Yağlık ayçiçeğindeki fiyat artışı ve artan talep çiftçiyi yağlık Ayçiçek ekimine yönlendirdi. Yağlık Ayçiçek ekiminin pek çok avantajı bulunuyor. Önümüzdeki ay başlayacak ekim dönemi öncesinde üreticiler maliyet ve destekleme miktarlarını araştırmaya başladı. Maliyeti pek çok ürüne göre düşük olan Yağlık Ayçiçeği üretiminde kilogram başına Buğday ve Arpa’nın yaklaşık beş katı destek de veriliyor.

Türkiye’de tüketilen ayçiçeğinin yalnızca yüzde 60’ı yerli üretimden tedarik ediliyor. Türkiye 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6’sını Rusya’dan, yüzde 14,6’sı ise Ukrayna’dan yaptı. Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla Ayçiçek yağı stoku hakkında ortaya atılan iddialar bir anda yoğun talep artışı ve buna bağlı fiyat değişikliklerine sebep oldu. Bu da pek çok çiftçiyi Ayçiçek üretimine yönlendirdi. Peki Yağlık Ayçiçek üretmek Polatlı Çiftçisi için avantajlı mı? Destekleme miktarı ne kadar? Yağlık Ayçiçek üretimi hakkında merak edilenleri bu haberde sizler için araştırdık…

2021 POLATLI’DA 622 PARSELDE ÜRETİM YAPILDI

İlçemizde Nisan ayı ortalarına doğru ekilip Temmuz-Ağustos aylarında hasadı yapılan Ayçiçek bitkisi Polatlı çiftçisi tarafından da oldukça tercih ediliyor. Geçen yıl Polatlı’da sözleşmeli üretimler de dahil 622 parselde 18 bin 213 dekarlık alanda yaklaşık 400 bin tona yakın üretim yapıldı.

KİLOGRAM BAŞINA DESTEK BUĞDAY VE ARPANIN BEŞ KATI

Ayçiçek bitkisi için 2022 yılı kilogram başına verilecek destek miktarı hakkında kararname henüz yayınlanmadı. 2021 yılında buğday ve arpa için kilogram başına 10 kuruş destek ödemesi yapılırken Yağlık Ayçiçek için 50 kuruş destek ödemesi yapıldı. Bu yıl rakamın daha da artması bekleniyor. Yağlık Ayçiçek üretimi beş kat fazla desteklenirken maliyetinin de buğday ve arpadan daha az olması üretimi daha cazip kılıyor.

Ayçiçek bitkisi üretimi hakkında bazı faydalı bilgiler ise şu şekilde:

İÇ ANADOLU BÖLGESİ AYÇİÇEĞİ TARIMININ YAPILABİLMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ AVANTAJLARA SAHİP

Ayçiçeği ülkemizde önemli bir yağ bitkisi olup yağ tüketimimizde 1. Sırada yer alıyor. Ülkemizdeki yağ bitkisi üretimi tüketimi karşılamadığı için bu açık ithalat ile kapatılıyor. Bu sebeple Tarım Bakanlığı tarafından Ayçiçeği, prim ödenen bitkiler arasına alınarak Ayçiçeği üreticisine kilogram başına destekleme primi ödeniyor. Türkiye'deki ayçiçeği ekiliş alanlarının %73'ü Trakya-Marmara, %13'ü İç Anadolu, %19'u Karadeniz, %3'ü Ege ve %1'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindedir. İç Anadolu bölgesi ayçiçeği tarımının yapılabilmesi açısından önemli avantajlara sahiptir. Bu sebeple rahatlıkla tarımı yapılabilir.

YÜKSEK VERİM POTANSİYELİNE SAHİP

Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi topraklarda yüksek verim potansiyeline sahiptir. Ayçiçeği, asitliği (pH) 6.0 ile 7.2 arasında olan topraklarda en iyi yetişir. Ayçiçeği yüksek ve düşük sıcaklıklara gelişme dönemine bağlı olarak oldukça toleranslıdır. Tohumlarının en iyi çimlenebilmesi için 8-10 derecelik toprak sıcaklığı gerekir. Ayçiçeği bitkisi fideleri rozet devresinde -4 derece sıcaklığa dayanabilir. Ayçiçeği için en iyi yetişme sıcaklıkları 21 ile 24 derece arasıdır.

SOĞUK VE KURAKLIĞA DAYANIKLI

Ayçiçeği bitkisi kazık kök yapısına sahip olduğu için diğer tarla ürünlerine göre kurağa oldukça toleranslıdır. Yetişme sürecinde yağışların ağlayacağı veya sulama ile toprağa verilecek 450 mm dolayında su en iyi verimi alabilmek için yeterlidir. Sulanmadan tarımını ekonomik olarak yapılabilmesi için yıllık yağışın 500-600 mm civarında olması gerekir.

ERKEN EKİMLER, KIŞ VE İLKBAHAR YAĞIŞLARINDAN DAHA İYİ YARARLANMASINI SAĞLIYOR

Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 8-10 derece olmalıdır Bundan daha yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Ayçiçeği ekimi, kum şartlarda yapılacak bir üretimde iklime bağlı olarak olabildiğince erken yapılmalıdır. Erken ekimler, ayçiçeğinin kış ve ilkbahar yağışlarından daha iyi yararlanmasını sağlar. Ekim Pnömatik (havalı) mibzerle 70 cm sıra arası 25 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinde 5-6 cm derine yapılmalıdır Tohum iriliğine göre eğişmekle beraber dekara 400-500 gram tohum gerekir.