Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100. Yıl Dönümü dolayısıyla Polatlı Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Sakarya’dan Büyük Taarruz’a 100. Yılında Başkomutanlık Meydan Muharebesi Sempozyumu” dün başladı. Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü ile Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi’nin (POTA) ortaklaşa çalışmasıyla hazırlanan Sempozyum kapsamında; yurt içi ve yurt dışından alanında uzman akademisyenler bugünde devam eden program ile iki gün boyunca Polatlı’da bir araya gelmiş olacak.

SEMPOZYUM AÇILIŞI YAPILDI

Dün Saat 10.00’da Kaşgarlı Mahmut Konağı’nda açılışı yapılan Sakarya’dan Büyük Taarruz’a 100. Yılında Başkomutanlık Meydan Muharebesi Sempozyumu; Polatlı Belediyesi ev sahipliğinde Kaşgarlı Mahmut Konağı'nda hazırlanan iki ayrı salonda bugünde sürecek oturumlarla devam edecek. Dünyadan ve Türkiye’den alanında uzman akademisyenlerin katılımlarıyla düzenlenen Sempozyumda; Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin hangi askeri ve siyasi koşullarda yapıldığı, Polatlı’nın tarihi ve askeri bakımdan önemi, Cumhuriyet’e ve bağımsızlığa giden yolun açılmasında Milli Mücadele’nin önemli dönüm noktaları gibi konular masaya yatırılıyor.

ŞEHRİN TANITIMINA YÖNELİK YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARA BİR YENİSİNİ DAHA

100.Yılında Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin birbirinden değerli akademisyenler ve uzmanlardan oluşan Sempozyum Kurulu tarafından bilinmeyen yönleriyle ayrıntılı olarak ele alınan Sakarya’dan Büyük Taarruz’a Polatlı Sempozyumu; İstiklal Savaşı’nın dönüm noktası Polatlı için tarihsel ve akademik açıdan önemli bir çalışma olacak. Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi tarafından şehrin tarihsel tanıtımına yönelik yürütülen çalışmalara ve akademik araştırmalara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Sakarya’dan Büyük Taarruz’a Polatlı Sempozyumu Kaşgarlı Mahmut Konağı’nda tüm vatandaşların katılımına açık olarak düzenleniyor. Sempozyum hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlar www.buyuktaarruz.hacettepe.edu.tradresinden tüm içeriklere ulaşabilirler.

ARIĞ: BİLİM İNSANLARININ ARAŞTIRMALARINI SİZE AKTARMAK İSTEDİK

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ, “Böyle anlamlı bir günde bir arada olmak beni çok heyecanlandırdı. Hepinizin bildiği gibi tarih öğrenildiğinde neden sonuç ilişkisi içerisinde incelendiğinde ama daha önemlisi yaşadığımız topraklarda neler olduğunu ve bunların nasıl kazanıldığını, nasıl başımız dik hür bir şekilde yaşayabiliyoruz bunu anlamak adına bugünleri gerçekten gündeme getirmek ve sempozyum olarak değerli bilim insanlarının araştırmalarını size aktarmak istedik. Bu sene 100. Yıl olduğu için ülkemizde çok fazla etkinlik yapıldı. Bizde Polatlı Belediyesi ile geçen yıl Derviş hocanın başkanlığında ve Mürsel Bey ile yapılan projeyi Büyük Taarruz olarak devam ettirmek istedik. Biri bizim için çalışsın mücadele etsin düşüncesi doğru değil. Sahip çıkmak ve bu mücadeleyle nasıl sahip çıkıldığını anlamak ancak sempozyumla bilimsel çalışmalara dayanarak ortaya konacaktır.” dedi.

BAŞKAN YILDIZKAYA: POLATLILILAR OLARAK BÜYÜK BİR GURUR DUYUYORUZ



Bu şehre hizmet etmeyi şühedaya minnet borcu saydıklarını ifade eden Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere Hacettepe Üniversitemize, Enstitümüze ve değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Son iki yıldır her kapılarını çaldığımızda bizden desteklerini esirgemediler. İnşallah bu büyük tarihi mirasa sizlerin de katkısıyla daha fazla değer katacağımızı düşünüyorum. Tabi Sakarya’dan Büyük Taarruza geçişte biz Sakarya’nın ev sahibi olmaktan, şühedanın evlatları olmaktan bütün Polatlılılar olarak büyük bir gurur duyuyoruz. Bu tarihi değere hak ettiği değeri vermek adına da elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Tabi Sakarya’nın ne kadar önemli olduğunu, nasıl bir kırılma noktası olduğunu, tarihimizin nasıl bir dönüm noktası olduğunu çok kıymetli akademisyenlerimiz izah edecek. Sakarya bizim 250 yıllık bir geri çekilmenin durdurulduğu yerdir. Yani Türk tarihinin ciddi bir kırılma noktası. Dolayısıyla bizde bunun ev sahibi, bu kırılma noktasının merkezi olmaktan gururluyuz. Bu şehirdeki hemşehrilerimize hizmeti de şühedaya bir minnet borcu olarak kabul ediyoruz. Şehrimizi yeniden imar ve inşa etmeye çalışıyoruz. Klasik belediyecilik hizmeti dışında tarihi değerlerimizi gün ışığına çıkarmak adına büyük gayret gösteriyoruz. Özellikle göreve geldiğimiz 2014 yılında kurduğumuz ve adını da POTA dediğimiz Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezimiz vasıtasıyla çok büyük işler yaptığımızı düşünüyoruz ama daha da gidecek çok yolumuzun olduğunu, daha yapacak çok şey olduğunun da farkındayız. Şu anda POTA’da gece gündüz bu tarihi değeri anlatmaya çalışıyoruz. Bu sempozyumu gerçekleştirirken şu an Bursa’da fuarda Sakarya’yı anlatıyor. İnşallah bu tür çalışmaları daha da hızlandırarak büyük yol alacağımıza inanıyorum. Bundan sonraki yıllarda da hocalarımızla daha değişik alanlarda çalışmak istiyorum.” dedi.