştu.

DEMİR, ÖĞRENCİLERİN MERAKINI GİDERDİ

Demir; Eczacılık Fakültesi Bölümü öğrencileri hangi eğitimleri alır, Eczacılık Fakültesi mezunu neler yapar, hangi alanlarda çalışabilir, mesleğin akademik süreci, Türkiye’de eczacılık bölümünün gelişimi, Eczacılık bölümü ve bitkilerin ilişkisi, bitkilerin ilaç sektöründeki önemi, alanda yaptığı araştırmalar ve fitoterapi uzmanlığı hakkında çok değerli bilgiler paylaştı. Daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtlayan Demir, Eczane açmanın avantajları ve dezavantajlarına ilişkin öğrencilerin merakını giderdi. PAL öğrencilerinin Eczacılık mesleğine ilgisi yoğun oldu.

DEMİR: KİMSE SİZDEN DAHA ZEKİ VEYA AKILLI DEĞİL

Eczacı Ömer İldeniz Demir, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Eczacılık Fakültesi 5 yıllık bir okul. Kimya ağırlıklı. İkinci aşamada teknoloji ve fiziğin olduğu üçüncü aşamada ise biyolojinin etkin olduğu bir bölüm. Benim zamanımda fizik yapamıyorum diye sayısal bölümden çıkardı çocuklar. Benim kimyam çok kötüydü. Okula gittim bir baktım her şey kimya. Bundan korkup bölüm tercihi yapmayın. Giden kimse sizden daha zeki veya akıllı değil. Okul bunu size bir şekilde öğretiyor. Kimisi 10 günde kimisi 15 günde öğreniyor ama ben bu dersi sevmiyorum diye bölüm tercihi yapmayın. Okulum kimya ağırlıklı ama kimyayı sevmiyorum diye tercih yapmamazlık yapmadım. O bölümü kazanabiliyorsanız eğer okul size bunları veriyor. O konuda bir endişeniz olmasın.”

ÇOK BÜYÜK BİR İLAÇ ENDÜSTRİSİ VAR

“Okul bitince eczacı oluyorsunuz değil sadece. Birçok alan var. Akademik kısım bütün fakültelerde var onun dışında çok büyük bir ilaç endüstrisi var. Eczacılık biraz şımarık bir meslektir. Normalde özel sektör önceden eczacı almak istemezdi. Çünkü adamı yetiştiriyor, eğitiyor, adam çok sıkışırsam eczane açarım diyor gidiyor. Bugün şartlar biraz daha değişti. Bir çok ilaç firması var, yabancı da var Türk firmaları da var. Eğitim alırken eczacılığa yönelik kimya eğitimi alıyoruz. Bundan önceki dönemde düz kimya mezunlarını tercih ediyorlardı. Çünkü eczane açma lüksleri olmadığı için kaçmıyordu adamlar. Bugün eczacılık mezunlarının da çok fazla eczane açma lüksleri olmadığı için artık eczacıları tercih ediyorlar. Çünkü adamların gördüğü kimya endüstrinin istediği kimya.”

ECZANE AÇMAK ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL

“Eskiden mezun olduğumuzda çıkıyordum bakıyordum şartlara ve duruma bir dükkan tutuyordum. Sağlık Bakanlığı’nın istediği şartları hazırlıyordum ve eczanemi açıyordum. Ondan sonra da belli prosedürler içinde eczanemi işletiyordum. Fakat bugün öyle değil. Siz mezun olduğunuzda 1 yıl yardımcı eczacılık yapmak zorundasınız. Avukatlardaki 1 yıl staj durumu gibi. İkinci olarak nüfus kriteriyle karşı karşıyasınız. Yani 3 bin 500 nüfusa 1 eczane açılabiliyor. Bu eski eczacılar için iyi bir şey. Çok fazla eczane gelmeyecek demektir. Sizin için negatifliği hayat şartlarıyla kağıt üstündeki uyuşmuyor. Benim zamanımda benim bölümümü yazma derlerdi. Hayır benim bölümüm güzel, yaptığım eczacılıkta güzel. Sadece seçerken belli kriterleri göz önüne almanız gerekiyor. Hayat şartları herkesin dediği aç sende kazanırsın gibi olmuyor. Doğru tercihi yaparsanız güzel bir meslek. Bir bilimsel bir meslek yapıyorsunuz. İki insan sağlığı gibi bir konuda söz sahibisiniz. Üçüncü kısımda kendi işinizi yapıyorsunuz. Bundan gerçekten de büyük konforlar.”

YENİDEN TERCİH YAPACAK OLSAM YİNE ECZACILIK YAZARDIM

“Bir eczane eczacısı veya eczacılık fakültesi mezunu öğrenci ilaçla ilgili bu işin bilgi sahibidir. Benim eşim tıp doktoru. Onunla da konuştuğumuz zaman o sağlıkla, hastalıkla alakalı uzmandır, eczacı da ilaçla alakalı uzmandır. Bunu asla unutmayın. Belli prosedürlere göre çalışmak zorundasınız. Sağlık Bakanlığına bağlı bir kurumsunuz. Benim eczanem deyip istediğiniz gibi davranamazsınız. Sağlık Bakanlığı, SGK, Maliye yılda 2-3 defa denetime gelir. Ben yeniden tercih yapacak olsam yine eczacılık yazardım. Eczacılıktan mezun oldunuz. Kendinizi geliştirebileceğiniz alanlar var. Ankara eczacılıkta fitoterapi uzmanıyım. Kendinizi geliştirebileceğiniz alan aslında sadece eczacılık için geçerli değil her meslekte var. Eczane eczacılığı için söylüyorum. Sadece ilaç karşıladığınız bir yer değil. Hastalarınızın size danıştığı, bazen farklı çözümler sunduğu, bazen evde yanlış yaptığı şeyleri sorduğu bir yer. Randevu almadan önce hastaların danışabildiği hastalığını sorabileceği kurum siz olmuş oluyorsunuz.”