Ankara Palas, Türkiye'nin kuruluş yıllarında başkent Ankara'da milletvekilleri için bir sosyal tesis ve resmi konuklar için konukevi olarak kullanılmıştı. Ankara Palas, eski adıyla Ankara Vakıf Oteli, günümüzde ise Altındağ ilçesindeki Ulus'ta, İkinci Meclis Binası'nın tam karşısında konumlanmış durumda.1924-1927 arasında inşa edilen yapı, mimar Vedat Tek tarafından inşa edilmiştir. Ancak yapının son halini Mimar Kemaleddin şekil vermiştir.

Vakıflar İdaresi’ne devredilmiş olan otel, 17 Nisan 1928 günü 120 yatak kapasitesi ile hizmete girmiştir.Atatürk devrimleri sonrasında ortaya kadın-erkek eşitliğinin de önemli figürleri yer alan Ankara Palas’ta dönemin en ünlü balosu olan “Cumhuriyet Baloları” düzenlenmiştir.

Ankara Palas'ın Mimari Özellikleri 

Ankara Palas, dış görünüş olarak dikdörtgen bir yapı görünümündedir. Toplamda bodrum dâhil üç kata sahiptir. Girişte 16 oda, birinci katta da 44 oda olmak üzere otelde toplamda 6o tane oda yer almakta. Ankara Palas’ı farklı kılan noktası ise son derece dikkat çeken balo salonunun büyüklüğüdür.

Cephe tasarımında, geleneksel figürler yer alıyor olsa da iç mekânlarda Avrupa mimarisini yansıtan süslemeler görülebilmekte.

"Doğu'dan Batı'ya açılan bir pencere"

İlk açıldığı zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, “Doğudan Batıya açılan bir pencere” olarak tanımlanan Ankara Palas;  odalarında dönemin en ünlü kraliçelerini, bürokratlarını, vekillerini ağırlamıştır.

Ankara Palas’ta ağırlanmış en önemli konuklar arasında; İran Şehinşahı Rıza, Afgan Kralı Emanullah Han, Irak Kralı Emir Faysal, Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos ve ABD Başkanı Dwight Eisenhower bulunur.

Cumhuriyet’in de simge yapılarından birisi olan Ankara Palas, 1983 yılında Dışişleri Bakanlığı’na ait “Ankara Palas Devlet Konukevi” olarak hizmet veriyordu.

Uzun yıllar Devlet Konukevi olarak kullanılan Ankara Palas’ın, Ekim 2019’da yer alan haberlerde restore edilerek “Cumhurbaşkanlığı Müzesi” olarak kullanılacağı belirtilmişti. 

Haber: Tuğba Akkesen

Editör: Tuğba Akkesen