Polatlı Ziraat Odası Toplantı Salonunda dün “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda Tarım Bakanlığının tarımsal makine alımlarında %50 hibe projesine ilişkin detaylar anlatıldı.



İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden gelen Mühendisler Büşra Kurt ve Murat Demirci ve Ankara İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Destekleri Yürütme Birimi tarafından Polatlı Ziraat Odası Toplantı Salonunda “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi” konularında çiftçiler bilgilendirildi. Toplantıya Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdür Burhanettin Sütçü, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Toplantıda ekonomik yatırımlar, alt yapı yatırımları (a iş planı), B iş planı kapsamına giren tesis, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme konuları ve desteklerden faydalanma şartları anlatıldı.

EKONOMİK YATIRIMLAR

1.000.001 TL başvuru alt limitiyle proje niteliği; yeni tesis, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme yatırımlara destek verilmektedir. Yatırım konuları; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanmasıdır. Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlardır. Yenilebilir Enerji enerji kaynakları kullanımına ilişkin yatırımlardır. Su ürünleri Yetiştiriciliğine  yönelik yatırımlardır. Hayvansal ve bitkisel orijinli gübrenin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasıdır.



YATIRIMCILAR BİR ADET MAKİNE-EKİPMANA BAŞVURABİLECEK

Bakanlık tarafından 64 kalem makine-ekipman listesi, başvuru şartları ve makinaların referans fiyatları belirlenmiştir. Bu kapsamda yatırımcılar bir adet makine-ekipmana başvurabilir. Ancak arıcılık ile ilgili başvurularda en otuz arılı kovanı olması şartıyla bir veya birden fazla arıcılık makine-ekipmana başvuru yapabilir. A İş Planında sisteme yüklenecek belgeler; Tüzel kişilik için ana sözleşmesinin yayımlandığı Ticaret Sicil Gazetesi, güncel uygulama rehberinin yayımı tarihinden sonra alınmış faaliyet belgesi, başvuru sahibinin Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olduğuna dair belge, yatırım için yetkili kurul kararı ile tüzel kişiliği temsile yetkili kişilerin temsil yetkisine ilişkin kararı ve noter onaylı imza sirküleri, traktör ile kullanılacak makine başvurularında başvuru sahibi adına kayıtlı traktör ruhsatının fotokopisi, yerli üretim makine ekipmanının alınacağına dair taahhütname, tapu kaydı, genel taahhütname, adli sicil kayıt belgesi, İl/İlçe müdürlükleri döner sermayesine yatırılan KKYDP’ye ait başvuru ücret makbuzu gereklidir. Hibe sözleşmesi aşamasında, sisteme yüklenen belgelerin asılları, yatırımcının SGK ve Vergi Borcu olmadığına dair belgeler, güncel tarihli Adli Sicil Kaydı, alınacak makine ekipmanın teknik özelliğini gösterir belge, genel taahhütname belgeleri gereklidir. Hibe sözleşmesine hak kazananlar, hibe sözleşmesini imzaladığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde Ödeme Evraklarını İl Müdürlüğüne teslim etmek zorundadırlar.

ARI ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAKETLENMESİNE YÖNELİK TESİSLER DESTEKLENECEK

B İş Planı, 50.000 TL -1.000.000 TL arasına kadar niteliği yeni tesis, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme olan yatırımlara destek verilmektedir. Yatırım konuları; aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleridir. Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlardır. Bilişim sistemleri ve eğitimidir. El sanatları ve katma değerli ürünlerdir. İpek böceği yetiştiriciliğidir. Su ürünleri yetiştiriciliğidir. Tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler için makine parklarıdır. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği gibi yatırımlarıdır. Arıcılık ve arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik yatırımlarda yeni tesislerin yapımı, mevcut tesislerin teknoloji yenileme veya modernizasyonu niteliğindeki başvurular kabul edilecektir. Ayrıca şebekeden bağımsız solar fotovoltail sistemler konusunda proje kabulü yapılacaktır. Arıcılık yatırımları kapsamında ise en az bir yıldır AKS’ye kayıtlı olduğunu gösteren belge sunulmalıdır. Başvuru sahibinin proje sunduğu il ile AKS’de kayıtlı olduğu il aynı olmalıdır. Bal ve diğer arı ürünlerinin üretimine yönelik 30 ile 500 kovan aralığındaki işletmeler, ana arı üretimine yönelik yatırımlar, bal ve diğer arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik tesisler desteklenecektir.