İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, halka açık bir şirketin hisseleri üzerinde, 2022 yılı Mart-Eylül ayları arasında yatırımcı sayısı, işlem hacmi ve hisse fiyatında hayatın olağan akışına aykırı dalgalanmalar yaşandığı, yapay yükselişlerin küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı, suça konu faaliyetlerin örgütlü hareket eden şüpheli şahısların piyasa dolandırıcılığına ilişkin yürüttüğü soruşturma sürüyor.
Soruşturma çerçevesinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelileri yakalamak için çalışma başlatmıştı. İstanbul Merkezli Muğla’da düzenlenen operasyonda örgüt ele başı olduğu ileri sürülen Ünsan Ban ve beraberindeki şüpheliler Fethiye’den yurt dışına kaçmak üzereyken yakalanarak gözaltına alınmıştı.
ÜNSAL BAN 'ÖRGÜT LİDERİ' SAYILDI
Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Burada Savcılığa ifade veren şüphelilerden Ünsal Ban, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' suçundan, diğer şüpheliler Ünal Ban ile Ahmet Karakaş 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' suçundan çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.
Ayrıca şüpheliler hakkında 'Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet' suçundan ise yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi.
SEDAT PEKER’İN İDDİALARINDA ADI GEÇİYORDU
Ban’ın ismi organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in, sermaye piyasasına ilişkin ‘rüşvet ağı’ iddialarında geçiyordu. İddialar sonrası Ban hakkında eski eşi ve eski AK Partili vekil Zehra Taşkesenlioğlu’na ait kişisel verileri Peker’e gönderdiği iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Ağustos 2022’de soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ban, o dönem ev hapsiyle serbest bırakılmış ve başsavcılık itirazı üzerine 3 Eylül’de 2022’te tutuklanmıştı.
Bu soruşturma kapsamında cep telefonuna el konan Ban’a, 2023’te de dijital materyallerindeki veriler gerekçe gösterilerek ‘suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlamasıyla yedi yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.