Şehitlerimizin kokusunun muhafaza edildiği tek yer Şehitlerimizin kokusunun muhafaza edildiği tek yer

Çanakkale Savaşları'nın seyrini değiştirerek tarihe adını altın harflerle yazdıran Nusret Mayın Gemisi, bugün Mersin’in Tarsus ilçesinde sergilendiği müzede geçmişin izlerini yaşatıyor. 1911 yılında Almanya’da imal edilen ve 1914’te Osmanlı Donanması’na katılan Nusret, 1915 yılında döşediği mayınlarla düşman donanmasına ağır kayıplar verdirerek Çanakkale’nin geçilmez olduğunu dünyaya kanıtladı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasında tarihi bir rol üstlendi.

10 YIL BATIK ŞEKİLDE DENİZDE KALDI

Donanmadaki görevini 1955 yılında tamamlayan gemi, daha uzun yıllar boyunca yük gemisi olarak görev yapmış, o limandan bu limana dolaşmış ve 1989 yılında Mersin limanından Kıbrıs'a yük taşırken batmıştır. Kaderine terk edilen gemi, 10 yıl batık şekilde kaldıktan sonra 1999 yılında bir grup gönüllünün çabasıyla sudan çıkarıldı. Nusret, Tarsus Belediyesi tarafından satın alındı ve restore edildi.

Çanakkale’nin Kahramanı Tarsus’ta Zamana Direniyor (2)

BELEDİYE MÜZEYE DÖNÜŞTÜRDÜ

4 yıllık bir çalışmanın ardından 2003 yılında Tarsus’taki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’na yerleştirilen gemi, yeni nesillere kahramanlık destanını anlatıyor. İçinde yer alan müze bölümü, bal mumu asker heykelleri ve 3 boyutlu gezi alanlarıyla tarih meraklılarını büyülüyor.

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİNİ AĞIRLIYOR

Bugün Tarsus’ta ziyaretçilerini ağırlayan bu kahraman geminin bir maketi Çanakkale’de Çimenlik mevkiinde sergileniyor olsa da, geminin aslı Tarsus’ta bulunuyor. Yerli ve yabancı binlerce turistin ilgisini çeken Nusret Mayın Gemisi, hem tarihi bir miras hem de ecdadın fedakârlığının somut bir hatırası olarak Tarsus’ta zamana direnmeye devam ediyor.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