Neşet Ertaş kimdir? Neşet Ertaş kaç yaşında? Neşet Ertaş aslen nereli? Neşet Ertaş ne zaman öldü? Neşet Ertaş eserleri neler? Neşet Ertaş'ın hayatı merak konusu oldu. Sizlere Neşet Ertaş'ın hayatını araştırdık...

Neşet Ertaş kimdir?

1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı (şimdiki Akpınar) ilçesinin Kırtıllar köyünde doğdu. Babası Türkmen/Abdal müziğinin ve özellikle bozlak geleneğinin en güçlü önderi Muharrem Ertaş, annesi ise Kırıkkale'nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş'tır. Küçük yaştan itibaren babasının yanında kaldığı köy düğünlerinde zil ve darbuka çalarak mesleğe ilk adımını attı.

Sekiz yaşındaki çocuk, ailesiyle birlikte Kırtıllar köyünden ayrılarak İbikli köyüne yerleşti. Döne'yi 12 yaşında kaybetti. Babası ve kardeşleriyle birlikte bir süre göçebe hayat yaşadı. Babası Muharrem Ertaş, Yozgat'ın Kırıksoku köyünden "Arzu" adında bir kadınla ikinci kez evlendi ve bir süre köyde yaşadılar. Daha sonra Yozgat'ın Yerköy ilçesine yerleştiler. Sırasıyla Kırşehir, Çiçekdağı, Yozgat, Yerköy ve ardından Kırıkkale'de iki yıl yaşadılar.

Hiçbir zaman okula gidemeyen Neşet Ertaş, önce kemanı, ardından cümbüş ve bağlamayı kendi kendine öğrendi. Babası Muharrem Ertaş'la birlikte katıldığı yöre düğünlerinde keman ve kemanla türküler çalıp söyleyen Neşet Ertaş, sanatında kendisini en çok etkileyen kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyledi: "Doksan borcum var Sanatımın yüzde yüzünü babama veriyorum. Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız."

TRT Ankara Radyosu'nda canlı yayınlanan Muzaffer Sarısözen'in yönettiği "Memleketten Sesler" programında Neşet Ertaş'ın "Bu dünyaya geldiğimden beri gülmedim" adlı bozlak çalıp okumasıyla adı tüm yurtta duyuldu. 1950'lerin başında. Yirmi yılı aşkın bir süre, 1970'lerin ortalarına kadar, on beş günde bir Ankara Radyosu'na "misafir yerli sanatçı" olarak davet edildiler ve beş çocuğun solo kayıtları yapıldı.

1957 yılında İstanbul'a giderek kaydettiği türkülerle ilk kayıtlarını yaptı. Babasının Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adlı bozlağını da içeren ilk taş plağını, daha sonra başka plaklar ve halk konserleri izledi. İki yıl İstanbul'da çalıştıktan sonra sahne terapisine Ankara Kazablanka Gazinosu'nda devam etti. Farklı türlerden müzisyen ve sanatçılarla, önce her gün sahada konser turlarıyla, ardından sahnede solo konserlerle Türkiye'nin hemen hemen tüm illerini ve birçok ilçesini gezdi.

Askerliğini 1962 yılında İzmir'in Narlıdere ilçesinde yaptı. Askerlik sonrası Ankara'da tanıştığı Tavşancı lakaplı ünlü saz ustası Hüseyin Koluman, önce Ertaş'ı saz dükkanına ortak etti, ardından dükkanın tamamını devretti. Kayıtlardan ve radyodan uygulamalar. Kız arkadaşıyla birlikte Neşet Ertaş'la tanışmak için saz dükkanına gelen Leyla isimli bu kızla tanıştıktan kısa bir süre sonra onunla evlendi. Fakir evli bir kız olan Bolulu Leyla ile tanışmaları ve evlilikleri, sahte ve gerçek dışı kumarhaneler ve pavyonlarla ilgili birçok "anonim hikaye" ile uyumluydu. Öz babası Muharrem Ertaş'ın bu evliliği, kendisinin haberi olmadan bilgileri eklendiği için onaylanmadı. Leyla Ertaş ile sadece yedi yıl süren evliliğinden Döne ve Canan adında iki kızı ve Hüseyin adında bir oğlu oldu.

