Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi öncülüğünde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi değerli Öğretim üyelerinin de katılımıyla Polatlı’da buğday ve arpa arazilerinde kök çürüklüğü ve yaprak hastalıkları ve zararlılar konusunda inceleme yapıldı.

Polatlı Karailyas, Beylikköprü, Sazılar ve Karacaahmet mahallelerinde Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi öncülüğünde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi değerli Öğretim üyelerinin de katılımıyla Polatlı’da buğday ve arpa arazilerinde kök çürüklüğü ve yaprak hastalıkları ve zararlılar konusunda inceleme yapıldı. Alınan hastalıklı mahsul örnekleri Ankara Üniversitesi Laboratuvarlarında gerekli incelemeleri yapılarak hastalık tespiti ve çaresi konusunda kooperatife bilgilendirme yapılacak. Buğday ve arpada yaprak hastalıklarına rastladıklarını ifade eden Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, “Buğday ve arpada yaprak hastalıkları yer yer görülmektedir. İyi verim alabilmeniz için en önemli şey bayrak yaprak ve altındaki yaprağın korunması, hastalığa yakalanmış olmamasıdır. Bayrak yaprak hastalandığı takdirde verimde yüzde 43, onun altındaki yaprak hastalandığı takdirde verimde yüzde 23 kayba uğrarsınız. Her iki yaprağın hastalanması durumunda (43+23) yüzde 66 verim kaybına uğrarsınız. Lütfen tarlalarınızı kontrol ediniz. Olumsuz bir durum gözlerseniz Ankara Pancar Kooperatifi Mağazalarımızdaki Mühendislere danışınız. Bol ve bereketli bir hasat yılı yaşamanız dileklerimle..” dedi.

ÇOK FAYDALI BİR ÇALIŞMA OLDU

İncelemeler hakkında bilgi veren Muhittin Bıyıkoğlu, “Polatlı İlçemizin Karailyas, Beylikköprü, Sazılar ve Karacaahmet köylerinde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi değerli Öğretim üyeleri Sayın Prof. Dr. Aziz Karakaya, Sayın Doçent. Dr. Arzu Çelik Oğuz, Araştırma Görevlisi Sayın H. Sevde Yüceler ve UTEM (Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi ) Eğiticisi Ziraat Yüksek Mühendisi Sayın Mehmet Zeki İlgen, Kooperatif Müdürü Aytekin Tuna, Kooperatif Zirai Müdür Yardımcısı Yusuf Aytekin, Tarım Uzmanımız Ziraat Mühendisi Aytaç Yıldız, Sözleşmeli Ekim sorumlusu mühendisimiz Ziraat Yüksek Mühendisi Selim Raşit Göl ve Polatlı, Temelli, Ayaş, Yenikent, Beypazarı mağazalarımız yetkilisi Ziraat Mühendislerimiz ile birlikte Buğday ve Arpa ekili arazilerde kök çürüklüğü ve yaprak hastalıkları ve zararlılar konusunda inceleme yaptık. Değerli Öğretim Üyelerimiz tarlalardan hastalıklı mahsul örnekleri alarak yanlarında götürmüşlerdir, Ankara Üniversitesi Laboratuvarlarında gerekli incelemeleri yaparak hastalık tespiti ve çaresi konusunda bizleri bilgilendireceklerdir. Çok faydalı olan bu çalışma için Üniversitemizin değerli öğretim üyelerimize ve UTEM görevlimize çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ HASTALIK BELİRTİSİ

Yaprak lekesi hakkında bilgi veren Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, şunları söyledi; “Yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük, düzensiz, kırmızımtrak-kahverengi lekeler şeklindedir. Hastalık kül rengi lekelerin merkezinde gelişir. Bu lekeler yayılır ve birleşir, sonuçta yaprağın tümü lekelerle kaplanır. Lekelerin genişlemesiyle bunların koyu renkli sınırları kaybolur ve açık yeşil bir renge döner. Bundan sonra küçük koyu benekler görülür, bu nedenle hastalık “benekli yaprak lekesi” olarak da bilinir. Hastalık, ilk olarak en alt yapraklarda görülür. Üst yapraklara yayılma hızı, çevre koşullarına ve çeşidin duyarlılığına bağlı olarak değişir. Hastalığın şiddeti, bitki olgunluğa yaklaştıkça daha az olmaktadır. Gelişme esnasında, yaprak dokusu içine gömülüdür. Olgunlaşmada epidermisin yarılıp, çatlaması ile beyazdan devetüyü’ne kadar değişen renkte spor kitlesi dışarı akar.”

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

“Kültürel Önlemler; Dayanıklı çeşitler ekilmelidir. Geç ekim yapılarak Septorya’nın şiddeti düşürülebilir. Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Bir yıl nadas veya bir yıl sulanan ürün yetiştirmek Septorya düzeyini büyük oranda düşürmektedir. Derin sürüm yapılarak, bitki artıklarının toprağa gömülmesi sağlanmalıdır. Bitkinin ihtiyacından fazla azotlu gübre kullanmaktan kaçınılmalıdır. Sık ekimden kaçınmalı, mibzerle ekim tercih edilmelidir.”

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ KİMYASAL MÜCADELE

“Normal koşullarda ekonomik olmamakla beraber, eğer iklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa yeşil aksam ilaçlaması uygulanabilir. Kardeşlenme başlangıcından itibaren yağışlı havalar uzarsa Septorya zararı artar.

İlaçlama için en iyi zaman bayrak yaprağının tamamen açıldığı kın döneminin sonu veya başak çıkışı öncesidir. Ancak burada da çok geç kalmamak doğrudur. Erken dönemde bitkinin üst kısımlarına doğru tırmanan bir enfeksiyon için bayrak yaprağının çıkması beklenmemelidir. Tarla bulaşıksa ve başaklanma döneminde yağışlı havalar devam ediyorsa ekonomik zarar söz konusu olabileceğinden ilaçlamaya gerek duyulabilir. İlaçlamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda, ilaçların etiketinde belirtilen etki süreleri dikkate alınmalıdır. Hastalıkla mücadele için Kooperatifimizin Satış mağazalarında görevli Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızdan yardım alabilirsiniz.”