Borsa haram mı Diyanet Fetva Hisse senedi caiz mi Nihat Hatipoğlu? gibi aramaların cevaplarını araştırdık...Piyasalarda hareketli günler yaşandığında İslam dinine mensup kişiler borsanın haram olup olmadığını, menkul kıymet satışının caiz olup olmadığını merak etmeye başlıyor. Bir yandan yatırım yaparken tutarsız olabilmek için bu soruların yanıtları aranıyor.
Konuyla ilgili Diyanet'ten ve ünlü din adamlarından pek çok yorum var. O zaman durum daha da karmaşık hale gelir. Ancak yorumların belli bir şekilde şekillendiğini görmek mümkün. Faiz ve haramla uğraşan şirketlerden uzak durulması gerektiği belirtiliyor.
Borsa
Borsa işlemleri şirketlerle ortaklıkları içermektedir. Yani borsada işlem gören bir firmanın vinç ticareti alınıp paylaşılıyor. Şirket kâr ederse hisseler değerlenir ve yatırımcı da kâr eder.
Borsa doğal olarak incelendiğinde zamana aykırı bir duruma dikkat etmiyor. Ancak burası iki konuya odaklanıyor. Birincisi şirketin faaliyet alanı olarak sunulmaktadır. Yani faiz, kumar, içki gibi dinen haram alanlarda faaliyet gösteren kuşların hislerinden ücret almak haram ilan edilmiştir.
İkinci nokta ise borsa yapan kişinin ihtiyaçlarının kesilerek evini satıp büyütüp yola çıkmasıyla işlem sürecinin bozulduğu iddia ediliyor.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvalarına baktığımızda borsada işlem yapmanın caiz olduğunu görüyoruz. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki ödeme hesabının alınması şirketin faaliyetleri açısından önemlidir.
Hisseleri satın alınacak şirketin alkol ve kumar gibi dini açıdan yasak olan faaliyetlerde bulunmaması gerekmektedir. Aynı zamanda faizden maddi gelir elde edilmediğine de dikkat çekilmektedir.
Diyanet'in vurguladığı noktalardan biri de tüm geliriyle bu işe başlamaması, bilgili olması ve tüm yaşamını borsada geçirmemesi gerektiğidir. Aynı zamanda borsanın temel kurallarına göre değişiklik yapmak ve kullanmaktır.
Hisse Senedi caiz mi?
Hisse senedi alım satımının caiz olup olmadığı konusu da tartışılıyor. Diyanet'e göre yük asansörü alım satımına izin veriliyor. Ancak bu aşamada dikkate alınması gereken faktörler aynıdır. Yani şirket faaliyet kayıtları dinen yasaklanmış materyaller içermemeli ve faiz gelirine dayanmalıdır.
Nihat Hatipoğlu'na göre:
Nihat Hatipoğlu'na göre borsa işlemleri borsa da risk edilme imkanı vardır. Ve borsada yatırım yaparken sermaye hareketi yaparken üzerine yatırım yaptığınız şirket Islam'a aykırı işler yapıyorsa haram kılınmaktadır. Bir kağıt üretiliyorsa bunların içerisinde alım satım yapmak bir yatırımdır. Fakat faiz ve içki gibi haram işlerle uğraşan bir şirkete yatırım yapmak haramdır. Enflasyon kadarı faiz alınması da haram olmaktadır. Açıklamalarında bulunmuştur.