1969 yılında TRT sanatçılarından oluşan bir ekiple konser vermek ve plak toplamak üzere Almanya'dan dönerken Yugoslavya'da arabası ile kaza yaptı. Ehliyetsiz araç kullanmaktan Yugoslavya'da 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye'de kimsenin sormadığı bu ev ve cezaevine "Bozkırlara geçmiş olsun" yazılı imzalı kitap teslim edildi. Bu kitabın yazarı Yaşar Kemal'in hayatta mı yoksa başkası mı olduğu konusu, imza sahibini hatırlayamadığı için uzun süre netlik kazanamadı.

Bu hikayeden hareketle Köln'deki romantik çekimler için röportaj yapılan Bayram Bilge Tokel, o dönemde Tokel tarafından belgeselin adı "Bozkırın Miniği" olarak belirlendi. Daha sonra bu tabir o kadar beğenildi ve benimsendi ki neredeyse Neşet Ertaş'ın ikinci adı oldu. Yıllar sonra Erdoğan Atakar'ın bir hayranı Bayram Bilge Tokel ve Kalan Müzik'e ulaştı. Yaşar Kemal'in "Üç Anadolu Efsanesi" kitabını Karaköy'de aynı büroda çalışan üç arkadaşıyla birlikte imzalayarak imzalayan kişiye "Bozkırın büyük adamına geçmiş olsun" diyerek gönderdi. . Olduğunu belirtti

Çayyolu’nda, Anneler Günü keyifli dinletilerle kutlandı Çayyolu’nda, Anneler Günü keyifli dinletilerle kutlandı

Neşet Ertaş, özellikle sigara ve alkol kullanımı nedeniyle 1976 yılında sahnede parmaklarından tutulmuştu. İki yıl süren fizik tedaviden sonuç alınamadı ve işsiz kaldı. Almanya'da işçi olarak çalışan ağabeyi Necati Ertaş'ın desteğiyle tedavi için Almanya'ya gitti. Kısa bir süre sonra çocuklarını da yanına alarak 1979-2003 yılları arasında Almanya'da kaldı. Önce Berlin'e, ardından Köln'e yerleşti. Türk bilgisayarlarının yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinin hemen hemen tüm şehirlerinde konserler verdi, düğünlere gitti. Almanya yıllarında 20 derecelik kasetler piyasaya sürüldü. Tipik olarak kendi türkülerini, bozlaklarını ve sözlerini, ayrıca Orta Anadolu bölgesine ait halay ve dans türkülerini seslendirdi. Söylediği diğer eserler arasında genel olarak babası Muharrem Ertaş'tan aldığı türküler, söz ve müziği anonim olan çoğunluğu İç Anadolu bölgesine ait türküler, türküler ve halay ezgileri yer almaktadır.

Sanatçı, yirmi beş yıl aradan sonra 2000 yılında İstanbul Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda verdiği konserle Türkiye'deki sahne hayatına geri döndü. 2002 yılında, Devlet Sanatçısı unvanını uygun gördüğü için kabul etmedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel. 2003 yılında Türkiye'ye dönerek İzmir'e yerleşti.[3] 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Devlet sanatçısı terfisini reddetmesiyle ilgili şunları söyledi: “Bana devlet sanatçısı pozisyonunu teklif ettiler. 'Hepimiz bu mesleğin sanatçısıyız, devlet sanatçısı unvanı bana gelir' diyerek teklifi kabul etmedim. Kadın profesyoneller olarak benim için en büyük mutluluk bu. Devletten bir kuruş yardım almadım, sadece TBMM'nin sunduğu üstün hizmet birimlerini kabul ettim. "Bu kültüre hizmet eden atalarımız adına aldım."

Ertaş, 2009 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması kapsamında Türkiye Ulusal Envanteri'ne dahil edilen "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak kabul edilmiş ve 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Konseyi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verilmiştir. Saz çalımı ve sistemi, gürültüyü kullanma ve türkü söyleme tarzı, şair/ozan kimliği, şiirlerinin edebi ve estetik değeri ve repertuvarı üniversitelerde ve konservatuarlarda ders ve tezlere konu olmuştur. 

25 Eylül 2012'de İzmir'de tedavi gördüğü Medical Park Hastanesi'nde aşırı sigara kullanımı nedeniyle ameliyathanede kanser nedeniyle hayatını kaybetti. Devlet adamları, iktidar ve muhalefet partilerinden tüm siyasiler, her kesimden ve görüşten binlerce kişinin ayrılmasıyla Kırşehir Ahi Evran Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Bağbaşı Mezarlığı'ndaki kabrinin dibinde toprağa verildi. babası Muharrem Ertaş'ın vasiyeti üzerine. Mezar taşında şöyle yazıyor: "Dikkat et insanoğlu/ İncitme, kimseyi incitme/ Her ruh Allah'a bağlı bir kalptir/ İncitme, kimseyi incitme."

Eserleri
Tek parçalar
1957-1979 Yılları arasında yaptığı kendisinin bile hatırlamakta zorlandığı birçok plak/albümden bazıları şunlardır:

Aşk Elinden Ağlayan
Bir Leyla Misali
Ceylan
Çoban
Diloyloy Halay Havası(Köprüden Geçti Gelin)
Engeller Koymuyor Yar Sana Varsam
Giyindim Kuşandım Gittim Düğüne
Hareli Gelin
Hasta Düştüm
Kıbrıs Destanı
Sar Leyla Leyla
Şeytanın Atına Binip Yeldirme
Tor Şahin Misali
Uyma Sakın
Varıp Bir Kız On Yaşına Değince
Vefasız Yar Aşkına (vay bana vah bana)
Yardan Tatlısı Bulunmaz
Yolcu
Albümleri
1957: Neden Garip Garip Ötersin Bülbül
1960: Gitme Leylam
1979: Türküler Yolcu
1985: Sazlı Oyun Havaları
1987: Türkülerle Yaşayan Efsan/ Deyişler Bozlaklar Türküler
1988: Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde
1988: Kendim Ettim Kendim Buldum
1988: Kibar Kız
1989: Hapishanelere Güneş Doğmuyor
1989: Sazlı Sözlü Oyun Havaları
1990: Gel Gayri Gel
1992: Şirin Kırşehir
1993: Kova Kova İndirdiler Yazıya
1995: Seçmeler 2
1995: Seçmeler 3
1995: Seher Vakti
1995: Altın Ezgiler 3
1995: Benim Yurdum
1997: Nostalji 1
1998: Ölmeyen Türküler 2
1999: Ölmeyen Türküler 3
1998: Gönül Yarası
Neşet Ertaş Külliyatı (17 serilik)
1999: Zülüf Dökülmüş Yüze 1/ Kayıt tarihi:1969-1974
1999: Gönül Dağı 2/ Kayıt tarihi: 1969-1974
1999: Zahidem /3
1999: Neredesin Sen/4
2000: Garibin Dünyada Yüzü Gülemez 5 /Kayıt tarihi: 1969-1974
2000: Niye Çattın Kaşlarını/ 6 Kayıt tarihi: 1969-1974
2000: Çiçekdağı /7 Kayıt tarihi: 1969-1974
2000: Ayaş Yolları/ 8
2000: Sevsem Öldürürler /9 Kayıt tarihi: 1974-1986
2000: Ağla Sazım /10 Kayıt tarihi: 1974-1986
2000: Hata Benim/ 11
2001: Dostlara Selam /12
2001: Sabreyle Gönül /13
2002: Yar Gönlünü Bilenlere /14
2002: Vay Vay Dünya/ 15
2003: Gurban Olduğum/16
2008: Neşet Ertaş 2008/17